https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Murski Soboti se je začel festival IZUM 2022

Trgovski center Maximus, 23.11.2022 ob 16:10  

V trgovskem centru Maximus Murska Sobota, se je danes, 23. novembra, uradno začel Festival IZUM 2022 (Inovativnost, Znanost in Ustvarjalnost Mladih). V sklopu festivala bo v Murski Soboti potekalo več dogodkov.

V trgovskem centru Maximus v Murski Soboti, Regionalni center Zveze za tehnično kulturo Slovenije s sedežem v Murski Soboti, med 22. novembrom in 25. novembrom, organizira Festival Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti Mladih - IZUM 2022. Festival IZUM prestavlja vsakoletni vrhunec aktivnosti in veliko priložnost mladim, da predstavijo rezultate svoje ustvarjalnosti, raziskovalnih aktivnosti in različnih tekmovanj iz znanja.

Festival združuje veliko zanimivih področij, njegov namen pa je mladim na čim bolj zanimiv način prikazati ustvarjalnost, znanost in gospodarstvo. Pod okriljem IZUMA bodo tako potekala predavanja in delavnice. S festivalom je predvsem mladim ponujen prostor, v katerem lahko predstavijo svoje ustvarjalne in raziskovalne potenciale ter dosežke, poleg tega pa je njim, njihovim mentorjem, staršem in drugim obiskovalcem omogočeno druženje, ustvarjanje, izmenjava idej in ustvarjanje priložnosti za nadaljnja sodelovanja. Pri organizaciji dogodka sodelujejo pomurske osnovne ter srednje šole in soorganizatorji Astronomsko društvo Kmica, PAZU in Pomurska gospodarska zbornica.

Zbrane sta na otvoritvi nagovorilia podpredsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije Rado Stojanovič in podžupanja Mestne občine Murska Sobota Bernardka Ružič.

Podpredsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije Rado Stojanovič pove, da Regionalni center Zveze za tehnično kulturo deluje že 26. let, Festival Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti Mladih - IZUM pa že četrt stoletja, za kar je posebej radosten, da so lahko nekaj takega ustvarili skupaj.

Podžupanja Mestne občine Murska Sobota Bernardka Ružič, pa je izrazila podporo mladim vedoželjnim raziskovalcem in jim zaželela veliko poguma in drznih idej, ki so gonilo napredka.

Razstavo ustvarjalnosti, pa je odprl pomurski akademik dr. Mitja Slavinec, kateri poudari, da se je Festival Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti Mladih - IZUM 2022 začel že včeraj, 22. novembra, ko so na Gimnaziji v Murski Soboti organizirali astronomsko opazovanje in predavanje Darka Kolarja  z naslovom "Vrste teleskopov."   

Sledilo je odprtje razstave za obiskovalce ter ustvarjalne delavnice. Sredin popoldan pa je bil nato namenjen predstavitvi pomurskih srednjih šol.

Otvoritveni dogodek so s svojim nastopom popestrili otroci iz vrtca Murska Sobota, enota Miške.

Četrtkovo dogajanje pa bodo najprej obogatile delavnice iz logike. Popoldan bo potekala še Slavnostna akademija Regionalnega centra ZOTKS v Murski Soboti, na kateri bodo podeljena priznanja ter plakete. Podeljena bodo srebrna priznanja iz logike, ki so jih učenci in dijaki dosegli v tem šolskem letu.

Prav tako bodo podeljene tudi  plakete z nazivom RAZISKOVALNA ŠOLA. Namen razpisa pridobitev statusa raziskovalna šola je spodbuditi šole v Pomurju k širitvi in krepitvi znanstveno raziskovalnega dela, kreativnosti in ustvarjalne dejavnosti med učenci in dijaki, k njihovi aktivni in uspešni udeležbi na srečanjih, raziskovalnih taborih in tekmovanjih iz znanj kakor tudi k organizaciji tovrstnih aktivnosti. Razpis je namenjen osnovnim in srednjim šolam s sedežem v Pomurju, ki sodelujejo pri organizaciji srečanj, mladinskih raziskovalnih taborov, tekmovanj iz znanj ter drugih tovrstnih aktivnosti in katerih učenci ali dijaki dosegajo vidnejše uvrstitve na teh prireditvah, tako na lokalnem, kakor nacionalnem nivoju. Podeljene bodo tudi plakete kot zahvala za dolgoletno delo  ter sodelovanje na področjih mladinskega raziskovalnega dela, tehnike ter tekmovanj iz znanj. Stalnica pa je postala tudi podelitev naziva naj mentor za področja tehnike, tekmovanj iz znanja in mladinske raziskovalne dejavnosti.

Dogajanje bodo v petek in soboto popestrili pomurski znanstveniki, ki bodo predstavili svoje dosežke na Znanstveni konferenci z naslovom "Pomen in vloga akademij za razvoj družbe."

Več fotografij v spodnji galeriji … 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2022 ob 16:37 gost

      Glej glej umil si je mastne lase.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2022 ob 23:27 eva gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem—–—–—–——–—–——–>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.11.2022 ob 16:16 Judieoffman gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.