https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Plavček in OŠ Tišina

18.11.2022 ob 14:00  

Naši najmlajši in mladostniki so v vrtcih, šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih današnji dan slovenske hrane začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je že 12. po vrsti. Mi smo tokrat obiskali vrtec Plavček in OŠ Tišina. 

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki od leta 2011 poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru, letos izpostavlja mleko in mlečne izdelke. Pod sloganom Zajtrk z mlekom - super dan so danes otrokom postregli z za zajtrk tradicionalnimi živili, torej mlekom, medom, maslom, kruhom in jabolki oziroma drugim sadjem lokalnega porekla.

Namen dogodka je izobraževati in ozaveščati šolajočo mladino ter širšo javnost o pomenu zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad. Prav tako pa tudi o pomenu lokalne hrane in tradicionalnih slovenskih jedi. 

Na dan slovenske hrane smo obiskali Vrtec Plavček pri OŠ Tišina in OŠ Tišina. Ob lepo pripravljeni mizi, bogato obloženi s hrano, je potekal tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga je gostil ravnatelj OŠ Tišina Janko Durič, med gosti pa sta bila tudi župan Občine Tišina Franc Horvat in direktorica občinske uprave Mateja Krizmanič Telkeš.

Predstavili so nam različne dejavnosti, ki so potekale v šoli v okviru dneva slovenske hrane, med drugim so organizirali predavanje NIJZ na temo »Zdrav način življenja«, različne delavnice na temo mleka, kjer so učenci spoznali izvor mleka in mlečnih izdelkov, življenje krav in pomen mleka in mlečnih izdelkov kot del zdrave in uravnotežene prehrane ter samega pomena zajtrka. 

V okviru slovenskega tradicionalnega zajtrka se je tudi v vrtcu Plavček veliko dogajalo. Poleg samega tradicionalnega zajtrka, ki je vseboval lokalna živila in bil postrežen v duhu posebne dekoracije, nastale izpod rok najmlajših, je bilo vzdušje v vrtcu bogato obarvano tudi z veliko dodatnimi vsebinami, nam pove pomočnica ravnatelja Martina Žemljič. 

Otroci so skupaj z vzgojiteljicami pripravili »Mlečno tržnico«, na kateri so skupaj s »kmetico« ponujali izdelke iz mleka, ki so jih pripravili. Nastal je »Banananjam« sladoled, okusna pudingova sladica, mlečni »smoothie«, namaz iz sadja in zelenjave ter mlečni zdrob.

Veselje otrok ob ponudbi svojih izdelkov ter ob postrežbi in okušanju izdelkov ostalih igralnic, je preprosto nepozabno. »Okušali smo odlične jedi, ki so jih otroci pripravili sami in tako dvignili namen ter smisel tradicionalnega slovenskega zajtrka, z letošnjim poudarkom na mleku, na višjo raven spoznavnega razvoja otrok, preko aktivnega učenja,« še doda pomočnica ravnatelja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.