https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Evangeličanski škof Leon Novak: »Odprimo svoje srce in vrata«

25.12.2022 ob 6:00  

Evangeličanski škof Leon Novak je v poslanici izpostavil, da se svet podobno kot za časa Jezusa tudi danes nahaja v kritičnih razmerah. Božično poslanico objavljamo v celoti.

"Božič govori o prihodu Odrešenika kot majhnega nebogljenega otroka na ta svet. Da bi obvarovala otrokovo življenje, sta bila Marija in Jožef zaradi težkih geopolitičnih razmer in preganjanja prisiljena zbežati v tujo deželo. Pozneje Jezus v svojem delovanju, čeprav se svet še vedno ni spremenil na boljše, vedno znova poudarja pomen ljubezni, ki jo definira ter opiše z naslednjim izrekom: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo… in ..Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.« (Mk 12, 29-30) Izpolnjevanje teh zapovedi pomeni uresničevati poslanstvo, ki nam ga je namenil Bog. Človek, ki je ustvarjen po Božji podobi, naj bi postal Stvarnikov sodelavec, ljubeč ter skrben sopotnik svojemu bližnjemu in odgovoren upravljalec vseh materialnih dobrin.

Podobno kot za časa Jezusa tako se svet tudi danes nahaja v kritičnih razmerah. Mnogo družin mora zaradi vojnih razmer, lakote ali naravnih katastrof zapustiti svoje domove. Božič nas spodbuja, da izkazano ter bogato izlito ljubezen delimo z našim bližnjim; da smo človeku ljubi. Ali ni bistvo Božiča v tem, da odpremo svoje srce ter vrata našega doma za Kristusa ter sočloveka v stiski ? Naj se naša srca na Božič napolnijo s Kristusovo ljubeznijo, usmiljenjem, mirom, da postanemo sočloveku v stiski ljubi in dobri domačini.

Zaključil bi z švedsko otroško molitvijo: »Molim za vse otroke, ki nimajo postelje v kateri bi spali, ki ne prejmejo dovolj hrane, nege in pomoči, tako kot mi. Za vse otroke, ki nimajo mirnega kotička, ali igrač za igro. Za vse otroke, ki morajo od doma, proč od matere in očeta – Bog varuj jih! Pošlji koga, da jim bo našel dom. Amen.«

Mi pa lahko dodamo: Naredi, da jim bomo mi ponudili in postali topel dom ter zavetje. Božič, dan ljubezni in miru naj postane doživetje in realnost vsakega prebivalca tega modrega planeta.

V imenu Evangeličanske cerkve v Sloveniji želim zdravo, mirno ter ljubezni polno Gospodovo rojstvo vsem bratom in sestram v binkoštno-evangelijski, reformirani, rimokatoliški in pravoslavni Cerkvi. Z odprtimi rokami pozdravljam pripadnike judovske in muslimanske skupnosti, s katerimi smo povezani po očaku Abrahamu. Srčen pozdrav velja vsem nezaželenim in izobčenim, vsem tujcem, oslabelim in osamljenim, vsem družinam v ljubečih in v nemirnih odnosih. Pisana in za nas kristjane učlovečena Božja beseda naj nas povezuje, Gospodova ljubezen in njegov mir pa naj bosta vedno z nami."

Mag. Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.