https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

(FOTO) Puconja: »Kmet danes propada«

05.12.2022 ob 14:00  

V Pomurskem muzeju Murska Sobota se je v petek, 2. decembra, odvilo predavanje dr. Mirana Puconje o vlogi kmeta v pretekli in sedanji družbi. Puconja je svoje znanstveno in vsakdanje delo posvetil zemlji in podeželskemu človeku.

Kulturne institucije širom Slovenije praznujejo "Ta veseli dan kulture" s posebnim programom, tako so tudi v Pomurskem muzeju v ta namen odprli svoja vrata obiskovalcem in organizirali predavanje dr. Mirana Puconje.

Pronicljiva predstavitev je uvod v velik razstavni dogodek, ki ga bodo v Pomurskem muzeju javnosti predstavili 8. februarja 2023, na katerem bodo skozi dela iz likovne, fotografske in etnološke zbirke ter seveda tudi z bogatim besediščem skušali predstaviti kmečko življenje in kmečko delo v podobi in besedi.  

Dr. Miran Puconja je svoje znanstveno in vsakdanje delo posvetil zemlji in samozavestnemu, narodnozavednemu in odgovornemu podeželskemu človeku. Puconja zase pravi, da živi kot kmet, da je raziskovalec pomurske pokrajine in človek s široko razprtim srcem, čigar besede tako zapisane, kot govorjene predstavljajo življenje kmečkega prebivalstva, kmetov ter pametnih narodno zavednih ljudi, ki so gradili našo preteklost.

Predavatelj zna veliko povedati o kmečki kulturi. "Kmet s svojim znojem napaja zemljo, s katero dnevno vstopa v stik, jo kultivira iz svojih osebnih hotenj, obdeluje s svojo osebno fizično silo in jo ima tudi neizmerno rad. /.../ Kakor je kmet sam iz sebe ustvarjal, tako je sam iz sebe manifestiral. V tem je geneza kmečke samozavesti pa tudi slovenske nacionalne samozavesti. Z zemljo slovenski narod stoji in pade."

Odkar kmet pri svojem delu ne posega več v preoblikovanje narave osebno, z močjo svojih rok, in predmet njegove pozornosti ni prvobitna narava z močjo svojih zakonitosti, s katerimi bi ga prisilila, da se pokori »njenemu prav«, temveč je delo nadzorovano s posredovanjem mehanskih naprav, je izgubil pogled na naravno klaviaturo objektivnih zakonitosti, meni Puconja.

Ugotavlja, da se kolektivna kmečka duša umika novim družbenim oblikam skupnega reševanja problemov, ki so utemeljeni na interesih posameznikov, uravnava pa ga začarani krog moderne delitve dela, pri čemer se vsa dosedanja vsestranska dejavnost kmeta reducira zgolj na materialno produkcijo. 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2022 ob 16:47 gost

      Puconja, čas te je povozil.

      15 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.12.2022 ob 20:24 gost gost

        Puconja: »Kmet danes propada« je že propadel, saj kmetov nimamo več, imamo le nekaj industrijske proizvodnje !

        17 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.12.2022 ob 23:37 eva gost

        Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website----------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.12.2022 ob 17:40 gost

      Tou je bilo nekoč , ko si z tremi kravami lahko preživljal majhno družino !Klima in obdelovanje zemlje je prineslo kmetu veliko vprašanj in odgovorov. Kdor se je moderniziral in povečal svoja posestva je ostal in obstal , majhni pa smo propadli in v bodoče bo tudi tako ! Z golimi rokami se dandanes NE DA preživeti--stati in obstati !!

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.12.2022 ob 18:10 gost

      Če je pri eni kravi zguba,potem pri stotih tudi ne more biti dobička,sam več dela za prazen nič.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.12.2022 ob 18:14 gost

      Mali so propadli,veliki pa s krediti tudi tak tak,pa delajo ne toliko za sebe kot za banke.Glavno,da je pri hišei nov traktor.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.12.2022 ob 19:42 gost

      Kmet je trenutno največji frajer. Kajti subvencije vse vrstne od države nepovratna sredstva pejnez ka ne potroši do smrti. Zato pa maju vsi kmeti 150 kil žene pa okrog 120 kg de a pa kak mali pujceki.

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.12.2022 ob 20:47 GOST gost

      PITAJTE VLADO KA JE KMET GLAVNO KA RAZNE ORGANIZACIJE DOBIJO EVRE EDNI NE VEJTE 3 KRAVE SO NAHRANILE STARE STARŠE PA KMETA Z ŽENOM PA MOGOČE 4,5 DECE ZJEBALI SO PODEŽELJE DO KONCA

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.12.2022 ob 21:21 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kelku pa té püjc má ka zemlé......?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.12.2022 ob 21:29 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kmet je državni uslužbenec,živi od proračuna,dela pa malo ali nič,gobezda in jadikuje, pa malo se vö meče s trakturun,debeli pa zamaščeni je....no Lejpa faca martjánska je nej debeli,lejpi pa tüdi nej,je pa faca.....

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.12.2022 ob 22:20 Magyar Bacsi gost

        Jaz sem zeloooo velik kmet takšen, da sedaj tudi nečaka Jančija jebem v čeloooooo. Rad pa se tudi ukozim, podrislam in tudi poserjem........

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.12.2022 ob 22:08 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ja,ja,Bácsi,oba sva cerkvenjaka......kot miši......glavno ,da naš župnik vozi makino.....čeravno vsevprek dela veselje ....pa ne babam kot stari törniški ,negda....Franc .....

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.12.2022 ob 22:10 GOST gost

      ŽALOSTNO IZ PREKMURSKOGA ČLOVEKA SE NORCA DELATE ISTI STE KOT VLADA PA ČEPRAV JE PREKMURJE ŽITNICA SLOVENIJE TRBELO DE GNOJŠNICO POLJATI PO GOSPODI LEKAJ JE MINISTRICA IZ GORIČKOGA PA NIKAJ NE POMORE ŽALOSTNO PAČ STOLČEK JE STOLČEK

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.12.2022 ob 22:48 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,ne blesavi,Prekmurje je le vsakoletno slikanje kombajnov,vö metanje Küčana(Faca),goljufov kmečkih okoli integrirane pridelave,državnih subvencij za meglo.....Naj bodo subvencije,vendar samo za tisto kar so pridelali,ne za površine.....kmečkost je prašičereja .....süjneju moje ka v podjetji naprávin......

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.12.2022 ob 22:10 😩😩😩 gost

      Puconja, bo treba iti malo v korak s časom, ne pa filozofirati po netu!

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.12.2022 ob 22:23 gost

      magyar bacsy ti si kmet z PRAZNO GLAVO.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.