https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Lions klubi Pomurja predstavili program dobrodelnih prireditev

03.12.2022 ob 14:45  

Lions klubi in Leo klubi Pomurja so na novinarski konferenci predstavili svoje delovanje in spregovorili o ostalih aktivnostih ter načrtih za večjo prepoznavnost lionizma v regiji.

V Pomurju imamo štiri Lions klube, in sicer Lions klub Murska Sobota, Ljutomer, Lendava Lendva in Gornja Radgona, ki so člani distrikta 129 Slovenija. Ta združuje 57 Lions klubov in okoli 1.500 članov. V zvezi deluje tudi 19 Leo klubov z okoli 200 člani, od tega v Pomurju Leo klub Lendava Lendva in Ljutomer. So največja humanitarna organizacija na svetu in to se odraža tudi v njihovem delu, je v uvodu povedala conska predsednica Mira Borko Prelog.

Lions klubi Pomurje so izvedli že več skupnih akcij, med bolj odmevnimi je med drugimi bil nakup oksigenator kisika za Splošno bolnišnico Murska Sobota, prav tako so na pobudo guvernerja ob požaru na Krasu vsi klubi donirali sredstva lokalnim gasilskim društvom. 

Lions klub Murska Sobota, najstarejši pomurski klub in drugi ustanovljeni klub v Sloveniji, bo tudi v tem prazničnem času zelo aktiven. Mateja Hochstätter je med drugim izpostavila praznično akcijo, ki jo bodo namenili dvema majhnima otrokoma, potrebnima pomoči. V evangeličanski cerkvi v Murski Soboti v ta namen organizirajo koncert 11. decembra ob 18. uri. Nastopila bosta Maja Keuc in Uroš Perič, ki bosta nedvomno pričarala nepozabno božično vzdušje. 

Istočasno bo potekala tradicionalna decembrska aktivnost Podarimo nogavice za simbolični prispevek, kolikor nekdo zmore. Nogavice bodo ponujali na Miklavževem sejmu in danes na stojnici v BTC Murska Sobota. Izpostavila pa je še novoletne čestitke, ki so nekaj posebnega, saj so jih narisali otroci v projektu Plakat miru, ko so razmišljali o tem, kaj zanje pomeni mir. Tudi te lahko za simbolične prispevke dobite pri njih, je povedala Mateja Hochstätter.

Predsednik LK Ljutomer Franjo Karlovčec je povedal, da se njihov klub osredotoča predvsem na socialno področje, ki zajema družine in otroke, ter zdravstveno področje, še zlasti na slepe in slabovidne. Njihov cilj je tudi osveščanje ljudi, med drugim tudi o sladkorni bolezni, v ta namen organizirajo predavanja za člane in pa širšo okolico. V tem času je vedno več tudi prosilcev za plačilo položnic in tudi hrane, tem ljudem v stiski podelijo bone.   

Nedavno so v sodelovanju z orkestrom slovenske vojske organizirali dobrodelni koncert, ta je bil namenjen družinam z okolice in petnajstletni deklici Miji Belšak, ki potrebuje zdravljenje v tujini, saj ima neozdravljivo bolezen. "Odziv na koncertu je bil izjemen in zbrali smo kar nekaj sredstev. V ta namen bomo tudi aktivirali dodatno zbiranje sredstev preko SMS donacij. Akcija bo potekala vse do konca meseca februarja," je še dodal Franjo Karlovčec.

Tudi Lions klub Lendava je v tem predbožičnem času precej aktiven. V sodelovanju z Leo klubom Lendava Lendva bodo zbirali sredstva za socialno ogrožene otroke iz občine in jih obdarili. Februarja pripravljajo stand up prireditev, marca organizirajo dobrodelni bowling v Maximusu, aprila pa bodo izvedli še osrednjo prireditev Podarjamo glasbo, ples in nasmeh. V mesecu maju pa se bo odvil še dobrodelni tek in pohod. V tem božično-novoletnem času bodo sodelovali tudi na stojnicah, pove Silvija Hajdinjak Prendl. 

Lions klub Gornja Radgona bo v sodelovanju z Občino Apače v prihodnjih dveh tednih izvedel akcijo, kjer bodo zasadili 100 topolov. Klub po besedah predsednice Lions kluba Gornja Radgona in conske predsednice aktivno sodeluje v vseslovenski akciji Otroci rešujejo življenja, v kateri mlade med 18 in 40 letom starosti nagovarjajo k vpisu na seznam potencialnih darovalcev matičnih krvnih celic. Pristopili so tudi k akcijama Zlata pentljica in Junaki 3. nadstropja. V mesecu decembru bodo obdarili stanovalce domov za starejše v Radencih in Gornji Radgoni. Zbirajo tudi očala v okviru vseslovenske akcije, kjer le ta uredijo in jih pošljejo v tretji svet. 

Prihodnji teden načrtujejo dobrodelno prireditev Plakat miru, kjer sodelujejo osnovne šole z UE Gornja Radgona. Izdelke, ki so jih izdelali otroci v tem projektu, bodo prihodnji teden v športni dvorani v Gornji Radgoni tudi predstavili. Februarja bodo organizirali še predavanje o sladkorni bolezni, junija pa dobrodelni tek Tečem, da pomagam. Zbrana sredstva na tej prireditvi bodo namenjena nakupu elektronske lupe še doda conska predsednica. Prav tako pa je še vedno aktualen projekt Levji brlog. 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija