https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurje je dežela gasilstva

14.09.2022 ob 10:10  

Pomurje je v gasilstvu močno razvito in je najmočnejša gasilska regija v Sloveniji. Sestavlja jo 21 gasilskih zvez, 238 prostovoljnih gasilskih društev in okoli 20 tisoč gasilk in gasilcev. Najstarejša gasilska društva v regiji sta v Ljutomeru in v Lendavi.


Prostovoljno gasilstvo ima v Pomurju več kot 150-letno tradicijo. Najstarejše društvo v regiji je gasilsko društvo Ljutomer, ki je bilo ustanovljeno leta 1871, dve leti kasneje, leta 1873, pa je bilo ustanovljeno gasilsko društvo v Lendavi.

Društvo Prostovoljne požarne obrambe v Ljutomeru je bilo ustanovljeno 7. julija 1871, glavni pobudnik za ustanovitev pa je bil ljutomerski tržan Johann Steyer, ki je kasneje veljal tudi za prvega znanega načelnika društva. Ob ustanovitvi je društvo imelo v lasti dve manjši brizgalki, voz za prevoz vode, dva soda in leseno skladišče za vso opremo. Po razpadu Avstro-Ogrske se je leta 1920 društvo preimenovalo v Prostovoljno Gasilno Društvo Ljutomer. Društvo je bilo med prvimi gasilskimi društvi na slovenskem Štajerskem, ki so začela delovati v okviru Jugoslovanske gasilske zveze. 

Danes spadajo v 4. kategorijo po državnih merilih in so osrednja enota v Občini Ljutomer. Od leta 1997 imajo status gasilske enote širšega pomena in posredujejo na celotnem območju Upravne enote Ljutomer, na odseku pomurske avtoceste in po potrebi tudi širše. Požarno pokrivajo še občini Veržej in Razkrižje. Leta 2000 je društvo s strani Ministrstva za obrambo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečam. Leta 2019 se je pridružilo projektu Prvi posredovalci Slovenije.

Dve leti kasneje kot v Ljutomeru, 17. maja 1873, je bilo ustanovljeno Prostovoljno gasilsko društvo Lendava, ko je odvetnik dr. Mihály Hajós dal pobudo za ustanovitev. Slednji je z veliko vnemo sodeloval na vseh področjih družbenega življenja, kjer so se uresničevala kakšna koristna in humana dela. Prvi predsednik je bil Bela Kiš, tajnik József Vendi in poveljnik dr. Mihály Hajós.

Leta 1912 se je društvo odločilo zgraditi nov gasilski dom. Parcelo za stavbo je podaril grof Eszterházy in organiziral obsežno akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov. Vendar gasilskega doma takrat zaradi smrti duhovnega vodje dr. Mihályja niso zgradili. Leta 1925 so v društvu kupili motorno brizgalko ter 14-sedežni orodni avto. Lendavski gasilci so pomagali gasiti požare tudi na Madžarskem in Hrvaškem.

Gasilski dom pa so zgradili leta 1953 ob 80-letnici svojega delovanja. Nadalje so leta 1967 dobili avtocisterno, leta 1986 pa so zgradili tri garaže, sejno dvorano in skladišče za gasilsko opremo. V letu 1992 pa so uredili prostore za Gasilsko zvezo Lendava. Prostovoljno gasilsko društvo Lendava bo v letu 2023 obeležila 150. obletnico delovanja.

Foto: Arhiv Pomurec.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2023 ob 17:03 gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.01.2023 ob 23:14 eva gost

      Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website----------------------->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗦𝗺𝗮𝗿𝘁𝗝𝗼𝗯𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.01.2023 ob 17:05 ana gost

      No Experience Needed, No Boss Over Your Shoulder C… Say Goodbye To Your Old Job! Limited Number O3 Of Spots Open… Find out how HERE….>>join.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.