https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Murskosoboška bolnišnica bogatejša za naložbo v vrednosti 150 tisoč evrov

Splošna bolnišnica Murska Sobota, 19.12.2022 ob 12:00  

Danes, 19. decembra 2022, je v Splošni bolnišnici Murska Sobota potekala otvoritev prenovljenih prostorov Centra za transfuzijsko medicino v Enoti za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota.


Gre za prenovo prostorov v velikosti pribl. 140 m2, v katerih se v večini opravlja krvodajalska storitev. Tako bo v prihodnje prijetneje tako njihovim zaposlenim kakor vsem krvodajalcem. Vrednost naložbe je znašala okrog 150. 000 evrov, financer naložbe pa je UKC Maribor. 

Nove prostore so odprli direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota prim. asist. Daniel Grabar, dr. med., strokovna direktorica UKC Maribor prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med. in namestnica predstojnice Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor Emilija Krstova Krajnc, dr. med.   

Direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota prim. asist. Daniel Grabar dr. med. pove, da danes zaključujejo del uspešne zgodbe. Predvsem pa so se s tem želeli približati krvodajalcem. Po odločitvah stoke, organizatorjev dejavnosti so sprejeli dogovor, da se bo transfuzijska dejavnost Splošne bolnišnice Murska Sobota izvajala v prihodnje pod okriljem UKC Maribor. Tako so skupaj začrtali drugačen model. Splošna bolnišnica Murska Sobota je že vlagala v samo sanacijo omenjene stavbe, vse od zamenjave oken, obnove fasade ter gradnje nadstrešeka. Hkrati pa doda, da pozdravljajo pripravljenost UKC Maribor, da vložijo v opremo prostorov in jih obnovijo. Z odprtjem teh prenovljenih prostorov obe ustanovi tako izražata njihovo zadovoljstvo ter neki dogovor oziroma zavezo, da si bodo skupaj še naprej prizadevali, da bodo skupaj naprej peljali to zgodbo transfuzijske medicine.

Strokovna direktorica UKC Maribor prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med je v uvodu najprej izrazila v imenu vodstva UKC Maribor zahvalo za sodelovanje tako na področju transfuzijske dejavnosti kot tudi sicer na drugih področij, kot je bilo tvorno sodelovanje zdaj v času covida. Obenem pa doda, da so ti prostori res lepo urejeni in bodo res služili svojemu namenu, to je krvodajalcem. Bližina Avstrije je naredila svoje. V Avstriji je krvodajalstvo plačano, tako da opažajo včasih težave glede zadostnih zalog krvi in beležijo težave z dostopnostjo krvi. Saj je krvodajalstvo v Sloveniji na prostovoljni bazi. Tako morajo glede tega v tem kontekstu sodelovati in iskati rešitve na drugih področij in tako tvorno sodelovati, kot to počnejo s Splošno bolnišnico Murska Sobota. Država mora najprej prepoznati namen transfuzijske dejavnosti in nadaljevanja prostovoljstva na tem področju in na tem področju tudi pomagati, da bodo lahko v tej smeri zagotovili krvodajalcem neke bonitete, da bi se ta raven zalog krvi vzdrževala še naprej. Slovenija je trenutno samooskrbna s krvjo, vendar občasno opažajo, da so dnevi, da ni krvi več toliko, da bi bili lahko popolnoma sigurni. In zdaj morajo že nastopiti v akcijo, da ne pride do kritične točke. Treba je angažirati mlade, da pristopijo h krvodajalstvu, saj starejši od 65 let več ne morejo biti krvodajalci. Na koncu, pa se je zahvalila vsem krvodajalcem, ki so v številnih potrebah izrazili pomoč in darovali kri, kar je pomembno dejanje. Da daš nekomu, kar imaš, da ta preživi. Zahvalila pa se je tudi vsem zaposlenim, ki hodijo na teren. 

Emilija Krstova Krajnc, dr. med. namestnica predstojnice Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, pa se je ob tej priložnosti zahvalila vsem krvodajalcem, da priskočijo na pomoč. Saj vemo, da imamo v Republiki Sloveniji prostovoljno, brezplačno in anonimno krvodajalstvo, kar pomeni, da krvodajalstvo jih poganja nesebičnost. V zadnjem času pada število krvodajalcem, na tem tudi aktivno delajo ves čas.  Predvsem z glavnim organizatorjem krvodajalskih akcij, Rdečim križem Slovenije aktivno sodelujejo. Kljub temu da so zaloge krvi nižje, pa doda, da so pacienti preskrbljeni, operacijski posegi pa potekajo nemoteno. Da bi pa se stanje krvodajalstva v Sloveniji popravilo, morajo najprej rešiti status „krvodajalca“. To pomeni, da je treba pristopiti na drugačen način h krvodajalcem, ki darujejo kri tudi po več 100 - krat in so vzgled družbe. Doda pa, da je v Slovenji 46 % odstotkov populacije A pozitivnih, tako da je na splošno največ povpraševanja po tej skupini krvi. Odvisno pa je tudi od obdobja in kakšni pacienti potrebujejo pomoč v bolnici. 

Zdaj bodo odvzemi krvi v prostorih Centra za transfuzijsko medicino v Enoti za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota potekali v ponedeljek in sredo. Ob četrtkih pa bodo v Sodelovanju z Rdečim križem Slovenije izvedli še letno osem dodatnih krvodajalskih akcij. Vendar kljub vsemu, če ugotovijo, da odziv ni tak, kot bi si ga želeli, pa se lahko vzpostavi ponovno tak režim, kot je bil pred pred prenovo prostorov, da bosta odvzemna dneva ponedeljek in četrtek. 

 

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2022 ob 12:58 Sokoban gost

      bla bla bla. pametna glava bi to naredila za dooooooooooooooooosti manj. udobno pa bo zgolj zaposlenim, ne pa drugim, prosim vas lepo.

      6 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2022 ob 20:12 Lee Reese gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝐰𝐰𝐰.𝐋𝐢𝐯𝐞𝐉𝐨𝐛𝟐𝟒𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2022 ob 20:13 Lee Reese gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐜𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.12.2022 ob 13:04 gost

      Veselite se, ta sanacija in investicija ke bila sprejeta v času JJ vlade, zdaj ko so golobisti glavni je investicijam odklenkalo.

      14 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2022 ob 13:52 Gajdar gost

      Ne gre za investicijo JJ vlade. V Sloveniji je postal problem pomanjkanja krvi, tu posebej v negativnem smislu izstopa Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Mnogi Štajerci in Prekmurci hodijo "prodajat" svojo kri v bližnjo Avstrijo. Gre za povsem tržno potezo mariborskega transfuzijskega centra, ki vidi svoje donosno "črpališče" krvi v revnem Pomurju. Mariborčani vlagajo svoj denar v murskosoboško bolnišnico za svojo korist. Oni bi morali prerezati slavnostni trak, ne pa vodilni iz naše bolnice, vodilni v naši bolnici pa bi jim morali zaračunati koriščenje naših kapacitet za njihov biznis ( na primer 20% od vrednosti krvi po krvodajalcu), tako pa Mariborčani dobijo zastonj kri, še več pomurska podjetja morajo svojim delavcem izplačati odsotnost za krvodajalstvo v korist in za ime mariborskega UKC-ja.

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2022 ob 20:05 Stajerka gost

        Tebi pa je nekaj stoplo v glavo v mb imamo svoj tranzfuziski oddelek in dovol krvodajalcev kaj mb crpa kri v ubogih prekmurcih daj no malo se zamisli kaj puses

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.12.2022 ob 15:08 gost

      Bravo,Gajdar tebe za ministra ka mo se te lejko zapirali v svoje male ogračeke.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.12.2022 ob 15:11 gost

      Gajdar, če nucaš pejneze povej, samo ne tupi pa ne delaj komerciale iz zadeve, ki bazira na popolnoma humanitarni bazi, premisli preden napišeš, pejnez je nej vse.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2022 ob 18:25 gost

        Zadeva je že skomercializirane, humanitarnost je umrla, imamo tri zavarovalnice za dodatno zdravstveno zavarovanje in še obvezno, itd. !!

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.12.2022 ob 15:15 gost

      SD se hvali s kohezijskimi sredstvi - Izpogajal ga je Janša v času svojega mandata .... kaj pa so naredili,,,,, dvignili davke in natrajbali inflacijo .... to je njihov dosežek ,,,,vsi se skrijte v mišjo luknjo .... dve je ža škoda za njih .....

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2022 ob 18:21 gost

        V treh mesecih smo naredili ,kar prejšna vlada v 2 letih ni tako Jevšek . Da je Fajonka lažnivka že itak vemo ,kakšen lažnivec je pa bivši šef kriminalistov Jevšek pa zdaj odkrivamo 15:15

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.12.2022 ob 15:25 gost

      Ti levaki prodajajo samo meglo , narod pa naseda . Kaj drugega pričakovati od vlade pernatega pataloškega lažnivca. Samo vprašanje časaje kdaj bomo dobili tehnično vlado . 15:15

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.12.2022 ob 15:30 gost

      Eh, pa te je tak gotov.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.12.2022 ob 16:45 gost

      Med covidom sem bil vpoklican v matično zdravstveno ustanovo. Za čim boljšo oskrbo pacientov sem bil 3 mesece dosegljiv 24 ur na dan za posvete in koordinacijo. Z osebjem smo za zajezitev okužbe na določeni točki ostali tudi do enih ponoči, 10 ur po tem, ko je naš delovnik uradno že prenehal. Kmalu po tem sem bil ponovno v bolniški, tokrat za 3 mesece. Navajeni smo, da se našega dela ne vidi in ne ceni. Od študija dalje smo poslušali, da smo zaslužkarji. Morda je čas, da si politiki in družba nalijete čistega vina. Morda pa nismo problem zdravstva zdravniki, “dvoživke”, zaslužkarji. Smo grešni kozel za vse, kar je narobe z zdravstvom. Ne vem, kje je problem slovenskega zdravstva. Nisem za to hodil v šolo. Odgovorni ste politiki, razni vodje ter direktorji. S svojimi ukrepi, po mojem mnenju, samo krepite zasebno zdravstvo, ki se vedno bolj vzpostavlja. Vem, da sem zgolj eden izmed mnogih, če ne večine, ki je tedensko, če ne dnevno šel preko svoje zmogljivosti, da so pacienti imeli oskrbo. Zanima me, koliko vas politikov lahko govori o takem nivoju angažiranosti za svoje volilce? Ne pričakujem takšne angažiranosti od nobenega delavca. Tudi od vas ne. Ni zdrava za nobenega. Tudi za paciente, ki sem jih obravnaval, je bila vse kaj drugega kot optimalna. Za konec naj povem, da so moje storitve za državne ustanove izgubljene. Politiki ste izgubili moje zaupanje za ureditev razmer v zdravstvu. Našel sem boljšega delodajalca. Upam pa, da boste nehali poniževati vse ostale zdravnike, ki še vztrajajo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.12.2022 ob 16:59 MarFarrington gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.12.2022 ob 17:09 Gajdar gost

      Ne rabim denarja. Dobro vem kaj je humanitarnost, tudi sam po svojih močeh prispevam za ta plemeniti cilj. V svojem provokativnem komentarju sem hote osvetliti tudi drugo temno stran našega zdravstva. Pod parolo javnega zdravstva, tudi humanitarnosti se skriva žal večkrat komercialni interes. Koliko denarja nam ponikne v zdravstvu. Hotel sem opozoriti, da tudi v krvodajalstvu mnoge stvari niso dorečene, delodajalcu, ki mu manjka delavec, ki šel darovat kri bi morala država v celoti povrniti izpad dohodka, malico in prevozne stroške, še več to bi se mu moralo šteti v davčno olajšavo. Delavca krvodajalca bi morala država oprostiti za en mesec plačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja na to sem jaz mislil v svojem komentarju. Glede ogračeka, pa je problem predvsem v Jankovićevem ljubljanskem ogračeku, tam si lahko privoščijo neki kvazi nevladniki, da zasedejo tujo hišo in rečejo da iz nje ne gredo več, ker je sedaj njihova (na primer Plac).Mi na slovenski periferiji moramo postati odločnejši, izvoliti pokončne in klene može in žene, da nas bodo v parlamentu dostojno zastopali (nas je več kot Ljubljančanov), ne pa neke neprepoznavne meže, ki prihajajo v Ljubljano po komandi dvigovat roke, pa tudi za povedati nimajo nič. Na to sem mislil, ko sem zapisal, da bi otvoritveni trak v rakičanski bolnici morali prerezati Mariborčani.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.12.2022 ob 18:47 gost

      Če bi bile volitve to nedeljo bi glasovalo za G.S 29,2 odstotka , temu procentu za IZGON dodam še svojih 11% .

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.12.2022 ob 20:37 gost

      Spet se je oglasilo TELE ki sliši na ime 123.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      19.12.2022 ob 22:29 ave gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem---------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.12.2022 ob 5:20 Dillinka gost

      Jeeeee ka ga gej tou za enih avtoličarjev na slike????

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.12.2022 ob 5:21 Dillinka gost

        Jeeeee ka ga švasmeštrof nika ga ne nucate??? Pri leder fabrike bi ga Hansi neka nuco!!!!

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      20.12.2022 ob 5:38 Cigan iz Vanča vasi gost

      Jeeeee ka ga pa Dillinka šeftaš, v mejre si ga spij črno vodou - caffee pa kurblaj pa ga idemo!!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      20.12.2022 ob 8:07 Vuk gost

      Rajši bi naredili inkubatorje za nedonošenčke. Da ne bi bilo potrebno hoditi rodit v Maribor ali Ljubljano. Ka marsi kateri oče ne more do mame in otroka.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      22.12.2022 ob 11:42 gost

      My last month paycheck was 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour…. for more info visit any tab this site Thanks a lot==>=>) www.to.earnhub7.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      22.12.2022 ob 13:50 Kiara_Whitham gost

      Ko bodo spet začeli govoriti "Dame in gospodje" na spletnem delovnem mestu, se bom vrnil, vendar ne do takrat! Florida je zdravorazumska konzervativna država, kjer ima večina ljudi pamet!KOPIRAJTE IN ODPRITE TO POVEZAVO ..... ➥➥➥ 𝐖𝐰𝐰.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝐜𝐨𝐦

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      22.12.2022 ob 17:51 ChristineBurch123 gost

      Super and Easiest 0nl!nee Home open door for all. make 90 Dollars for every hour and Make 17485 Dollars for each month. All you essentially need an Internet Connection and aComputer To Make Some Extra cash. visit below website…. 🙂 AND GOOD LUCK.:) HERE====)> ukincome6.blogspot.com/

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.