https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Preverite kaj je pokazal šesti popis osnovnih živil

29.11.2022 ob 13:10  

Na spletni strani Naša super hrana so objavljeni rezultati šestega popisa osnovnih prehranskih proizvodov z dne 24. novembra 2022. Vrednosti košaric večine spremljanih trgovcev so se približale, v tokratnem popisu pa prvič ločeno spremljamo tudi košarico sadja in zelenjave.


Zadnji popis razkriva, da je povprečna vrednost najcenejše košarice osnovnih živil, glede na peti popis, ostala nespremenjena (42,23 evra). V celotnem obdobju spremljanja cen (od septembra) se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 15,37 odstotka oziroma 7,67 evra.

Zadnji popis razkriva, da je povprečna vrednost najcenejše košarice osnovnih živil, glede na peti popis, ostala nespremenjena (42,23 evra), vendar pa so si vrednosti košaric različnih trgovcev izredno blizu. Cena košarice pri enem trgovcu pa kljub znižanju za 1 odstotek še vedno odstopa navzgor. Pri primerjavi cen košaric trgovcev z akcijskimi cenami znaša povprečna cena akcijskih košaric s šestega popisa z dne 24. novembra 41,33 evra, kar je 1,85 odstotka oziroma 0,78 evra manj kot je povprečna cena košaric akcijskih cen s petega popisa. Največja razlika med redno ceno košarice in akcijsko ceno pa je znašala 2,25 evra oziroma 5,4 odstotka. Od prvega (13. 9. 2022) do šestega popisa (24. 11. 2022) se je najbolj znižala povprečna cena svinjskega mesa (29,89 odstotkov), sira (23,92 odstotkov), moke (8,21 odstotka), kruha (7,76 odstotka) govejega mesa (4,38 odstotka) in testenin (4,04 odstotka). V tem obdobju pa sta se najbolj dvignili povprečni ceni sladkorja (47,52 odstotkov) in krompirja (37,27 odstotkov). 

Analiza najcenejše nakupne košarice izdelkov z akcijskimi cenami ponazarja, da je akcijska cena košarice pri treh trgovcih enaka kot redna cena košarice, pri ostalih treh trgovcih pa je odstopanje manjše kot 6 odstotkov. Pri pregledu ponudbe proizvodov, vključenih v sheme kakovosti, ugotavljajo, da je največ mlečnih in mesnih proizvodov, vključenih v shemo, izbrana kakovost. V shemi ekološke pridelave in predelave pa najdemo mesne in mlečne izdelke, jabolka, moko in sončnično olje.

V šestem popisu je bila prvič ločeno analizirana tudi košarica sadja in zelenjave. V sadno zelenjavno košarico so vključene: banane, jabolka, mandarine, limone, zamrznjeni gozdni sadeži, orehi, krompir, korenje, zamrznjen grah, zelje, kislo zelje, solata ledenka in cvetača. Ker sta solata ledenka in cvetača pri trgovcih na voljo v različnih enotah (kilogram ali kos), smo ju izključili iz primerjave za splošno javnost, vključeni pa sta v primerjalnik na spletni strani, kjer je pri trgovcih, ki ti dve vrsti zelenjave ponujata na kos, to posebej označeno. Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave znaša 32,34 evra razlika med najdražjo in najcenejšo sadno zelenjavno košarico pa znaša 8,01 evra.

Sadje in zelenjava so v večji meri slovenskega porekla, z izjemo tistega, ki ga ni mogoče gojiti pri nas (mandarine, limone in banane). Vsi trgovci imajo na voljo zelje, kislo zelje in jabolka slovenskega porekla, večina zamrznjenih izdelkov (grah in gozdi sadeži) pa je poreklo EU. Med ponudbo sadja in zelenjave opažajo, da je največ sadja in zelenjave vključene v shemo ekološka pridelava oziroma predelava (banane, zamrznjeni gozdni sadeži, zamrznjen grah, jabolka, korenje, krompir limone in mandarine). Pri kategoriji jabolk vsi trgovci ponujajo vsaj eno vrsto jabolk z znakom Izbrana kakovost Slovenija.

Zadnja dva popisa v tem letu bosta pokazala vpliv prazničnega decembrskega časa na gibanje cen. Pri naslednjem popisu bodo lahko že predstavili tudi primerjavo sadno zelenjavne košarice kot tudi stanje košarice osnovnih skupin živil ter poreklo in znake kakovosti posameznih izdelkov, so sporočili iz  Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.11.2022 ob 13:19 gost

      Ta popis ja en drek vreden. Kajti vsak dan je vse dražje. In to sploh ni povezano z nobeno krizo. Kajti te dražitve trgovci izvajajo že več kot 1 leto. Začela še je že 2021 ko je še bila prejšnja vlada debila januša in njegovih oprod nova Slovenija kera se zdaj umika od debila Janeza Janše kao da njim kvari ugled. Ko so bili v njegovi vladi so mu pa dupe lizali samo da so imeli poslanske stolčeke in ministrske položaje.

      19 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2022 ob 19:19 Donald Higdon gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝐰𝐰𝐰.𝐋𝐢𝐯𝐞𝐉𝐨𝐛𝟐𝟒𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2022 ob 13:45 gost

      Da je ta popis dreka vreden, se strinjam. Da je pa Janša kriv za vse tegobe tega sveta, to pa je ponarodeli izgovor vsake leve vlade.

      21 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.11.2022 ob 13:57 gost

      Ali vlada sploh ve koliko družin in posameznikov niso videli osnovne košarice ?? Dnevno pa gledajo vrata filantropije , karitasa , rdečega križa in ostalih dobrodelnih organizacij . Ne ne ve ker jih ne zanima in tudi govori se več ne !!!!!!!

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.11.2022 ob 14:50 Karel K. gost

      Pravkar na dan titoistične repiublike je izšel ta popis živil, kar je v slogu titoisitčne ideologije, katera ljudem določi, koliko lahko pojedo in kakšno torej najslabšo kvaliteto, oni vladarji titoisti, zdaj Golobisti pa se bašejo z razkošnimi jedmi obiskujejo gledališča, razkošne zabavne predstave operne predstave, modena letovišča v daljnjih krajih te zemeljske oble. drugorazredne državljane posiljujejo z žemljico, parom klobasi in eno Kokto.

      14 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2022 ob 16:13 Jaz gost

        No Janšist, kdo ti brani v gledališče? Kdo igra golf na Mavricijusu? Ne gobezdavj neumnosti. Kdaj boš razumel demokracijo?

        12 14 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.11.2022 ob 16:32 gost

      Demokracija je, da vsi mislimo enako, to, kar je preko svojih delegatov naročil gospod tovariš Milan.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.11.2022 ob 17:05 gost

      Ljudmila Novak je vašemu tovarišu Janezu Janši sporočila da naj spizdi iz politike in javnosti. Pa mu bu Slovenija hvaležna.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2022 ob 21:54 kilonja gost

        in kakšen faktor je užaljena Ludamila ki je dobila po pič.ki od Janše in spokala v Bruselj ? Saj pa revica ne ve o drugem kot o Janši govoriti, kot branjevka ki je ob 8 zjutraj že nasekana in svak dan sosednji branjevki razlaga isto zgodbo...

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.11.2022 ob 17:29 Karel K. gost

      Novakova je pač bivša partijska in sopotnica titoizma in tako se obnaša tudi danes. Tako se obnašajo tudi Tonin in Horvatov Jožek iz Žiškov. Titoizem in krščanstvo glede na zgodovinske dogodke in ideološke zapisa gresta z roko v roki. Titoisti pravijo, da je potrebno brati samo partijske knjige, Toninovi Krščani pa pravijo, da je potrebno le brati eno knjigo, to pa je takoimenovano svetopismo. Torej tudi danes imajo ista priporočila. V pretteklosti pa so njihovi predhodniki pobili (oboji) največ nedolžnih ljudi in to krščani, tiste kateri niso verjeli njihovi blaznosti in titoisti tiste kateri niso in ne verjamejo njihovi blaznosti. Ta preglog Novakove je politično maloumen in ga lahko izreče populist, ne pa razumen politik. Janša je izvoljen in ima stranko. Namesto tega, da ga Tonin in tovarišija naganjajo, naj ustanovijo novo stranko in pustijo Janšo, da sam propade, če ga nihče ne bo volil. Logar je zdaj ta priložnost, da se ustanovi nova demokratična stranka brez krščanskih in titoističnih primesi. Morala bi Novakova vedeti, da če se Janša politično ubije, bodo njegovi volilci abstinirali in Toninova krščanska stranka ne bo imela nič več podpore kot sedaj, to pa je približno 4 odstotke celotnega volilnega telesa ali manj.Stranka SDS mora z Janšo propasti. Če jo kdo prevzame, ta stranka ne bo tudi tedaj drugačna. Logar mora paziti, da pri ustanavljanju stranke, ne bo iskal zavezništva pri Toninu ali pri Golobu. Mislim, da je toliko uravnovešeno inteligenten, da vidi, da se zdaj že oba, ko še sploh ni ustanovil stranke vdinjata, da bi ga že v povojih kompromitirala.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.11.2022 ob 17:44 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Károly,da nisi na hospitalizaciji v Ormožu......

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.11.2022 ob 17:57 Tammyodfrey gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.11.2022 ob 20:18 LAŽEJO gost

      Pa koga ti komunisti jebejo v živo glavo ? VSAK DAN SEM V TRGOVINAH IN V ZADNJIH 6 MESECIH NISEM OPAZIL NOBENEGA IZDELKA KI BI SE POCENIL (če ni v akciji - 50 %) Ali smo Slovenci res take ovce, da nas tako krmijo DO KDAJ ŠE ???

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.11.2022 ob 20:33 ODGOVOR MINISTRICE gost

      TO JE ODGOVOR MINISTRICE ŠINKO, KO SEM JO PROSIL NAJ MI NAVEDE 3 IZDELKE KI SO SE POCENILI V SLOVENIJI, KOT LAHKO PREBERETE NI VEDELA, SAMO SPLOŠNE FLOSKULE IN ZAVAJANJE SLOVENCEV. Zadeva: Odgovor glede cen živil v košarici Spoštovani! Uvodoma bi radi pojasnili, da se zavedamo težke situacije zaradi višanja cen hrane, energentov in drugih stroškov, ki zelo prizadenejo gospodinjstva, zato iščemo rešitve za celotno verigo preskrbe s hrano, od naših kmetov do končnih potrošnikov. Z več različnimi ukrepi želimo zagotoviti stabilno preskrbo s hrano, prav tako pa želimo, da se bremena naraščajoče draginje pravično porazdelijo v celotni verigi. Eden izmed ukrepov mehke regulacije v okviru spopadanja z draginjo je vladni ukrep spremljanja cen osnovnih živil pri večjih trgovcih. S tem ukrepom pomagamo potrošniku, da mu omogočimo transparentno informiranje o ponudbi živil znotraj 15 osnovnih skupin živil pri posameznih trgovcih na določen dan popisa. Potrošnik se na osnovi svojih potreb, zmožnosti in preferenc sam odloči ali mu bodo informacije, podane v primerjalniku, koristile. Pri izboru izdelkov smo upoštevali strukturo porabe, ki jo spremlja Statistični urad RS in določa delež posameznih prehranskih skupin v ponderirani tabeli po ECOICOP klasifikaciji. Skupno vrednost najcenejše košarice po trgovcih sestavljajo redne cene najcenejših izdelkov znotraj posamezne skupine živil pri posameznem trgovcu, kjer so v izračunu upoštevane samo redne cene in ne akcije. Da je popis primerljiv, je bilo potrebno predhodno natančno definirati teh 15 osnovnih skupin živil, ki sestavljajo košarico. Popis za svinjsko meso vključuje samo svinjske zrezke iz stegna v različnih pakiranjih (predpakirano in pakirano za neposredno prodajo) in to je na spletni strani, kjer je objavljen primerjalnik, tudi definirano. Poleg teh 15 osnovnih skupin živil, ki sestavljajo košarico, se v okviru popisa spremlja še 5 dodatnih skupin živil za katere sprejemamo tudi predloge državljanov, če je izkazan določen interes in jih prilagajamo tudi glede na sezono. Poudarjamo, da analiza gibanja cen v tujini kaže, da v zadnjem mesecu v Avstriji in na Hrvaškem skoraj ni sprememb v ceni košarice osnovnih skupin živil (manj kot 1 %), medtem ko se je v Italiji podražila za 9,80 %. Zanimiv je podatek, da sta med trgovci, prisotnimi v vseh državah popisa Lidl in Spar najcenejša ravno v Sloveniji. (NI RES) Popisi so pokazali, da do cenovnih odstopanj prihaja predvsem zaradi trgovcev in njihove interne politike poslovanja. Popis izdelkov je namreč izveden iz vidika kupca, ki se običajno odpravi po nakupih v eno poslovalnico, trgovci pa imajo v različnih poslovalnicah različne cene in cenovne akcije. S spoštovanjem, Irena Šinko ministrica

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.11.2022 ob 21:50 kilonja gost

      levaki debilni vam na kratko povem, razen plač se je skoraj vse za 100 % dvignilo, do energentov, do hrane, storitev, materiala itd...vi pa še vedno ljudem mečete pesek v oči z Janšo, zdaj ste še bebote iz NSI vključili v svojo propagando . Še malo pa bomo imeli absolutizem, vlado brez opozicije, bravo pernati diktator in vsi bomo lačni plesali na ukaz .

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.11.2022 ob 22:22 sin partizana gost

      Karel K. ti si redni pacient, tebi pomoči ni... Keri je proti Janši je komunist, titoist,zdaj golubist, kak bi pa ti sebe poimenoval..?!??

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.11.2022 ob 22:23 gost

      Karel " Janževec nemoreš biti to je že vino iz Radgone..lp

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      29.11.2022 ob 23:35 eva gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      30.11.2022 ob 17:42 Bethchmalz gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.