https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Dejan Vajs - radgonski kickboxer, ki prodira v svetovni vrh

 

Dejan Vajs se z borilnimi veščinami sicer ne ukvarja od malih nog, pričel je pri 18. letih, vendar je kljub temu dosegel že zavidljive nazive.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...


Dejan Vajs, ki prebiva v Ivanjševcih ob Ščavnici v občini Gornja Radgona, je rojen leta 1988. Srednjo šolo je dokončal v Mariboru na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor, smer elektrotehnik računalništva. Trenutno študira informatiko v Murski Soboti, kjer je opravil vse izpite, čaka ga le še diploma.

Vajs je, kot sam meni, svoj talent za kickbox odkril dokaj pozno, in sicer pet let nazaj, ko je dopolnil 18 let. "Željo, da bi se začel ukvarjati z borilni veščinami, sem sicer imel že dlje časa, vendar sem se treningov začel udeleževati komaj, ko sem opravil vozniški izpit, takrat je postalo vse lažje," pojasnjuje Dejan, ki se je pred borilnimi veščinami ukvarjal z nogometom in fitnesom.

"V ponos mi je biti del slovenske reprezentance"

Dejana je pritegnil kickbox, in sicer zaradi tega, ker se pri tem športu uporabljajo različne tehnike rok in nožnih udarcev. Treningi so raznoliki, celostno oblikujejo telo in vzdržujejo raven telesne pripravljenosti. Po Dejanovem mnenju je sta pri tem športu najbolj pomembna volja in vzdržljivost. Sposobnosti, ki koristijo za ta šport, pa so razne:  koordinacija, moč, eksplozivnost, hitrost in še bi lahko naštevali, ampak z rednimi in kvalitetnimi treningi lahko vse te sposobnosti pridobimo.

Vajs tekmuje za ekipo Tomaža Barade – Hwarang in za slovensko reprezentanco. Udeležil se je večih turnirjev državnega prvenstva in odprtega prvenstva v Sloveniji. Doslej je zabeležil številne zavidljive rezultate, tudi na svetovni ravni. 

•    27. SLOVENIA OPEN 2010 Zagorje (LC - 89) – 1. mesto
•    SVETOVNI POKAL 2011 Rimini (KL - 94) – 1. mesto
•    DRŽAVNO PRVENSTVO 2011 (KL - 94) – 1. mesto
•    DRŽAVNO PRVENSTVO 2011 (LC - 94) – 2. mesto
•    DRŽAVNO PRVENSTVO 2011 (FC - 91) – 2. mesto
•    SVETOVNO PRVENSTVO 2011 Skopje (KL -94) – 2. mesto.

Nazadnje smo poročali o Dejanovem uspehu v Skopju, kjer je v kategoriji Kick Light - 94kg postal svetovni podprvak. Dejanu ta dosežek trenutno pomeni največ. "V ponos mi je že to, da sem se udeležil svetovnega prvenstva s slovensko reprezentanco, glede na moje izkušnje in kratek čas treniranja," razmišlja Dejan.

Pobudnik radgonskega kickboxinga

Na Dejanovo pobudo je bil v Gornji Radgoni ustanovljen kickboxing klub. Sedaj aktivno delujejo že skoraj dve leti in prav vsakega novega člana, ki se jim pridruži, so zelo veseli. Dejan o svojem načinu dela pravi: "Prvih nekaj ur se veliko posvetim vsakemu novemu članu posebej, da mu pomagam osvojiti začetne osnove te borilne veščine. Nato pa to znanje s treninga v trening nadgrajujemo."

Vse bistvene informacije o klubu sicer dobite na www.radgonski-kickboxing.si, pridružite se jim lahko kadarkoli po urniku, ki je objavljen na spletni strani. Zanimanje za ta šport med mladimi v Gornji Radgoni še ni takšno, kot bi si želel Dejan, vendar se trudi, da bi ta šport predstavil čim boljše in tudi s svojimi rezultati spodbudil mlade, da bi se za ta šport začeli malo bolj zanimati.

"O kickboxu se premalo poroča"

Tudi na splošno Dejan meni, da se v Sloveniji premalo spodbuja k razvoju kickboxa, ki je sicer med ljudmi iz dneva v dan bolj priljubljen šport. "Kljub temu, da imamo v  Sloveniji borce in borke, ki dosegajo odlične rezultate tudi na svetovnem nivoju, se o tem športu žal ne govori in ne poroča veliko. Na srečo pa se v Sloveniji dela vedno več na razvoju športa nasploh in pokazatelj tega so slovenski športniki, ki v svetu dosegajo vedno več lovrik," dodaja ambiciozen športnik, ki si tudi sam želi uspeti še v večji meri.

S konkurenti v ringu so prijatelji

Želja vsakega borca je, da bi se pomeril z izkušenimi nasprotniki v svoji disciplini. Tudi Vajs ima to željo, na treningih pa se večkrat pomeri z vzornikoma iz prve vrste, to sta Aleš Zemljič in Tomaž Barada.

Vsako tekmovanje mu predstavlja eno izkušnjo več in tudi zanj velja rek, da se največ nauči iz napak. "Z borci iz ostalih držav, s katerimi smo v borbi konkurenti, smo izven nje dobri prijatelji. Seveda se veliko pogovarjamo o ostalih borcih in si delimo nasvete. Za vsako izkušnjo, kritiko in pohvalo, ki jih z mano delijo borci, ki se s tem športom ukvarjajo že od malih nog in so se večkrat udeležili tekmovanj svetovnega ranga, sem zelo hvaležen," dodaja Dejan.


Trenirati in uspeti v prihodnosti

Vajsu, ki sicer nima vzdevka, najpogosteje ga poznajo kar po priimku, ostane poleg športnih aktivnosti in študija tudi nekaj prostega časa. Takrat si rad ogleda borbe ter treninge svetovno in drugače znanih borcev, saj mu je to dodatna motivacija za treniranje. Rad si ogleda tudi kakšen film ali pa se sprosti ob sprehodu s psom po domači vasi.

O tem, ali bo njegova nadaljnja karierna pot potekala v Sloveniji ali v tujini, Dejan še ni razmišljal, zaenkrat ima namen ostati tukaj, kjer je, in trenirati naprej. Kot prvi cilj si je zadal službo, ki mu bo olajšala ukvarjanje s športom, saj se nabere veliko stroškov, kot so prevozi na treninge, priprave in oprema.

Na športnem področju pa je njegov cilj doseči čim več uspehov. Ob tej priložnosti se Dejan zahvaljuje tudi vsem, ki ga kakorkoli podpirajo.

Dejanovih NAJ 5:


 
Svetovni voditelj: Josip Broz Tito
Glasbena skupina: nič opredeljenega – house, dance …
Knjiga: osebno imam raje filme kot knjige.
Kraj v Pomurju: Ivanjševci
Želja v življenju: "dobra" služba, K1


Foto: Tomaž Hojnik, Slavko Majkič, osebni arhiv

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2012 ob 15:46 unknown gost

      Vse lepo in prav, vsaka mu čast vendar... Če bi bil rad efektiven borec naj začne trenirati KEMPO ARNIS (http://www.kempoarnis.com), drugače pa ... tudi to ni slabo in le tako naprej!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.