https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Mestni svetniki v Murski Soboti potrdili odbore ter komisije

25.01.2023 ob 6:05  

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota se v torek, 24. januarja, sestal na 2. redni seji, kjer so med drugim soglasno imenovali sestavo stalnih delovnih teles Mestnega sveta, imenovali nadzorni odbor Mestne občine Murska Sobota, imenovali sestavo izdajateljskega odbora javnega glasila Soboške novine, imenovali predstavnika uporabnikov v Svet javnega Zdravstvenega zavoda Splošne bolnišnice Murska Sobota ter imenovali člana nadzornega sveta javnega podjetja Komunala, javno podjetje d.o.o.

Potrditev mandata Matjažu Duriču

Občinska volilna komisija Mestne občine Murska Sobota je ugotovila, da je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na svoji 1. redni seji, dne 22. decembra 2022, na podlagi 37. b člena, v povezavi s peto alinejo prvega odstavka 37. a člena Zakona o lokalni samoupravi sprejel sklep, da je Damjanu Anželju ob potrditvi mandata župana Mestne občine Murska Sobota prenehal mandat člana Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota. Tako je mandat za člana Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota prešel na naslednjega kandidata z liste kandidatov Socialni demokrati v 3. volilni enoti, to je Matjaž Durič, ki je dne 6. januarja 2023 podal pisno izjavo, da sprejema mandat člana Mestnega sveta Mestne občine. Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je soglasno z 24 glasovi ZA potrdil mandat Matjažu Duriču.

Polemika pri potrditvi zapisnika 1. mestne seje

Zapisnik z omenjene seje mestnega sveta se je sprejel z dopolnitvijo s 23 glasovi ZA in 1 PROTI. Dopolnitev zapisnika pa se je nanašala na pripombo dr. Mirana Forjaniča (Lista za našo Soboto), ki je dodal, da naj se v zapisnik vpiše, da je na 1. seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota opozoril na 55. člen Poslovnika Mestnega sveta, saj če se to ne vpiše omenjenega zapisnika ne more sprejeti. Direktorica mestne uprave Milena Vöröš je ob tem napovedala, da bosta na eni izmed naslednjih sej na mizi predloga novega statuta in poslovnika, pri čemer bodo lahko spremenili način zapisovanja zapisnikov sej. 

Kadrovske zadeve

Predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Matej Grah je v uvodu najprej predstavil vse alineje pod to točko. Tako je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja soglasno imenoval sestavo stalnih delovnih teles Mestnega sveta, ki pa so: Odbor za gospodarstvo, kmetijstvo in turizem, Odbor za družbene dejavnosti, Odbor za proračun in finance, Odbor za urbanizem in urejanje prostora ter gospodarsko infrastrukturo in Odbor za informiranje, promocijo mestne občine in mednarodno sodelovanje. Na omenjeni Mestni seji so tudi soglasno na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja sprejeli sestavo Komisije za statutarna in pravna vprašanja, Komisije za nagrade in priznanja ter Komisije za romska vprašanja.  

Imenovanje nadzornega odbora Mestne občine Murska Sobota in izdajateljskega odbora javnega glasila Soboške novine  

Mestni svet Mestne občine Murske Sobote je soglasno imenoval nadzorni odbor Mestne občine Murska Sobota v naslednji sestavi: Gabrijela Jakob, Andrej Šeruga, Alenka Samec, Robert Grah in Vojko Farič. Soglasno je Mestni svet imenoval tudi izdajateljski odbor javnega glasila Soboške novine v naslednji sestavi: Tamara Gradinski, predsednica, člani: Damjan Anželj, mag. Brigita Perhavec, Mitja Kovačič, Nives Cajnko, Darko Rudaš in Anton Slavic. 

Imenovanje članov nadzornega sveta javnega podjetja Komunala, javno podjetje d.o.o 

Mestni svet Mestne občine Murske Sobote je soglasno imenoval kot člana nadzornega sveta javnega podjetja Komunala, javno podjetje d.o.o  Matjaža Duriča in Gorazda Kereca. 

Kandidat za predstavnika uporabnikov v Svet javnega Zdravstvenega zavoda Splošna bolnišnica Murska Sobota

Mestni svet Mestne občine Murske Sobote je soglasno imenoval predstavnika uporabnikov v Svet javnega Zdravstvenega zavoda Splošna bolnišnica Murska Sobota, Dušana Bencika. 

Predlogi in pobude članov mestnega sveta

Andreja Mešiča iz Slovenske demokratske stranke (SDS) je zanimala rešitev ob ukinitvi mesečnih in letnih parkirnih. Nada Kuhar (SDS), pa je predlagala županu pisno in morebitno finančno podporo gluhemu tenisaču Marinu Keglu ter možnost tolmača znakovnega jezika na sejah ter na prireditvah. Staša Horvat (Gibanje Svoboda) je opozorila na problematiko tržnice. Bojan Petrijan (SDS) pa je predlagal rešitve, v zvezi s sistemom daljinskega ogrevanja. Daniela Mörec (Socialni demokrati - SD) je pa podala pobudo o prepotrebni prenovi TVD Partizan. Matjaž Durič pa je opozoril na pomanjkanje linij Sobočanca, v povezavi z relacijo Rakičan. Matej Grah (Gibanje Svoboda) pa je predlagal poimenovanje ulice po Mikiju Mustru. Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja) pa je izpostavil položaj v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, kjer je strokovni svet podal kolektivni odstop. 

Župan Damjan Anželj je nato podal odgovore. Glede parkirnin je napovedal za naslednjo sejo, da se da pripravi predlog glede načina in plačila con. Ob tem je izrazil naklonjenost glede podpore tenisaču Marinu Keglu ter prisotnosti tolmača na sejah, ki bodo vezane na problematiko naglušnih in gluhih. Glede Sobočanca pa je dodal, da bodo preučili rešitve glede linij in časa voženj ter plačila kart. Ob tem je dodal tudi da je mestna tržnica res potreba dodelave. Pri podražitvah daljinskega ogrevanja pa je poudaril, da so podražitev deležni vsi, tudi on sam. Nato je dodal repliko za TVD Partizan in pojasnil, da občina nima dovolj lastnih sredstev in je vezana predvsem na sredstva iz evropskih skladov. Glede predloga o imenovanju kakšne ulice po Mikiju Mustru pa se je strinjal. Glede problematike v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota pa je povedal, da je o njej seznanjen, saj ga je predsednica strokovnega sveta obvestila o odstopu. Direktorico Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota je s tem tudi seznanil in ji predlagal, da začne postopke za imenovanje novega strokovnega sveta.  

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.01.2023 ob 8:21 GOST gost

      RUS JE UKOPATOR SPOMENIK ODSTRANITI NAPRAVITI PARKING HIŠO POL EVROPE JE ŽE SPAKOVALO OBELEŽJA SLOVENIJA PA NIČ POTIHO ZA PUTINA SMRKCI

      15 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.01.2023 ob 10:42 gost

      vi dneva; žuti je svetnik

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.01.2023 ob 12:28 gost

      Ruski spomeniki v tujini so oblika Putinovega vmešavanja v notranje zadeve drugih držav. Spomenik rdeči armadi kazi podobo mesta, saj po pripovedovanju strejših, rdeča armada Prekmurju ni prinesla nič pozitivnega. V bivših socialističnih vzhodnih državah so te kvazi spomenike odstranili ali vsaj spakirali za zidove muzejev. Kaj še čakamo v Sloveniji?

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.01.2023 ob 8:24 gost

        to se bo sigurno zgodilo, vse sovjetske spomenike, pa tudi naše kvazikomunistične spomenike bomo v naslednjih letih umaknili v muzeje, vse!

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.01.2023 ob 15:08 Resnica gost

      Evo kak ste na velko vsi obečavali obnovo TVD Partizan, in že pozabljate svoje obljube. Sram vas je lejko

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.