https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Maximusu je potekala Slavnostna akademija festivala IZUM

Trgovski center Maximus, 25.11.2022 ob 14:00  

V okviru festivala IZUM 2022 (Inovativnost, Znanosti in Ustvarjalnost Mladih) je v četrtek, 24. novembra, v trgovskem centru Maximus v Murski Soboti, potekala Slavnostna akademija Zveze za tehnično kulturo Regionalnega centra Murska Sobota, kjer so podelili plakete in priznanja mladim, šolam in vrtcem, mentorjem in ravnateljem ter ostalim posameznikom zaslužnim na področju raziskovalne in ustvarjalne dejavnosti.


Na slavnostni akademiji je vse zbrane v uvodu pozdravil in nagovoril pom. akad. prof. dr. Mitja Slavinec, ki je pove, da je izredno lepo biti med ljudmi, ki jim je delo poslanstvo, ne pa samo služba.

Zbrane je nagovorila tudi predstavnica občine Murska Sobota, Nada Cvetko Török, katera pove da sta znanost in raziskovalna dejavnost sta gibalo napredka in tudi podlaga za razvoj naše družbe in gospodarstva nasploh. 

Udeležence prireditve je nagovorila nato predstojnica Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Območne enote Murska Sobota, Darja Farič Klemenčič, ki doda, da z veseljem ugotavlja, da se število sodelujočih šol priključuje. Kar daje veliko težo tudi organizatorjem, ki že 25. let strumno in pogumno razvijajo tehnično kulturo v Pomurju. 

Nazadnje je zbrane nagovorila tudi docentka doktorica Ivanka Huber, strokovna vodja Regionalnega centra Zveze za tehnično kulturo Slovenije v Murski Soboti. Pove, da jo danes veseli biti tukaj na Slavnostni akademiji Zveze za tehnično kulturo Regionalnega centra Murska Sobota, ki s svojim delovanjem v pomurski pokrajini že od leta 1996 nagovarja in združuje mlade tekmovalce, raziskovalce in njihove mentorje s številnih področij. 

Podelitev priznanj in plaket najboljšim posameznikom, šolam, mentorjem in ravnateljem

Srebrna in zlata priznanja so prejeli učenci in dijaki pomurskih osnovnih in srednjih šol, ki so na državnem tekmovanju iz logike, ki se ga je udeležilo 33.250 mladih iz celotne Slovenije, prejeli odlične rezultate. Predstavnica Mestne občine Murska Sobota Nada Cvetko Török in doktorica Ivanka Huber sta nato podelili priznanja. 

Srebrna priznanja so osvojili: Timotej Žnidarič iz OŠ Križevci pod mentorstvom Renate Kovačič, Maša Kerec iz OŠ I Murska Sobota pod mentorstvom Mire Ambruš, Lana Bedernjak iz OŠ II Murska Sobota pod mentorstvom Mateje Trplan, Gašper Štrakl iz OŠ Gornja Radgona pod mentorstvom Nuše Zagorc, Matic Hanc iz OŠ Tišina pod mentorstvom Manice Pukšič Gomboši, Staš Tivadar iz OŠ Puconci pod mentorstvom Nataše Pavšič, Rok Horvat iz OŠ Puconci pod mentorstvom Nataše Pavšič, Lana Maučec iz OŠ Puconci pod mentorstvom Nataše Pavšič in Pavel Sever iz OŠ I Murska Sobota pod mentorstvom Mire Ambruš.

Med dijaki srednjih šol so iz Pomurja osvojili srebra priznanja: Lara Horvat iz Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom Sandre Pančor, Jan Horvat iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom Viktorije Ternar Horvat, Jakob Ritlop iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom Viktorije Ternar Horvat, Hana Bedernjak iz Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom Romana Činča, Enej Kuzma iz Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom Sandre Pančor, Izidor Horvat iz Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom Valerije Režonja Jakob Nejc Ružič iz Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom Tadeje Pucko, Petra Ouček iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom Natalije Horvat, Anika Musič iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom Štefke Štrakl in Sven Aleksandar Marinkovič iz Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom Tadeje Pucko. 

Dobitnikom zlatih priznanj so tokrat podelili knjižno nagrado, priznanje pa bodo prevzeli na prireditvi ZOTKINI talenti, ki bo meseca junija 2023 v Ljubljani.

Med osnovnošolci so zlato priznanje osvojili: Eva Lapoša iz OŠ Turnišče pod mentorstvom Nataše Zorec, Bor Bratkovič Odar iz Dvojezične osnovne šole I Lendava pod mentorstvom Sandre Tuksar, Ana Barat iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer pod mentorstvom Tanje Zanjkovič, Bor Rajtar iz OŠ Franceta Prešerna Črenšovci pod mentorstvom Karmen Škafar, Tine Šalamon iz OŠ III Murska Sobota pod mentorstvom Petra Škofica, Pia Klun iz OŠ Gornja Radgona pod mentorstvom Nuše Zagorc, Aljaž Bratkovič Odar iz Dvojezične osnovne šole I Lendava pod mentorstvom Virag Tadina Bence, Izabela Zala Kranfogel iz OŠ III Murska Sobota pod mentorstvom Petra Škofica in Matej Lenarčič iz OŠ II Murska Sobota pod mentorstvom Mateje Trplan. 

Med dijaki so zlato priznanje osvojili: Sašo Mörec iz Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom Sandre Pančor, Katarina Vodopivec iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom Mateje Škrlec in  Filip Zver iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom Natalije Horvat. 

Regionalni center ZOTKS s sedežem v Murski Soboti  podeljuje osnovnim in srednjim šolam status raziskovalne šole. 

Katera šola lahko dobi plaketo z napisom raziskovalna šola? Merila določajo, da so to lahko tiste šole, ki sodelujejo pri organizaciji srečanj, mladinskih raziskovalnih taborov, organizacij tekmovanj iz znanj ter drugih tovrstnih dejavnosti in katerih učenci dosegajo vidnejše uvrstitve na prireditvah na lokalnem in državnem nivoju. Šole so razdeljene v tri kategorije; manjše šole, večje šole in  srednje šole.

Plakete sta podelila pomurski akademik prof. dr. Mitja Slavinec in Darja Farič Klemenčič.

Plaketo raziskovalna šola so prejeli: 
KATEGORIJA: Osnovne šole - manjše šole: Osnovna šola ŠALOVCI, Osnovna šola SVETI JURIJ Osnovna šola BAKOVCI, Osnovna šola TURNIŠČE Osnovna šola Janka Ribiča Cezanjevci, Osnovna šola Cankova, Osnovna šola in vrtci APAČE. In prvo uvrščena naj raziskovalna šola med manjšimi šolami je postala OSNOVNA ŠOLA FRANCETA PREŠERNA ČRENŠOVCI.

KATEGORIJA: Osnovne šole- večje šole: Dvojezična osnovna šola I LENDAVA, Osnovna šola PUCONCIOSNOVNA ŠOLA GORNJA RADGONA, Osnovna šola II MURSKA SOBOTA in Osnovna šola III MURSKA SOBOTA. In prvo uvrščena naj raziskovalna šola med večjimi šolami je postala OSNOVNA ŠOLA I MURSKA SOBOTA.

KATEGORIJA: Srednje šole: SREDNJA ZDRAVSTVENA ŠOLA MURSKA SOBOTA, Gimnazija MURSKA SOBOTA, EKONOMSKA ŠOLA MURSKA SOBOTA. In prvo uvrščena naj raziskovalna šola med SREDNJIMI šolami je postala Gimnazija FRANCA MIKLOŠIČA LJUTOMER.

Nato je spregovoril Iztok Zrinski, predsednik Zveze za tehnično kulturo Murska Sobota in predsednik strokovne komisije, ki je predstavil delo komisije. Kateri poudari, da jih letos obkroža pestrost domislic, ki so ustvarile posamezne izdelke oziroma razstavne stojnice. Te so letos razvrščene v tri kategorije. V kategorijo raziskovalna in ustvarjalna dejavnost ter kategorija splošne predstavitve in dejavnosti. Pri posameznih izdelkih so ocenjevali njihovo izvirnost, namen, samo izdelavo izdelka in njegov videz. Ob tem pa doda da je delo v komisiji vsako leto zelo težka naloga.

Nato pa sta skupaj z doc. dr. Ivanko Huber podelila nagrade. 

Kategorija raziskovalna in ustvarjalna dejavnost OSNOVNE ŠOLE in VRTCI: 3. mesto: OSNOVNA ŠOLA  ŠALOVCI ; 2. mesto: VRTEC MURSKA SOBOTA in 1. mesto: OSNOVNA ŠOLA  FOKOVCI. 

Kategorija raziskovalna in ustvarjalna dejavnost SREDNJE ŠOLE: 3. mesto: BIOTEHNIŠKA ŠOLA RAKIČAN; 2. mesto: Srednja gostinstvo in turizem  Radenci in 1. mesto: EKONOMSKA ŠOLA Murska Sobota.    

Kategorija splošna predstavitev in dejavnost  OSNOVNE ŠOLE IN VRTCI: 3. mesto: OŠ BAKOVCI; 2. mesto: OŠ I Murska Sobota in 1. mesto: OŠ III Murska Sobota.  

Kategorija splošna predstavitev in dejavnost  SREDNJE ŠOLE: 3. mesto: SREDNJA ZDRAVSTVENA ŠOLA MURSKA SOBOTA; 2. mesto: GIMNAZIJA MURSKA SOBOTA in 1. mesto: DVOJEZIČNA SREDNJA ŠOLA LENDAVA.   

Plakete za aktivno in uspešno sodelovanje ter strokovno in pedagoško delo   

Ob tej svečanosti so izkoristili tudi priložnost in v zahvalo za dolgoletno požrtvovalno delo na področju ustvarjalne in raziskovalne dejavnosti podelili priznanja in plakete. Množica mentorjev vsa leta preudarno, nesebično in strokovno skrbi za razvoj in dosežke mladih. Mentorji pa pogosto ostanejo v ozadju in neopaženi. Plakete sta podelila pomurski akademik dr. Mitja Slavinec in vodja regionalnega centra ZOTKS Murska Sobota Darja Kozar Balek. 

- Plaketo za aktivno in uspešno sodelovanje ter strokovno in pedagoško delo na področju tekmovanj iz znanja prejme KARMEN ŠKAFAR iz OŠ Franceta Prešerna Črenšovci.
- Plaketo za aktivno in uspešno sodelovanje ter strokovno in pedagoško delo na področju tekmovanj iz znanja in mladinske raziskovalne dejavnosti prejme SABINA KRIVEC iz Ekonomske šole Murska Sobota.
- Plaketo za aktivno in uspešno sodelovanje ter strokovno in pedagoško delo na področju tekmovanj iz znanja prejme NATALIJA HORVAT iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.
- Plaketo za aktivno in uspešno sodelovanje ter strokovno in pedagoško delo na področju tekmovanj iz znanja prejme TAMARA KRAJNC ROŠKAR iz Osnovne šole Gornja Radgona. 
- Plaketo za aktivno in uspešno sodelovanje ter strokovno in pedagoško delo na  področju mladinskega raziskovalnega dela in taborov prejme  MARJETA ANDREJEK iz OŠ Šalovci.
- Plaketo za aktivno in uspešno sodelovanje ter strokovno in pedagoško delo pri izvedbi programa prejme mag. TOMI BUŠINOSKI iz Gimnazije Murska Sobota.
- Plaketo za aktivno in uspešno sodelovanje ter podporo pri programa Zveze za tehnično kulturo prejme Vzajemna, zdravstvena zavarovalnica, Poslovna enota Murska Sobota.  

Plakete za naj mentorja 2022 na področju: tehnike, mladinskega raziskovalnega dela ter tekmovanj iz znanja  

Za vsemi uspehi učencev in dijakov stojijo mentorji. V Zvezi za tehnično kulturo Slovenije se zavedajo njihovega doprinosa in pomena pri vsestranskem razvoju mladih. Dijaki in učenci dosegajo priznanja in na podlagi teh so ustvarili posebno kategorijo izbora mentorjev katerih učenci dosegajo najboljše rezultate, poimenovali smo jo NAJ mentor. Točkovali so vse dosežke vseh mentorjev in tako dobili naj mentorje treh glavnih zotkinih dejavnosti; tehnike, mladinskega raziskovalnega dela ter tekmovanj iz znanja.  

- Plaketo za naj mentorja 2022 za področje MLADINSKE RAZISKOVALNE DEJAVNOSTI v OŠ prejme gospa ANITA FARTEK IZ Osnovne šole Sveti Jurij – katere učenci so prejeli največ zlatih priznanj na državnem srečanju mladih raziskovalcev v različnih kategorijah, ki se dotikajo področja sociologije in psihologije.
- Plaketo za naj mentorja 2022 za področje MLADINSKE RAZISKOVALNE DEJAVNOSTI v srednjih šolah prejme gospa Mateja Godec iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer – katere dijaki so prejeli največ zlatih priznanj na državnem srečanju mladih raziskovalcev v različnih kategorijah, ki se dotikajo področja kemije. 
- Plaketo za naj mentorja 2022 za področje TEHNIKE prejme gospod MIRAN PODOJSTERŠEK v lanskem šolskem letu še učitelj OŠ III Murska Sobota – katerega učenci so prejeli največ priznanj na področju tehnike in konstruktorstva ter modelarstva.
- Plaketo za naj mentorja 2022 za področje tekmovanj iz znanja v OŠ prejme SONJA TOT iz Osnovne šole Fokovci – katere učenci so prejeli največ priznanj na področju kemije.
- Plaketo za naj mentorja 2022 za področje tekmovanj iz znanja v SŠ prejme MATEJA GODEC – katere dijaki so prejeli največ priznanj na področju kemije in naravoslovja. 

Kot zadnji govornik na prireditvi pa je spregovoril Miran Podojstršek. V svojem govoru se je zahvalil Zvezi za tehnično kulturo Regionalnega centra Murska Sobota za njihovo pozornost do vseh njih, ki so danes prejeli priznanja.  

Prireditev so s kulturnim programom obogatili glasbeniki iz Gimnazije Murska Sobota, pod strokovnim vodstvom mag. Tomija Bušinoskega.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2022 ob 19:09 Štef gost

      Slavinec tako poudarja vrednoto dela sam pa nikoli ni delal, edino kar ve je to da se prisesa tam kjer je denar

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2022 ob 19:32 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Tak ....Slavinec pokriva z dr .plastičare,je pa sam nič,le naslov,baba prevzema pejneze,tá baba letij,pa de spádnula,vorvlite mij.....moja prerokba.....tak de .....

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.11.2022 ob 22:47 gost gost

      Larifari, samo sebi si davlejo priznanja. Je sploh še štera šola izostala, ka ne bi dobila priznanje? Dajte no, to je vse blef . Če so si ti vsi zaslužili nekša priznanja, pa ne vejo kakša in zakoj je nej samo zalostno, amapak že smešno.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.11.2022 ob 8:49 gost

      Kje ste Beltinci - OŠ Beltinci??? Kje so vaši tako imenovani "projekti"in rezultati dela ???

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.11.2022 ob 9:01 gost

      Bog ne daj ,da bi se pisali komentarji Jevška , Fajanka ,Hana in ostalih . Pluvanje po nekaterih pa pomurec com ne dovoli , dovoli pa do SDS . To je vaša dvoličnost do samih pomurcev ,ki živimo v skupnosti ..... ali pa smo razdeljeni kot bi bilo Prekmurje zase ,ki se nagiba ali pa je v SVOBODNEM GOLOBOVEM DUHU .....

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.11.2022 ob 12:49 dringi22 gost

      ......žal mi je za vse te mlade otroke, dijake. Večina teh "znanstvenikov doktorjev", ki ni naredila nič koristnega za dobrobit ljudi in boljše življenje, se otrokom predstavljajo, kot nadpovprečno nadarjeni. V resnici, pa jih je večina prisesana le na proračunska sredstva. Skratka: komolčarji in sesalci. Če bi zagnali svoja podjetja, bi jih večina takoj bankrotirala, saj znajo živeti le iz proračunskega denarja. Žalostno.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.11.2022 ob 17:08 gost

      No tukaj se vidi vaš izobraženi lik ki presega vse meje mogočega !! siromaki v glavi veliki bedaki ste se tukaj do sedaj oglašali !!podleži neuki !!!!!!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.11.2022 ob 17:59 HelenLittle gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.