https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Vlada omejila cene elektrike za velike poslovne odjemalce

30.11.2022 ob 7:55  

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela uredbo, ki določa zgornjo mejo cen energentov za velike poslovne odjemalce električne energije.

Vlada je včeraj izdala Uredbo o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce, s katero bo z opredeljeno referenčno nabavno ceno elektrike pomagala podjetjem zaradi visokih cen energije. Uredba stopi v veljavo danes in velja do vključno do 31. decembra 2022. 


Zaradi visoke cene električne energije na borzah je vlada skladno z Zakonom o kontroli cen sprejela ustrezne ukrepe za obvladovanje cen produktov na trgu. Trenutno so cene električne energije na borzah že od oktobra 2021 v primerjavi z dolgoletnim povprečjem izjemno visoke. Zaradi motenj pri oskrbi z zemeljskim plinom lahko pričakujemo tudi nadaljnjo rast cen zemeljskega plina. Vlada je ocenila, da takšne motnje na trgu pri gibanju cen ne moremo uvrstiti med redna sezonska nihanja, kot jih opredeljuje Zakon o kontroli cen.

Vlada je v preteklih mesecih že sprejela ustrezne ukrepe za obvladovanje cen energentov za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in nekatere zaščitene odjemalce, prav tako pa je zagotovila možnost državnih pomoči za večje gospodarske subjekte.

Vlada je s pričujočo uredbo zdaj oblikovala oziroma ublažila tudi cene električne energije za velike poslovne odjemalce, kamor spadajo tisti gospodarski subjekti, ki ne izpolnjujejo pogojev za upravičenost do najvišje dovoljene drobnoprodajne cene, ki jo določa v preteklih mesecih sprejeta Uredba o določitvi cene električne energije. Vlada je uredbo sprejela zaradi vztrajno negotove situacije na trgu in dejstva, da na ravni Evropske unije niso bili sprejeti ukrepi, ki bi zadostno znižali cene. K ukrepu je vlado napeljala tudi situacija, da borze v naši bližini ostajajo nelikvidne, ob tem pa še potreba, da se slovenskemu gospodarstvu takoj zagotovi cene, ki jim bodo omogočale nadaljevanje opravljanja gospodarske dejavnosti.

Uredba za blažitev cen električne energije velikim poslovnim odjemalcem za razliko od omejevanja cene električne energije določa mehanizem oblikovanja drobnoprodajne cene električne energije na način oblikovanja cene in sestavine, ki jih mora dobavitelj električne energije upoštevati pri oblikovanju cene, ter merila, po katerih se morajo oblikovati sestavine cene.

Po tej uredbi je dobavitelj električne energije dolžan za maksimalno količino odjema električne energije odjemalca odjemalcu ponuditi in skleniti pogodbo o dobavi za produkt fiksne cene za višjo in nižjo dnevno tarifno postavko, pri čemer je način oblikovanja cene za višjo in nižjo dnevno tarifno postavko, njene sestavine ter merila, po katerih se morajo oblikovati te sestavine, odvisen od izračuna posebne formule, ki je v uredbi natančno opredeljena in sestoji iz letne cene terminskega produkta pasovne električne energije na nemški borzi, cene letnega terminskega produkta trapezne električne energije na nemški borzi in navzgor omejen strošek dobavitelja.

Uredba določa mehanizem oblikovanja cene električne energije za potrebe dobave električne energije poslovnim odjemalcem za leto 2023 in to le za pogodbe o dobavi, sklenjene v obdobju od dneva uveljavitve te uredbe do vključno 31. decembra 2022. Konec decembra 2022 se izteče veljavnost večine pogodb o dobavi za odjemalce, ki jih zajema ta uredba. Ker so bile cene doslej zelo visoke, je velik del pogodb za leto 2023 potrebno še skleniti. Zato se uredba začne uporabljati že naslednji dan po objavi, saj bodo imeli dobavitelji in odjemalci tako en mesec časa za sklepanje pogodb za dobavo v letu 2023.

Dobavitelji, ki ob sprejemu te uredbe dobavljajo električno energijo odjemalcem, za katere se uporablja ta uredba, v času veljavnosti te uredbe ne smejo prenehati z izvajanjem dejavnosti dobave omenjenim kategorijam odjemalcev in morajo tem odjemalcem obvezno izdajati ponudbe, skladne s pogoji, ki jih določa uredba. Ta določba je potrebna, da se dobavitelji obvezi ne bi izognili z neizdajanjem ponudb in z nesklepanjem pogodb o dobavi ali s prenehanjem izvajanja dejavnosti, so sporočili iz Ministrstva za infrastrukturo.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.11.2022 ob 9:17 gost

      🕊📣→🐔🕺💃→😅😂🤣

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.11.2022 ob 9:54 gost

        9:45 - 🕊spletna policija začela delovati. Njeno delovanje je usmerjeno proti vidnim (neubogljivim!) intelektualcem na socialnih omrežjih, razen Twitterja. Med glavnimi tarčami policije za izbris iz socialnih omrežijo bodo opozicijski mnenjski voditelji.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.11.2022 ob 9:58 gost

        9:45 - pravijo, da bi SDS brez Janše prosperirala in koliko ljudi več bi jih volilo, če bi odstopil..... Jaz pa verjamem, da bi bilo ravno nasprotno in bi se zgodil LDS. Če sedaj JJ odide, potem zmagajo ponosni priskledniki komunistov in njihovi privrženci.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2022 ob 0:11 eva gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.11.2022 ob 15:29 KUKI gost

      Nihče pa ne pove, kakšno ceno bodo imela podjetja. S tem ukrepom so prepozni za vsaj 2 meseca. Za pomoč gospodarstvu so prejšnji teden sprejeli smernice. Sedaj bodo bodo na vladi odločali, potem bodo spisali zakon in ga spravljali skozi parlamentarno proceduro, objavili v ur.listu in prišla bo pomlad. Janševa vlada je prvi PKP sprejela v 10 dneh ti so pa na vladi od aprila

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.11.2022 ob 17:41 Bethchmalz gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.