https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Izkoristimo velik geotermalni potencial, ki ga imamo

02.12.2022 ob 6:00  

V Beltincih so organizirali tiskovno konferenco o spodbujanju rabe geotermalne energije. Spregovorili so o potencialu za izrabo geotermalne energije v Sloveniji, vlogi lokalnih skupnosti na področju izrabe geotermije in izkušnjah, pridobljenih na študijski ekskurziji na Islandiji.

Geološki zavod Slovenije (GeoZS) je v sodelovanju z ministrstvom za okolje, ministrstvom za infrastrukturo, Islandsko šolo za energijo in Skupnostjo občin Slovenije (SOS) organiziral konferenco o spodbujanju rabe geotermalne energije v okviru projekta Info-Geothermal, katerega cilj je krepitev institucionalnih zmogljivosti državnih organov, vključenih v upravljanje rabe geotermalne energije, lokalnih oblasti, ki zagotavljajo prostorski okvir za investitorje, in največjih akterjev pri raziskovanju globokega geotermalnega potenciala in možnosti rabe termalne vode v Sloveniji.

Nina Rman z GeoZS v vlogi vodilnega partnerja projekta je povedala, da je geotermalni potencial Slovenije velik. Kljub temu se ga trenutno izkorišča le v manjši meri, samo 0,6 odstotka celotne toplotne primarne energije zagotavlja geotermalna energije. Čeprav imamo kar 31 lokacij kjer se termalna voda uporablja, predvsem za razna zdravilišča in terme. "Zelo nam še primanjkuje industrijska raba, torej rastlinjaki in sistemi daljinskega ogrevanja. Le eden izmed 93 sistemov daljinskega ogrevanja v Sloveniji je na geotermalno energijo," poudari Rmanova.

"V Pomurju je ta potencial največji in prav tukaj znamo geološko zelo dobro opredeliti, na kateri globini lahko dobimo kakšno termalno vodo in s kakšno temperaturo. Projekt Info-Geothermal je namenjen predvsem temu, da damo v javnost vse razpoložljive informacije o tem potencialu," še doda.

Namen je zagotoviti tehnične smernice z energetskega in zakonodajnega vidika ter oceniti naravni potencial, da bodo lahko investitorji prišli do celotnega projekta in tudi kandidirali za različna sredstva za razvoj ali sistemov daljinskega ogrevanja ali mogoče novih rastlinjakov. Pri tem ne bodo pozabili na geotermalno elektriko.

Izbrali bodo dve pilotni občini in jim pripravili vsa prostorska gradiva, da bi lahko začeli že s samimi konkretnimi projekti. 

"Eden izmed strateških ciljev in promocije med občinami je tudi samooskrba občin na različnih področjih. Projekt bo občinam omogočil preverjanje možnosti uporabe geotermalne energije in odpravo administrativnih ovir zato, da se bo lažje in učinkoviteje ta energija tudi uporabljala. Naša vloga je v promociji te možnosti geotermalne energije in pri povezovanju občin, ki te možnosti imajo," je bila jasna generalna sekretarka SOS Jasmina Vidmar.

Aleš Jeraj z ministrstva za okolje in prostor je povedal, da je sodelovanje pri takem projektu z vidika pripravljavcev predpisov pa tudi odločevalcev v smislu vodenja upravnih postopkov zelo pomembno. "Pridobili smo veliko izkušenj in veliko novega znanja na terenskih ogledih določenih rešitev, ki jih pri nas še ni ali pa so v načrtu," je dejal.

"Naše primarno delo je usmerjeno predvsem na učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije. Eden od ključnih izzivov je, kako transformirati obstoječe daljinske sisteme v Sloveniji na obnovljive vire. Vsi vemo, da se velik del teh trenutno ogreva s fosilnimi viri. In ravno tukaj je geotermalna energija posebna priložnost za te manjše daljinske sisteme, da se jih da izkoristiti. Ključno vlogo tukaj pa imajo lokalne skupnosti, da izkoriščanje geotermalne energije vključijo v svoje lokalne energijske koncepte," pojasni Gregor Rome z ministrstva za infrastrukturo. 

Eden od naslednjih korakov ministrstva za infrastrukturo bo objava razpisa za prestrukturiranje daljinskih sistemov na obnovljive vire, ki vključuje poleg teh najbolj razširljenih tudi geotermalno energijo.

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.12.2022 ob 8:31 palek gost

      Sobota spij na toploj vodi, ma štiri vrtine, pa od toga nika haska. Jevšek je samo Perhavčko pa njeni zavod fejst krmo

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2022 ob 17:35 William Erickson gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝐰𝐰𝐰.𝐋𝐢𝐯𝐞𝐉𝐨𝐛𝟐𝟒𝟕.𝐜𝐨𝐦

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.12.2022 ob 8:45 gost

      Halo strokovnjaki. Že 30 let bi lahko vso Prekmurje imelo korist od tega potenciala o kerem vi zdaj govorite. Ampak Prekmurci kmečki so raje furali kmetovanje kjer njim je vsako leto pridelka uničila topla voda pod površjem ne sonce od zgoraj kot so vsako leto trobili da vročina uničuje pridelek. Vsi so vedeli kje pridelujejo zemljo na vroči vodi glavno da so dobivali vse vrstne pomoči od države subvencije za sušo, za kamnito zemljo, za povoden, za neurja itd. Sami so pa vse boga molili da vse to pride ker njim je bilo samo do vse vrstne državne pomoči kot do pridelka. Zdaj po 30 letih samostojne Slovenije pa pridejo strokovnjaki keri so pri vseh teh mahinacijah o deljenju denarja za propadle pridelke že itak bili zraven. Zdaj pa bodo kao spremenili taktiko in začeli delati v prid Prekmurcev o vroči vodi kije že milijon let pod nami strokovnjaki pa kao zdaj smo jo odkrili in jo je potrebno izkoristiti. Malo morgen za svoje riti spet ena in ista stroka samo drugačno ime ima za kasiranje državnega denarja.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2022 ob 9:01 gost

        V Prekmurju je tako vroča voda pod površjem (na globini cca 1300 m), da nam pozimi sploh ni potrebno kuriti.

        15 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.12.2022 ob 9:36 RAVNO V BELTINCIH gost

      Tej mladinci ka tam sidijo ne znajo ali se pa nori delajo, pa ka jih malo spomnim. V Beltincih oziroma 100 m iz Beltinec ob cesti v smeri Bistrice obstaja zelo kvalitetna vrtina, AMPAK: Vrtina je tam okrog leta 2005 bila v lasti Občine Beltinci. Občina je tudi takrat očistila okolico vrtine, naročila odpiranje vrtine, naredilo se je poskusno izpuščanje vode in popolna analiza vode. Analiza vode je pokazala zelo dobro kvaliteto vode pri 70 stopinjah na površju, ker je občina vse to dobro plačala morajo obstajati podatki na občini Beltinci, do vse vse lepo in prav, POTEM JE PA OBČINA NARADELA VELIKO BEDARIJO IN VRTINO KOMPLET Z ZEMLJIŠČEM PRODALA, kar je bila velika napaka in bi bilo potrebno krivce za to prodajo, vprašati po zdravi pameti. Zemljiška knjiga danes 02.12.2022 iskazuje, da je vrtina v lasti: SONČNI VRT d.o.o.Ulica Štefana Kovača 065, 9224 Turnišče. To je tisto podjetje, ki je takrat občino napizdilo, da bo gradilo v bližini rastlinjake in zaposlilo ne vem koliko ljudi. IZ TEGA VSEGA DO DANES NI BILO NIČ. Najbolj žalostno pa je da se vrtina ne koristi in zanimivo bi bilo raziskati, kdo in kake interese je imel nekoč nekdo, ki je tako na lahko prodal občinsko lastnino.

      22 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2022 ob 12:38 gost

        RAVNO V BELTINCI........... To podjetje ,ki ga omenjaš ni objavljalo ,da bodo delali električne avtomobile ?

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2022 ob 16:50 Marx gost

        Ravno v Beltincah. Natrosil si toliko laži in neumnosti, da kar boli. Če nimaš pojma ne piši na pamet ali baba čula baba rekla.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2022 ob 17:10 Marx gost

        Beltinski, da ti pojasnim nekatera dejstva: -vrtina v Beltincah je bila v lasti Nafte Lendava. Leta 2008 jo je ta prodala podjetju Sončni vrt d.o.o., ta pa je lastništvo vrtine prenesel na podjetje Pomurska energetika d.o.o. Istega leta je to podjetje očistilo okolico in izvedlo 14 dnevni črpalni preizkus. Občina kot navajaš s tem ni imela nič. Črpalni poskus je pokazal, da je temperatura vode na površju 58,5-59°C in ne 70!!!. Ker so se lastniki v Sončnem vrtu po tem zamenjali (kot zanimivost; eden od lastnikov je bil tudi ST Hammer od Aleša Musarja), stari lastniki pa grdo izigrani, je delež prvzelo podjetje Paradajz iz Renkovec. Tako da občina s tem spet ni imela nič. Za projekt je bilo odobrenih 2 miljona evrov evropskih sredstev. Odločba je bila izdana, vendar pa je pohlep tajkunov- solatnikov uspel stare družbenike,ki so bili idejni vodje projekta, izriniti iz podjetja in vanj skozi zadnja vrata pripeljal podjetje Paradajz. Zakaj projekt ni uspel je vprašanje za njih. Drugič se pozanimaj o dejanskem stanju preden komentiraš in pišeš nebuloze.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2022 ob 17:24 Marx gost

        Vse kar je v tem primeru za zameriti občini, je to, da se sama ni bolj aktivirala pri tem projektu, kot se je to v Turnišču pri projektu Paradajz. Pa še nekaj. Če si uspel najti podjetje,ki ima v lasti vrtino, daj objavi še kdo so družbeniki podjetja, zaradi katerih projekt ni izveden.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.12.2022 ob 13:15 gost

      Eno je topla voda , drugo pa reka Mura mimo teče in nikomur nič ne reče !!Od nevladnih--bednih organizacij , nebomo mogli živeti !! Takoj izgradnji in porabi teh dobrin !!!!!!!!!

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.12.2022 ob 14:15 gost

      Obstaja dežela, ki leži na plinu, a ga ne črpajo, ima toplo vodo, a državljane zebe, je eno najbolj vodnatih področij v EU, a jo pesti suša in pomanjkanje pitne vode. Vsa je poraščena z gozdom, drva in lesene police pa uvaža iz Bosne in z Madžarske. Ker v tej deželi se nič ne splača ali pa vse prepoveduje zakonodaja. Imenuje se RS, prebivalci ji ljubkovalno in s ponosom pravijo tudi BUTALE.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.12.2022 ob 14:49 gost

      Ne samo Beltinci tudi Turnišče, Dobrovnik, Polana, Odranci skratka celo Prekmurje bi se lahko segrevamo iz tega vira. Samo ko bodo pravi ljudje na županskih stolčkih ne pa neki naduhli pajaci. Keri samo za svoje debele riti gledajo jih pa boli,,,, kurac,,, za ostale občane.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2022 ob 14:59 gost

        Ta bo pa težka, saj se niti Občina Moravske Toplice ne segrevajo s tega vira, pa imajo že toliko term, da bi moralo biti ogrevanje zastonj.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.12.2022 ob 16:41 MarcKeever gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.12.2022 ob 23:03 LFL gost

      Ne samo v BELTINCIH tudi v SOBOTI so do sedaj bili na OBLASTI BUMBARI- - - RDEČI. Upam in želim da v nedeljo postane ŽUPAN, MEŠIČ. Drugače bo spet vse po starem.Anželj nebo naredil NIČ od NIČ.Sobočanci ne dajte se spet SPELJAT NA TANKI LED - - -kot že tolikokrat do sedaj. VOLITE MEŠIČA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.12.2022 ob 23:34 eva gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem-------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.