https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

V Ljutomeru so se odvili Miklošičevi dnevi 2022

Gimnazija Franca Miklošič Ljutomer , 25.11.2022  

Z vsebinsko širokim in bogatim naborom aktivnosti, združenimi pod naslovom "Zgodbe živijo", so tudi letos na Gimnaziji Franca Miklošič Ljutomer izvedli tradicionalne Miklošičeve dneve. Organizirane so bile različne dejavnosti, za dijake pa so bila izvedena predavanja s področij književnosti, jezika in naravoslovja.


Uvod v letošnji projektni teden so začeli s strokovnima ekskurzijama, saj so se dijaki prvih letnikov odpravili v Ljubljano (Ljubljana v času), drugi letniki pa so spoznavali Dunaj skozi življenje Slovencev na Dunaju.

S ponedeljkom so projektni teden nadaljevali z ogledom filma o Francu Miklošiču, ki je nastal v produkciji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Nato pa so se zvrstili projektni dnevi "Narečja nas bogatijo" (1. letnik), "Naravoslovje" (2. letnik) ter "Migracije nekoč in danes" (3. letnik).

V torek jih je v Domu kulture Ljutomer skozi predavanje "Vloga in položaj žensk skozi sociološko perspektivo" popeljala dr. Suzana Košir, s Filozofske fakultete v Mariboru. Sredi dneva pa je v Mladinskem centru Ljutomer potekala okrogla miza: "Prednosti in priložnosti življenja v Prlekiji." Dan so nato zaključili s prireditvijo v prostorih svoje gimnazije – "Večer prleške misli in besede."

V sredo, 23. novembra, so se 4. letniki odpravili na strokovno ekskurzijo v Radgonski kot (Naši braniki), dogajanje na šoli pa so v dopoldanskem času popestrili dijaki 1. u, ki so pripravili gledališko igro Aperta de vivet.

Ker se zavedajo pomena branja knjig in vpliva na človeka, so jih skozi pogovor o temi Zgodbe oživijo ... v četrtek popeljali pravljičarka Jasna Branka Staman in mag. Saša Pergar.

Zadnji dan pa so na šoli gostili pisatelja Dušana Šarotaja, ki jim je skozi pogovor predstavil svojo pisateljsko pot in ustvarjanje. Miklošičeve dneve pa je za zaključek bogato dopolnila tudi še dr. Marija Meznarič, skozi temo Naše telo, izziv sodobnega časa

Skozi projektni teden so tako posredno vstopili v svet našega velikega jezikoslovca, raziskovalca slovanskih jezikov, ustvarjalca primerjalne slovanske slovnice, hkrati pa so ohranili spomin na tega velikana ter nadaljevali tradicijo Miklošičevih dni. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.