https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Začetek predčasnega glasovanja pred nedeljskimi referendumi

22.11.2022 ob 8:45  

Pred nedeljskimi zakonodajnimi referendumi bo od danes do četrtka med 7. in 19. uro potekalo predčasno glasovanje. 

Včeraj so v Državni volilni komisiji pojasnili, da se vsak volivec sam odloči, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega oziroma dva. V skladu s tem se bo volivec podpisal v volilni imenik, bodisi trikrat, dvakrat ali enkrat in za vsak podpis prejel glasovnico.

Za predčasno glasovanje bo odprtih 95 volišč, večinoma na sedežih upravnih enot. V Ljubljani bo možno predčasno glasovati na Gospodarskem razstavišču. Za glasovanje na referendumih o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija bo v nedeljo po državi odprtih 2999 volišč in še 88 omnia volišč, kjer lahko glasujejo volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini in tisti, ki na dan glasovanja ne bodo v okraju svojega stalnega prebivališča. Vlogo za glasovanje na voliščih omnia pa je treba oddati najpozneje do jutri.

O čem bodo volivci na referendumih odločali?

Sprememba zakona o vladi uvaja tri nova ministrstva. Nova vlada predlaga še ministrstvo za solidarno prihodnost, za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter ministrstvo za podnebje in energijo. Volivci bodo odločali, ali se s predlaganimi spremembami strinjajo ali ne. 

Sprememba zakona o RTV prinaša nov način imenovanja programskih svetnikov, ki odločajo o programu. Te sedaj imenuje državni zbor, po novem predlogu pa bi programske svetnike imenovale civilnodružbene organizacije. Volivci bodo odločali, ali se s predlaganimi spremembami strinjajo ali ne. 

Novi zakon o dolgotrajni oskrbi bi se moral začeti izvajati januarja prihodnje leto. Sedanja vlada je mnenja, da to ni mogoče, zato začetek izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi želi premakniti za eno leto, torej na januar 2024. Volivci bodo odločali, ali se s predlaganimi spremembami strinjajo ali ne. 

    Fotogalerija