https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvu skozi socialne inovacije

11.08.2022 ob 16:58  

S ciljem prispevati k prilagajanju na podnebne spremembe in stabilnejšemu dohodkovnemu položaju zlasti manjših kmetij ter izboljšati socialno ekonomski položaj najbolj ranljivih skupin prebivalcev v regiji, je v okviru projekta sodelovanja Blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvu skozi socialne inovacije, ki je delno sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja, nastal koncept tehnoloških, ekoloških in socialnih inovacij za podeželje, ki so bile razvite z aktivnim sodelovanjem partnerskih LASov – LAS Pri dobrih ljudeh 2020, LAS Goričko 2020, LAS Prlekija in LAG Zeitkultur Oststeirisches Kernland.


Razvoj novih pilotnih programov omogoča zagotavljanje bolj skladnega in vzdrževanega razvoja podeželja, ki ga je mogoče doseči s povezovanjem in promocijo socialnega podjetništva, izboljšanjem znanj podjetniškega in kmetijskega sektorja, izboljšanjem kmetijske pridelave, ki bo temeljila na sonaravnih postopkih, vzpodbujanjem lokalne samooskrbe, vzpostavljanjem kratkih prehranskih verig, uvajanjem krožnega gospodarstva, razvojem novih produktov in zelenih storitev, izobraževanjem in obveščanjem o podnebnih spremembah in prilagajanju nanje.

V okviru projekta se je razvila skupna zelena mreža organizacij in pridelovalcev, ki delujejo po principih socialnega podjetništva. Njen namen je s pomočjo medsebojnega sodelovanja ustvariti čim večjo dodano vrednost pri razvoju in trženju njihovih proizvodov in storitev. Znotraj mreže se je razvila lastna blagovna znamka ter skupna spletna stran ponudnikov. Izveden je bil tudi študijski krožek na temo kulinarična dediščina. Na podlagi izsledkov se bo pripravilo gradivo, ki bo osnova za razvoj novih prehranskih produktov.

Partner projekta je prav tako organiziral dneve odprtih vrat, kjer je prikazal svoje delovanje po načelih socialnega podjetništva in možnosti za zaposlovanje dolgotrajno brezposelnih oseb s poudarkom na ženskah in invalidih. Mali pridelovalci so tako imeli možnost spoznati potencial socialnega podjetništva tudi v njihovi dejavnosti. Prav tako so mali pridelovalci imeli možnost pridobiti konkretna znanja za obvladovanje podnebnih sprememb, in sicer preko predstavitve testiranj povečanja humusne zemlje pri pridelavi sadja in zelenjave ter namakalnih sistemov pri partnerju projekta Vidov brejg.

Projekt je pozitivno doprinesel k razvoju socialnega podjetništva in kakovostne ponudbe lokalnih proizvodov in storitev. Spodbuja povezovanje med organizacijami, skozi tehnološke inovacije uvajanja novih kmetijskih praks pa predstavlja okoljske prakse kmetovanja, ki dolgoročno doprinesejo k pozitivnemu učinku na prilagajanje podnebnim spremembam. In nenazadnje se izvaja program za večjo resocializacijo dolgotrajno brezposelnih oseb in se vlaga v nova delovna mesta prav za ranljive ciljne skupine.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.