https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Pomurski poslanci na vlado naslovili pobudo o izkoriščanju geotermalnega potenciala

24.12.2022 ob 9:00  

Pomurski poslanci so na Vlado RS naslovili pisno poslansko vprašanje v zvezi z izkoriščanjem geotermalnega potenciala v Sloveniji, ki je največji ravno v pomurski regiji. “Na podlagi odgovorov iz Ministrstva za okolje želimo, da se vlada v energetski krizi opredeli do ekonomske smiselnosti vlaganj v geotermijo kot obnovljivi vir energije. Seveda ob upoštevanju visokih okoljskih standardov,” je zapisala Sara Žibert.

 

Potencial o izrabi geotermalne energije v Sloveniji, še zlasti v Pomurju, je velik. Pomurski poslanci Vera Granfol, Jožef Horvat, Ferenc Horváth, Darko Krajnc, Tine Novak, Damijan Zrim in Sara Žibrat, so tako 22. decembra 2022 na vlado naslovili pisno poslansko vprašanje v zvezi z izkoriščanjem geotermalnega potenciala v Sloveniji, ki je največje ravno v Pomurju.

“Ena od ključnih primerjalnih prednosti na kateri temelji dolgoročni razvoj statistične regije Pomurje je izkoriščanje geotermalne energije. Izkoriščanje toplote geotermalne energije in zdravilnih učinkov geotermalnih vod predstavlja ključne prednosti regije, kar je zapisano tudi v vseh razvojnih dokumentih Pomurja. Ugotavljamo, da se nekateri problemi, kot so nesmiselne birokratske ovire, rešujejo preveč časa. Pri tem vsi izgubljamo, kar je še posebej evidentno v trenutni energetske krizi. Primer: strokovni izračuni, ki so nam bili predstavljeni, kažejo, da bi samo v Pomurju z dovoljenimi nekoliko večjimi načrpanimi količinami geotermalne vode lahko prihranili približno en milijon m3 plina,” so zapisali v pismu.

Za reševanje problematike izkoriščanja geotermalne energije in geotermalnih vod je potrebno odgovoriti na vprašanja, ki so jih omenjeni naslovili na Vlado RS:

Kolikšna je skupna razpoložljiva količina (prostornina + energijska vrednost) geotermalne vode v Sloveniji?
Kolikšna je skupna količina (prostornina + energijska vrednost) geotermalne vode podeljena koncesionarjem po aktualnih koncesijskih pogodbah?
Kolikšna je skupna količina geotermalne vode (prostornina + energijska vrednost) po letih veljavnosti koncesijskih pogodb, ki so jo koncesionarji dejansko porabili.
Kolikšna je skupna količina geotermalne vode (prostornina + energijska vrednost), ki jo za eksploatacijo predvideva MOP?
Ali so monitoringi, ki jih v skladu s koncesijsko pogodbo izvajajo koncesionarji, v letih veljavnosti koncesijskih pogodb na MOP ustrezno strokovno evalvirani?

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.