https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

FOTO: Od Izole do Portoroža

4.11.2022  

Slovenska obala v poletnih mesecih privablja številne goste, njene lepote pa se nezanemarljive tudi v hladnejših mesecih. Za kolesarje je zagotovo najzanimivejša kolesarska pot Parenzana, po kateri se lahko sprehodite tudi peš. 


Po nekdanji ozkotirni železniški progi, ki je povezovala Trst in Poreč, je danes speljana kolesarska pot Parenzana. Pot je simbol prijateljstva med hrvaškimi, italijanskimi in slovenskimi občinami. Poteka skozi stare vasi in mesta, med nasadi oljk in vinogradi ter ob morju. Speljana je skozi kratke, lepo urejene in osvetljene predore, se vzpenja preko gričev in prečka doline.

Kolesarska pot Parenzana je primerna za vsakogar, ob njej so tudi številna počivališča, kjer se je možno oddahniti, dobiti koristne informacije ali si ogledati del pestre železniške zgodovine. Med Koprom in Izolo je pot urejena ob obali po nekdanji regionalni cesti, v Izoli pa se usmeri proti gričevnatemu delu v zaledju.

Oznake v večji meri dobro vodijo po nezahtevni in razgibani poti, ki kmalu pripelje do osvetljenega predora Šalet (214 m). Ta je bil sezidan v začetku 20. stoletja. V celoti je obzidan s klesanimi kamnitimi oboki lokalnega izvora. Med nasadi oljk in vinogradi kolesarske oznake naprej vodijo v smeri Portoroža, mimo Strunjana in do osvetljenega predora Valeta (550 m).

Kolesarska pot vodi nato v Lucijo, mimo Seče in Parecaga do Sečovelj. Od tukaj naprej je možno nadaljevati pot proti Hrvaški. Pot v celoti meri 130 kilometrov, slovenski del poti pa je dolg 32 kilometrov. Železniška proga je obratovala od leta 1902 do 1935 in je takrat predstavljala pomembno povezavo zaledja z obmorskimi kraji ter tako močno pripomogla k razvoju gospodarstva. Sprehajalna in kolesarska pot Parenzana je poznana tudi pod imenom Pot zdravja in prijateljstva. 

Mi smo prehodili del poti med izolskim Jagodjem do Portoroža. Če se na pot odpravite peš, lahko v Strunjanu zavijete proti strunjanskemu belemu križu in se v smeri proti Belvederju sprehodite nad mesečevim zalivom in občudujete razgled na ena najlepših slovenskih plaž, ob lepem vremenu pa pogled seže vse do Triglava.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2023 ob 21:34 gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2023 ob 21:35 gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.02.2023 ob 22:34 eva gost

      When they start saying again, "Ladies and Gentlemen" at online work, then I will return, but not until then! Florida is a common sense conservative state where most people have brains! Open The Link————————————➤ 𝗪­𝘄­𝘄.𝗦­𝗺­𝗮­𝗿­𝘁­𝗝­𝗼­𝗯­𝟭.𝗖­𝗼­𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.02.2023 ob 10:20 kilonja gost

      Slovenija je ena najlepših manjših držav na Svetu, s geografsko raznolikostjo ki je skoraj nihče nima.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.02.2023 ob 11:15 Lendavski Nadvojvodar gost

      Najboukša pot je preko Lendavskih goric do Vinariuma, haha. Telko lidij, ka se še ge težko skrijen pred vsemi mojimi dolžniki,haha. Dobro, ka me kčerka več nešče poznati.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.02.2023 ob 12:49 ...... gost

      SMO ŽE BILI, JO PREVOZILI S KOLESI 3X NA +36, LEPA PA JE SLIKA, KO IZPRED KOLESARSKEGA PREDORA VIDIŠ TRIGLAV, JO IMAMO TUDI V ALBUMU, KER SMO JO NAREDILI SAMI. Ko se voziš med vinogradi, gor dol, vidiš morje z vseh strani. To je to, nej čubiti doma, pa šparati. Čas vas povozi, v grobu pa itak nič ne boste videli. Slovenijo morate do smrti spoznati, ne doma ogradaček, motiko, gorice, v rit pihati, pa se tu pa tam peljati v M. Soboto.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.