https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Arheologi pri avtobusni postaji odkrili srednjeveške ostaline

23.11.2022 ob 10:40  

Na območju sedanjega gramoznega parkirišča, v bližini knjižnice in avtobusne postaje v Murski Soboti, kjer bo potekala izgradnja novega stanovanjskega objekta, so pri izkopavanju naleteli na srednjeveške arheološke ostaline.

Pri izkopavanju na gramoznem delu parkirišča pred avtobusno postajo v Murski Soboti, kjer bo zrastel nov stanovanjski objekt, so naleteli na ostanke stavb iz srednjega veka. 

Arheolog, kustos in muzejski svetnik dr. Branko Kerman je za Pomurec.com povedal, da so že ob začetku del naleteli na ostanke iz srednjega veka. Odkrili so srednjeveške naselbinske ostanke hiš. Po njegovih besedah vse najdbe datirajo v čas med 10. in 12. stoletjem in so izjemnega pomena za samo zgodovinsko preteklost mesta, ki je, kot kaže bila že takrat gosto poseljena. Sicer pa so na srednjeveške ostaline naleteli že v več delih Murske Sobote. 

Ob najdbi arheoloških ostankov pa zdaj najbolj tamkajšnje prebivalce zanima, ali bodo te najdbe povzročile zamude pri gradnji. Želja je, da bodo tako gradbeniki kot tudi arheologi imeli dovolj časa, da opravijo svoje delo.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2022 ob 11:58 gost

      Mediji so nam po slovenski Kim Basinger, kamniškemu Luki Dončiču in novogoriškemu Stevu Jobsu predstavili še Marijo Terezijo iz Ruske dače; samo o vrhniškem Harveyu Weinsteinu iz Studia City molčijo.

      16 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2022 ob 13:06 gost

        Zdaj plačujete 12,75 € na mesec. Želite plačevati 20 € na mesec? Če ste proti temu, glasujte PROTI.

        17 28 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2022 ob 23:25 eva gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem—–—–—–——–—–——–>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.11.2022 ob 12:06 krokodil gost

      Najšli so temelje podrejte hiše zdaj pa govorijo o starodavni naselbini .

      18 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2022 ob 15:31 123 gost

        Tele cerkveno kaj ima arheološka najdba z rtv prispevkom, kdo pa financira Janševo Nova24, crkni budalo desničarsko

        16 25 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.11.2022 ob 12:25 gost

      TO NE IZGLEDA KOT HIŠA STARE NASELBINE

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.11.2022 ob 12:43 gost

      To je videti kot stari hlevi za krave in svinje. Najmanj pa da je to iz 10 ali12 stoletja. Mislim da ta arheolog ni končal univerze.

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.11.2022 ob 13:02 Karel K. gost

      Naj kopljejo še malo naprej čez stavbo delavske univerze pa bodo našli temelje nekdanjega doma JNA. To je morda temelj Žalikove delavnice.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.11.2022 ob 13:19 Kuko gost

      Pred 18 letami daso to parkirišče delali so na iston meste naletele 🤣🤣🤣 glavno ka so tej kurce dobro plačani če glij 2 krat eno najdbišče najdejo glavno ka delo stogij ka se po cestaj vozimo že kak po adrenalinskon parki z čunon zaj še trbej ot kolin čunte ta zmetate malo skujrete kado stare vo vidle pa do gučali nakunce kaso mamutove čunte 😅😅😅🤣

      15 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.11.2022 ob 14:45 Janči gost

      Najbrž gre za ostanke avtobusne postaje iz 10. stoletja.

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.11.2022 ob 14:47 Gajdar gost

      Čestitam arheologom za zgodovinsko odkritje. Z izgradnjo avtoceste skozi Prekmurje, je arheologom uspelo postaviti v vseslovenski zgodovinski okvir, nova arheološka odkritja popravljajo izkrivljeno mnenje o nezgodovinskosti Prekmurcev, ki ga je vsiljevala ljubljanska zgodovinska stroka. Več pa moramo storiti za svojo prepoznavnost tudi mi Prekmurci sami z razmišljanjem nekaterih gornjih komentatorjev, ki vidijo v Prekmurju zabite prašičerejce ne bomo prišli daleč. Tudi goske ne spadajo na osrednji soboški trg, krasiti bi ga morale "biste" kneza Koclja, ter sveta brata Cirila in Metoda, ki sta že 200 let pred prihodom Hrvatov (ki si lastijo glagolico, ki bo njihovih kovancih), pisala v glagolici, tako da si Prekmurci kot neposredni slovanski ostanek Kocljeve kneževine lahko suvereno lastimo glagolico v katero sta brata Ciril in Metod prevedla sv. Pismo. Prekmuci smo ravno na gornji osnovi prvi pismeni slovenski narod. Tega se je zavedal tudi utemeljitelj panonske teorije jezikoslovec, ki je zadržal in podaril slovenskemu narodu ukrajinski zapis v glagolici, ki so ga prepisali učenci Cirila in Metoda, ki so bili s strani solnograške duhovščine pobiti in izgnani na območje današnje Ukrajine, hrvaške Dalmacije in Makedonije, kjer so nadaljevali učenje božje besede v panonski glagolici, ki se je kasneje modernizirala v sedaj splošno znano cirilico. Da zgodovino pravilno razumeva je pokazal soboški škof Peter Štumf, ki je postavil na podij pred cerkvijo kip svetega Cirila, ki drži v rokah srednjeveški svitek na katerem so zapisane besede v glagolici. Prepotoval sem veliko sveta, videl veliko različnih narodov in njihovih kultur in vsi so veliko bolj ponosni na svojo zgodovino kakor mi Slovenci in Prekmurci. Naša zgodovina se ni začela s Kraljevino SHS in z 2. svetovno vojno, ampak je na naših prostorih veliko starejša. Da je Prekmurje geostrateško pomembno nam izpričujejo številne urejene cesta iz daljnega rimskega imperija.

      28 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.11.2022 ob 15:25 Karel K. gost

      To je vsakemu, kateri se malo zanima za zgodovino slovenskega naroda, Panonskih Slovencev znano. Pa kljub tej bujni zgodovini panonskih Slovencev, ki se danes imenujemo Prekmurci, saj smo ostali mali iz naše velike nekdanje domovine, se Orban in njegova nacionalisitčna srenja na madžarskem in madžaroni v Prekmurju šopirijo z nekim zemljevidom velike Madžarske ti Obri, Avari, madžari so pridrveli tam izza Karpatov kot nomadi in ubijalci in so naše prednike panonske Slovence kateri so je učili delati in poljedelstva, mnoga destoletja pa so morali za njih delati. V Sloveniji nihče ne povzdigne glasu proti temu velikomadžarskemu nacionalizmu, kot se to upirajo drugi narodi, Slovaki, Hrvati, Ukrajinci Romuni. To ozemlje s katerim Orban operira na tem zemljevidu so di Madžari z nasiljem in zločini osvojili, zato jim nikakor ne pripada.

      20 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2022 ob 19:28 Karel K. gost

        Saj pa Tudžman ni vedel, kje se nahajajo Alpe, saj je bil Titov Učenec in General, potem pa je hotel Tita strmoglaviti, da bi on prevzel oblast v Jugoslaviji in bi morda bil še bolj krvoločen kot Tito. To je bila vse samo borba za oblast, kot je danes v Sloveniji. Ostanke te titoisitčne avtokratske blaznosti bodo izkopavali zanamci čez nekaj stoletij. Zgroženi bodo nad tem, kaj se danes dogaja v Sloveniji.

        13 4 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.11.2022 ob 15:39 Karel K. gost

      Ta najdba je tik pod asfaltom, torej so prvi asfalt polagali samo na staro makadamsko cesto, da niso tega prej opazili. Stare izkopanine so navadno globlje v zemlji. H gornjemu komentarju bi še dodal, da je med temi ogrskimi in avarskimi nasilneži bil najbol divji Atila, kateri je pustošil po Azarbejdžanu, Armeniji in tudi je prišel do Italije. Končal pa je klavrno, saj niti zgodovina ne ve kako in kdaj in kje.

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.11.2022 ob 18:22 LFL gost

      123 ti crkni BUDALO LEVIČARSKO .A mogoče veš kdo financira POP tv ????????.RTV naj poroča OBJEKTIVNO in Nihče ne bo nasprotoval vašim NEPOŠTENIM RABOTAM na RTV. Levičarji na RTV en VEČJI PRASEC OD DRUGEGA.Sedaj plačujemo 12,75 E če pa bo obveljalo ZA pa bomo plačevali 30E na mesec , pa izvolite.2200 zaposlenih na RTV od tega jih 1500 sploh ne ve kaj tam sploh počnejo , aja vsakega 10-ga v mesecu PLAČO DVIGNEJO. 123 a si mogoče že ta čas CRKNO ????????????? SMRAD levuharski.FUJ NESNAGA DA TE NI SRAM .FUJ FUJ FUJ PRIMITIVEC NA ROKE NAPRAVLJEN.

      11 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2022 ob 19:59 Mikimali gost

        LF L, retorika v tvom komentarju takoj pokaže nezivilizirano, nestrpno, sovražno, izražanje do drugače mislečih, to je značilna retorika članov SDS in maršala twitoja, pozneje govorite o spravi???

        12 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2022 ob 21:42 123 gost

        Si pa veliko budalo, z vseh komercialnih tv so jih privlekli tako da je večina Janševih na rtv, Pirkovič niti ni vedel kero oddajo vodi, v naslednji pa je med oddajo prdnil, pri poročanju pa samo jecljajo, zato še enkrat pocrkajte, in še eno vprašanje ali vas cerkev uči hudobije

        7 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2022 ob 9:07 AJAJAJAJAJ gost

        LFL - to si slišal sigurno na NORA24TV. Kar ostani tam. In vse, kar pišeš za levičarje, je dejansko slika slika sekte SĐS z IVANOM JANUZAJEM JANSHO-ORBAN na čelu. Tako, da, premisli malo z svojo glavo. Seveda če si tega zmožen, ali pa so te že "oprali" do konca. Poglej malo v Svet, ne samo NORA24TV. Boš videl resnico.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      23.11.2022 ob 19:47 gostso sam o gost

      Ti budalo ob 18,22 -sram naj te bo, ka si takšo zabito tele. Še tele je čednejše. Sklizni od tec, če ti ne paše, pa idi nekan, ge so takše budale kak si tij. Nej si vreden ka odiš po cesti, kaj šele, ka ti država kaj da. Naj ti puklasto pokvarjenmo budalo davle vse privilegije, če ga že tak častiš. Sicer ti je pa skoraj odpuščeno, vej ne veš zako ga častiš.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      23.11.2022 ob 21:01 Karel K. gost

      Kreslinov Vladek je spet momljal pred DZ in je v imenu Kučana pozival ljudi, da naj gredo na volitve in volijo 3X za. Pa čopek Štefančič je bil poleg, ki pravi, da bo z njim RTV odšla v stari vek. Zdaj ko ga ni, vsaj gladalci ne ugašamo tega programa, saj ni znal narediti nikakršne oddaje ampak je samo stokal in navijal za titoizem in preteklost iz katere ne more, kot izgleda je še vedno v gozdu in ne ve, če se je že vojna končala. Torej Kreslin, v nedeljo vsi na volitve in 3X proti, tudi ti, da boš postal bvsaj gospodar svojega telesa, da ti ne bo krojil življenja in kariere Kučan in titoisitčna banda.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      23.11.2022 ob 21:22 Karma jee gost

      Čudno ka pa se zdaj vec nikaj komentari ne zapirajo

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      23.11.2022 ob 21:44 Žličkar gost

      Opažam, da je med komentatorji kar nekaj ekspertov s področja arheologije. Predlagam, da se čim prej javijo pokrajinskem muzeju, kjer potrebujejo strokovni kader.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2022 ob 22:02 Karel K. gost

        Kot izgleda imaš prav, da potrebujejo strokovni kader, ker so nekaj odkrili, kar ne izgleda kot neko odkritje, saj je bilo to do sedaj tik pod asfaltom. Tam v tistih okvirjih so morda našli kakšno zlato ali kakšne srednjeveškle cekine. Kam so to spravili.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.11.2022 ob 22:20 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Veliki dr.Kerman je že marsikaj odkril,je pač kruhoborec,na stradi pri Dolgi vasi celo odpad iz bližnje opekarne,sto let star,vsi so se čudili srednjeveškosti......mater pa pamet nesoleno....pa doktorati,na ktere se po.......

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      26.11.2022 ob 9:22 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ta Károly je pa redno blesavi .....

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2022 ob 9:34 gost

        Tako si mi že nagravžen kot golobajzar , da rajši vgasnem tv ali pišem na drugen portalu in grem na pir,kot da gledam vajine izpade ki niso niti za 5 letnega otroka . Prekleto šiptarsko budalo !! 9:22

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.