https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Mladi v boju proti diskriminaciji

24.10.2022 ob 12:00  

Mladinski center RISKO med 17. 10. in 25. 10. 2022 v svojih prostorih gosti mladinsko izmenjavo z naslovom »Take a step against discrimination: Next level!«. Mladinske izmenjave se je udeležilo 31 mladih iz Slovenije, Romunije, Poljske, Madžarske in Litve.


Mladi so v sklopu projekta pripravili tudi obisk Doma starejših Rakičan, kjer so izdelovali jesenske okraske. Utrinke druženja si lahko ogledate v spodnji galeriji. Mladi so prav tako obiskali Romski radio ROMIC in Romsko zvezo Slovenije, kjer so spregovorili o diskriminaciji s katero se sooča romska skupnost. Udeleženci so ob obisku pripravili aktivnost »Front page« ali »naslovnica«, kjer so si morali izmed 60 fotografij izbrati 3 ter iz njih ustvariti naslovnico svojega časopisa z zgodbami. Naslovnice so nato predstavili zaposlenim na radiu ROMIC. Med obiskom Murske Sobote so mladi obiskali Mladinski center, kjer so pripravili delavnico o spoznavanju LGBTQ+ tematike in spletno objavo z LGBTQ+ napisi.   

S projektom želijo mlade ozavestiti o besedi in pomenu manjšin, saj si velikokrat to besedo narobe razlagajo. Želijo si prebiti stereotipe, ki nastajajo do določenih manjšin in osveščati do večje strpnosti drug do drugega. S projektom želijo nadaljevati mrežo kulturnega poka in v mednarodnem okolju opozoriti na tematiko, ob enem pa si želijo, da se več organizacij odloči pripraviti podoben projekt pod istim imenom "Take a step against discrimination". Cilji projekta so: spoznati manjšine, ki živijo na območju partnerskih držav, seznaniti se s kulturo, običaji in tradicijami partnerskih držav, skozi praktične primere spoznati raznoliko kulturo, razvijanje osebnih kompetenc mladih udeležencev, spoznati manjšine, ki živijo v Pomurju in Sloveniji ob praktičnih primerih, spoznati obmejno življenje in kulture, ki bivajo na istem prostoru, podrobneje spoznati Romsko in LGBTQ skupnost v Sloveniji, ozavestiti mlade o pomembnosti raznolikosti preko socialnih omrežjih, mlade Evropejce vzpodbuditi k aktivni participaciji v podobnih projektih, širiti strpnost med mladimi do različnih manjšin, vključevanje mladih z manj priložnostmi, spoznavanje področja človekovih pravic, urjenje v timskem delu, mreženje organizacij in utrjevanje partnerstva.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.