https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

ZRIRAP v Beltincih uspešno zagnal solidarnostni program pomoči starejšim na domu

Beltinci, 16.11.2022 ob 10:15  

V socialnem podjetju ZRIRAP so.p., Beltinci nenehno razmišljajo o tem kako bi lahko še dodatno pomagali lokalni skupnosti, predvsem v smislu iskanja odgovorov na izzive in potrebe sodobnega časa. Ena izmed idej, ki se jim je v tem smislu porodila, je tudi njihov novi solidarnostni program pomoči starejšim na domu, s katerim so pričeli v drugi polovici tega leta.


Namen programa je brezplačno priskočiti na pomoč socialno ranljivim starejšim osebam, ki rabijo pomoč pri vsakdanjih opravilih kot so: urejanje okolice, pomoč pri delu na vrtu, košnja trave, rezanje žive meje, ipd.

Prebivalstvo v njihovi občini je namreč vse starejše, mnogi izmed njih pa si, ne glede na vse, še zmeraj želijo ostati doma, oziroma za njih ni prostora v domovih za starejše, ali pa si le teh preprosto ne morejo privoščiti. Na drugi strani pa fizično posamezniki vseeno niso več toliko pri močeh kot v mlajših letih, da bi lahko sami poskrbeli za vsa ta, nekoč samoumevna opravila, obenem pa bi radi imali svojo domačijo čisto in urejeno. Prav tako je zaradi vse bolj naraščajočih cen življenjskih stroškov iz izkušenj na terenu zaznati, da si zaradi mizernih pokojnin in socialnih prejemkov tovrstnih storitev starejši na trgu preprosto ne morejo (več) privoščiti. Tudi izvajalcem tovrstnih del oz. storitev se namreč stroški delovanja iz znanih razlogov (povečevanje cen energentov, stroškov dela, materiala, itn.) vse bolj povečujejo in posledično cena njihovih storitev vse bolj narašča. Začarani krog je tako sklenjen.

Ker bi se iz navedenih razlogov tudi sami tovrstne akcije lahko lotili le v zelo omejenem obsegu, jim je z zakupom določenega števila delovnih ur oziroma zelo velikodušno donacijo (slabih 2.000€) za zagon akcije iz svojih sredstev zagotovila občinska svetniška skupina Levice. V prihodnje pa si bodo preko različnih donacij in razpisov skušali zagotoviti še dodatne vire financiranja, da bo njihov program lahko obstal tudi na daljši rok.

V sklopu obiska Pomurja se je nedavno pri njih ustavil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.
Med ogledom Eko-vrta ter Zaposlitveno-izobraževalnega centra Beltinec so mu predstavili tudi ostale primere dobrih praks zaposlovanja ranljivih skupin in solidarnostnih akcij pomoči soobčanom, ki jih izvajajo. Še posebeh toplo je pozdravil vsebine, ki jih pripravljajo za starejše, tako aktualni solidarnostni program pomoči starejšim na domu, kot prihajajoči medgeneracijski center, ki ga vzpostavljajo skupaj z Občino Beltinci in bo predvidoma zaživel v naslednjem letu.

* PR prispevek

    Fotogalerija