https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Čarobna Praga - mesto ob Vltavi, ki ga morate doživeti

24.12.2022  

Vas mika praznični oddih in nimate ideje kam odpotovati za podaljšan konec tedna ali prihajajoče počitnice? Odpravite se v Prago, kulturno in gospodarsko središče Češke, ki v božičnem času zasije v vsej svoji lepoti.


Praga ali češka Praha, je slavno staro mesto ob Vltavi in za številne najlepša evropska prestolnica. Ima prečudovito ter dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro Hradčani in znamenite ostale predele mesta - Mala Strana na levem ter Stare Mesto in Nove Mesto na desnem bregu Vltave.

Mesto je vzcvetelo v 14. stoletju, ko je na oblast prišel Karel IV., ki je ukazal izgradnjo Novega mesta, Karlovega mostu in najstarejše gotske katedrale v Evropi - stolnico sv. Vida. Arhitekturno zagotovo izstopa nekdanji dvorec čeških kraljev s stolnico, v katerem je danes sedež češke vlade. Kraljeva palača in vrtovi so bili obnovljeni pod vodstvom znamenitega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

 

Ob ogledu dvorca se sprehodite po znameniti zlati uličici, kjer je živel Franc Kafka. Na Staromestnem trgu ne spreglejte znamenite Astronomske ure - ene najbolj slavnih ur na svetu, sprehodite se skozi gotski Smodniški stolp, v Novem mestu pa ne spreglejte znamenite dekonstruktivistične Plesoče hiše.

Plesoča hiša vir foto: Pixabay

BOŽIČNI SEJEM

Na številnih trgih lahko obiščete božične sejme vse do 6. januarja 2023. Glavna božična sejma se nahajata na Staromestnem in na Vaclavskem trgu v središču mesta. Božične stojnice so raznolike in založene z lokalnimi obrtnimi izdelki in božičnimi dobrotami. Tukaj lahko poskusite tradicionalne »sladke knedle« in trdelnik – na palico ovito vlečeno testo, spečeno na odprtem ognju in posuto z mešanico sladkorja in orehov. Božični sejem je ekološko naravnan, saj je vsa hrana in pijača postrežena v biološko razgradljivi embalaži, prav tako so sestavine za kulinarične dobrote lokalnega izvora.

Glavno božično drevo je veliko kar 25 metrov in sije na Stromestne trgu. Okrašeno je z rdečimi in zlatimi kroglami, v soju lučk pa ob živahni glasbi zažari vsak dan ob 16.30. Na trgu potekajo praznične otroške delavnice, vsak dan pa se zvrstijo tudi raznoliki nastopi in koncerti. Trg varuje pet ogromnih angelov, ki so med obiskovalci priljubljena atrakcija za fotografiranje.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.12.2022 ob 12:36 ..... gost

      smo že bili, enkratno. Ne moremo samo gledati M.Sobote, pa expanoja in gramoznice.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.12.2022 ob 12:38 gost

      Predvsem pa Praga ni počefurjena.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.12.2022 ob 13:30 Lendavski nadvojvoda(original gost

      Nikoli več,preveč piva,preveč Becherovke,tolk,da nisem padel z onega francoskega balkona,Poljak je privlekel 90 % špirit,pri mojih petdesetih to ne gre.....pa vodko iz zamrzovalnika...prosim lepo ....moje meje so samo flašica dnevno......normalne vodke......pa resen sem ....leta....😄😎

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.12.2022 ob 16:53 Julieuark gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.02.2023 ob 20:36 gost

      Čefur janKOVIĆ trdi da je LJ najlepše mesto na svetu.naj pogleda tudi kaj onkraj meja.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.02.2023 ob 22:44 Lendavski nadvojvoda(original) je gost

      Kreteni ste vsi,Lendavski nadvojvoda je über alles...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.