https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Pomurski poslanec v pobudi za spremembo Zakona o subvencioniranju študentske prehrane

09.01.2023 ob 6:00  

Pomurski poslanec Damijan Zrim je na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca naslovil poslansko pobudo v zvezi s subvencioniranjem študentske prehrane.

Nedavne spremembe v sistemu študentske prehrane so povzročile kar nekaj ogorčenja in nezadovoljstva med študentkami in študenti, ki vsak dan koristijo študentske bone. "Z začetkom novega leta so namreč pričakovali, da bodo za svoj vsakodnevni topel obrok, ki jim je zagotovljen preko študentskega bona, plačevali manj kot v preteklem letu, saj se je z novim letom zvišala subvencija za študentsko prehrano z 2,82 na 3,5 evra.

Zgodilo pa se je ravno nasprotno. Cene večine študentskih bonov so se namreč občutno podražile, zato ker je Študentska organizacija Slovenije prvič, od kar obstaja sistem subvencioniranja študentske prehrane, ponudnikom študentskih kosil dovolila novo najvišjo možno ceno obroka, ki jo lahko zaračunajo študentom. Do sedaj je bila maksimalna dovoljena cena obroka določena pri 7 evrih, medtem ko je nova najvišja možna cena obroka 9 evrov.

Večina ponudnikov študentskih kosil je priložnost zvišanja cene študentskega obroka seveda izkoristila. Pri čemer pa študentke in študenti opažajo, da se zaradi tega obseg ali kakovost študentskega obroka nista spremenila. Še bolj pa jih je zmotilo to, da se z novim letom cene obrokov oz. hrane, ki jo ponudniki študentskih kosil ponujajo drugim gostom na rednem meniju niso spremenile, čeprav ponudniki kot glavni razlog za dvig cen študentskih obrokov navajajo vsesplošno draginjo, višje cene energentov in prehrane.

V kolikor bi še vedno veljala prejšnja maksimalno dovoljena cena študentskega obroka, bi po novem študentje za svoj obrok iz lastnega žepa plačali največ 3,5 evra oziroma 50 odstotkov celotne cene obroka. Ker pa se je ta cena zvišala na 9 evrov, pa morajo sedaj študentje za svoj obrok doplačati tudi do 5,5 evra oziroma 60 odstotkov celotne cene obroka.

Več kot očitno je, da se je z zvišanjem najvišje možne cene študentskega obroka izničil dober namen države, ki je z zvišanjem subvencije za študentsko prehrano želela izboljšati socialni položaj študentk in študentov. Študentski boni namreč niso namenjeni le olajšanju dostopa do vsaj enega kakovostnega in zdravega obroka na dan za vse študentke in študente. Mnogim iz med njih boni dejansko zagotavljajo tisti edini vsakodnevni topel in zdrav obrok, ki si bi ga sicer le stežka privoščili. Za njih, študentski boni predstavljajo pomemben socialni korektiv, ki jim bistveno izboljšuje njihov socialni položaj.

Glede nato, da je dvig najvišje možne cene študentskega obroka izničil prvotni namen zvišanja subvencije za študentsko prehrano predlagam, da država ponovno zviša subvencijo za študentsko prehrano iz 3,5 evra na 4,5 evra ter ob enem z zakonom omeji najvišjo možno ceno študentskega obroka na dvakratnik višine subvencije za študentski obrok. S čimer bi študentje za svoj obrok doplačali največ 50 odstotkov končne cene študentskega kosila," meni Zrim.

V luči navedenega Zrim predlaga, da pristojni minister brez odlašanja pripravi in Državnemu zboru po nujnem zakonodajnem postopku predlaga spremembo Zakona o subvencioniranju študentske prehrane, ki bi določil:

· spremenjeni 3. odstavek 2. člena, ki bi se po novem glasil:

»Ponudnike subvencionirane študentske prehrane izbere ministrstvo na javnem razpisu v skladu s predpisi o izvrševanju proračuna. Pri razpisu sodelujejo v okviru razpisne komisije predstavniki izvajalca. V javnem razpisu se kot prednostni kriterij upošteva kakovost hrane in njena cena, pri čemer najvišja vrednost subvencioniranega študentskega kosila ne sme presegati dvakratnik višine subvencije za obrok študentske prehrane, ki jo določa 4. člen tega zakona.«

· spremenjeni 4. člen, ki bi se po novem glasil:

»Višina subvencije za obrok študentske prehrane znaša 4,50 eura in se usklajuje na način in v roku, ki ga določa zakon, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji.«

* Foto: arhiv Pomurec in Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2023 ob 6:32 gost

      SD so obljubljali brezplačno malico za učence in dijake, obljubljali 30 dni do specialista.... Zdaj spet nove obljube, kdo vam še verjame in vas jemlje resno. Zrim pa se naj zmeni z Mesecem, saj sta skupaj v vladi. Njihovi volilci pa do takrat plešite.

      28 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 7:20 gost

        To ka so vaši domobranci uničili ne morejo v trenutku popraviti. Če Lopov Janči še enkrat pride na oblast z ukano, bo uničil in razprodal celo državo.

        11 23 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 7:39 gost

        či se nebi tej komonisti nazaj na oblast basali, bi z janšo imeli dostojno življenje z dostojnimi cenami..... meni in marsikateremi je že fejst žal, da je pomagal izvoliti ta golobizem

        22 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 9:54 gost

        Ali pa pište komentare v kleti Trstenjakove tri vlade ne nadoknadijo ka so raztalaali in spokradnoli v časi COVID-a

        5 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2023 ob 6:46 GOST gost

      ŠE EDEN LUZER GE JE BIL PRLE DA SO DALI ŠTUDENTI KRITIKU SE OGLASI NEMAJO VSI POLN ŽEP KONČNO ČI DECA MAJO ZASTONJ TE ŠTUDENT TUDI LEJKO SI KAJ POJEJ ZA MALCO VEČ PLAĆAJO ZA BON KAK POSRANEC ZA KOSILO V DZ GROZNO

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 10:16 gost

        Že ptiči čivkajo kak desničari kradejo in lažejo ! Tej komentatori desničarski pa so lekar si slepi pa gluhi. Samo se Karel K fali s svojimi referati.

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.01.2023 ob 7:33 gost

      Deca brezplacno malico, pa brezplacne prevoze, pa stanarino, kdo de pa vam to vse placeval ? Mama Slovenija nezmore vsega, mater ste razvajeni... ges pa celi den grban na gradbiscu z senvicem pa jabolko. Delo za jelo.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.01.2023 ob 7:45 GOST gost

      GOST OB 7,20 BUDALA ŠE SANJAŠ JANŠO VEJ PA TVOJI LEVAKI SERJEJO DRISKO POL LETA PA NIŠTA TROŠIJO NA VELKO Z AVIJONON NA DUNAJ MI PA 2,50 MINUT PA SI TAM ŠE NA ŠTUDENTE SO SE SPRAVILI ŠTO MORE V GRAC ŠTUDIRAT SLUŽBA PO ŠTUDIJI SIGURNO V AVSTRIJI TO JE NEJ LAŽ

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 9:56 gost

        Ka so te v cerkvi navčili tak lepega obnašaanja, sigurno so stariši in deca ponosni na tebe

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.01.2023 ob 8:17 Karel K. gost

      Študirati, pomeni, pridobiti si potrebno znanje katero bo koristilo državi in njenemu razvoju. Zato v Gradcu študirani dobijo delo v Avstriji, vendar morajo pravočasno doštudirati, opraviti vse izpite, obiskovati predavanja in vaje. Na ta način si pridobijo znanje in si diplomo pridovijo zaradi znanja, tam ni diplome zaradi papirja, da bi na temelju njega potem v službi dobival večjo plačo, kot je to v Sloveniji, posebej za tiste kateri končajo neke družboslovne piflarske študije in ti na koncu postanejo nosilni kadri slovenskega razvoja. Posledica tovrstne negativne kadrovske selekcije pa razvoja ni, vse propada. Ti niso niti sposobni organizirati institucij države, zdravstva, šolstva, pravosodja, notranje zadeve...., Kaj šele, da bi bil sposobni te institucije strokovno voditi in izvajati njihove naloge. Tega družboslovnega študija se jih največ loti , ali skoraj vsi, tisti kateri kateri so potomci slovenske titoisitčne privilegirane kaste, zato na njih čaka služba doma, znanje je nepomembno, glavno, da imajo pair. Če bi bla država urejena in pravilno gospodarsko vodena, nebi bl takšni problem prehranjevanja študentov, saj bi državljani imeli denar in bi lahko svojim otrokom plačali malico. To je isti sistem na temelju katerega titoisti vodijo državo, da ljudi shirajo, potem pa jim nudijo socialne transferje in jih na ta način kontrolirajo in držijo na vrvici, da so jim poslušni.

      20 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 10:21 gost

        Ali ni Janez Janša obiskoval in se šolal v Kumrovcu. A ni končal študij neke brezvezne obrambe ! A ni bil s 17 leti že v KP Jugoslavije ? Odgovor Karel K

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.01.2023 ob 8:37 GOST gost

      KAREL ODLIČNO NAPISANO UPAM KA SI PREČITA TO POSLANEC

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.01.2023 ob 8:39 gost

      Vsi bi vse imeli zastonj. Glupi narod pa naj se to plača. Če da vlada Janeza Janše nazaj 40 miljard kere so zagonili samo v 2 letih pa še povrh inflacijo 10 procentno bomo vsi boljše živeli. Bomo vsi hodili na golf na jahte k oligarhom drkat,,,, kurac,,,.

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 9:04 gost

        Najprej vrni bone, ki si jih dobil, pa potem bomo ostali mogoče začeli tudi razmišljati v tej smeri.

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 9:08 gost

        Brezplačna kosila za vse učence in dijake so obljubljena v programu strank SD, Levica, obljuba pa je bila zapisana tudi v koalicijsko pogodbo. Še to boš plačal.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.01.2023 ob 9:26 Karel K. gost

      Naj prodajo Zemljaričevo zapuščino in izpraznijo njegove bančne račune, katere si je med drugim napolnil, ko je podjetništvo tiral s pomočjo državne blagajne, pa bo zadosti denarja za socialo. Tem kateri so zlorabili slovenijo in slovenski narod, slovensko vojsko, ki diši po vojski, ko so Udbovca Zemljariča, kateri je preganjal zares izobražene ljudi, kateri so študirali brez tega, da bi jim kdo plačal malico, pokopali z državniškimi častmi, bi bilo potrebno vzeti neupravičeno pridobljeno premoženje in iz istih razlogov napolnjene bančne račune. Tako so njihovi predhodniki po letu 1945 pobrali vso premoženje tistim kateri so si ga pridobili z znanjem in delom in so jih na koncu pokončali, da so lahko prišli na oblast. Tako delajo tudi danes in propagirajo njihove podle finte s katerimi so zbirali denar za svoje privilegirance, kot je tista podarim dobim, ko so Slovenski narod poneumljali da je ta kupoval srečke za 150 din in so s tem financirali šport, da so potem z uspehi po svetu tutlili in dokazovali, da je Titoizem uspešen politični sistem in so oni uspešni voditelji države. Na koncu pa je ta gospodarsko bankrotirala zaradi njihove nesposobnosti. Zdaj se dogaja isti scenarij.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 13:05 gost

        Sramotno, da se zlorablja vojaške časti za pokop spornega človeka, ki v Republiki Sloveniji ni imel nobene funkcije, vredne vojaških časti.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.01.2023 ob 9:32 Karel K. gost

      Denar katerega vsako leto porabijo za svoje lažnive in bolne orgije v Dražgošah naj namenijo za financiranje študentskih bonov in socialnih transferjev. Včeraj je največji demagog v slovenskem parlamentu Sajovic tam natresal neumnosti in laži katere nimajo nič skupnega s sedanjostjo in preteklostjo, posebej pa ne z dogodki v Dražgošah pred več kot 70. leti. Slovenski narod je nagovarjal, da naj vsi financiramo njihovo norost in nesposobnost.

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 9:59 gost

        Karči ka si tij sigdar tak včesnjeni ali samo v pondelek še malo pa pshiatrja ti ne gine kak si obremenjeni idiot Ivanjševski, deca so ti ponosni na tebe

        8 9 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.01.2023 ob 9:34 Rdeči baron gost

      Spelji se, SD-jevski populist

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.01.2023 ob 10:00 gost gost

      Pa čakaj malo, a niso SD v vladi, kaj potem ta otrok pobudo daje, naj se zmenijo med sabo. kekci eni.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.01.2023 ob 11:09 gost

      Ha ha,ha,vej pa to ka je naklado v Dražgošah je značilno za koršmita, mamo še več primerov, ki razkrijejo pamet koršmita, nažalost.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      09.01.2023 ob 11:16 gost

      Še Avstrijski mediji poročajo o škandalu novoletnega koncerta na Dunaju Urške Klakočor Zupančič z letalom

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      09.01.2023 ob 11:45 gost

      Ja ge pa je te do zdaj bil te dečko ka komaj zdaj vlaga nekše pobude.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      09.01.2023 ob 13:20 gost

      Zakaj pa nebi šla z letalom. Ka naj gre peš na Dunaj. Ko je bil pizdek Januš grozni na vladi se je po celem svetu okoli vozil z falkonom. Glupi narod pa je zaprl v mišjo rupo on pa njegovi hlapci pa okoli vandali po svetu. Edini predsednik je bil za časa kovida keri se je vplačil okoli po svetu. Ostali so se pogovarjali po skajpu.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2023 ob 13:27 gost

        3 ure je do Dunaja z avtom ,,,,,, pa ne zagovarjaj ker ni opravičila .... pa daseti postaviš na glavo teslo !!!!

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      09.01.2023 ob 14:03 gost

      Karel, praf mas, vedno trufis cvek po glavi.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      09.01.2023 ob 14:16 gost

      Bumbar srbski cvek v glavo !!! 14:3

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      09.01.2023 ob 15:11 Karel K. gost

      Golob zdaj nima časa delati za Slovenijo in iti v Davovos v Švico, saj mora doma paziti manekenko Gabrovo, da mu jo ne bo kdo prevzel. Zagotovo je bila velika megla ali pa tema, ko je dovolila, da je z njim šla v posteljo in se mu je vdala v tolikšni meri, da je morala postati njegova deklina. Zagotovo jo je v to prisilil Golob, ker je dobil oblastniško moč, morda je zaradi tega stopil v politiko, da je Gabrova postala pomembna, saj si drugače ni mogla zagotoviti medijske pozornosti in pomembnosti.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      09.01.2023 ob 16:51 GOST gost

      DUDEKI KOALICIJA ŠTRAJKA PROTI SEBI KA MI MAMO TO TE BUJE POMURSKI POSLANCI DO TUDI NA CESTI DEČKI ČIM PRLE V PREKMURJE TU JE RAJ

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.