https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Vlada omejila cene daljinskega ogrevanja

25.01.2023 ob 8:00  

Vlada je izdala uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, s katero je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro. Uredba velja do 30. aprila. 

Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije predvideva možnost vladne regulacije cen toplote iz daljinskega ogrevanja, če pride do nesorazmernega dviga cene toplote iz nekaterih sistemov daljinskega ogrevanja.

"Iz analize Agencije za energijo, ki prikazuje povprečne maloprodajne cene toplote za sisteme daljinskega ogrevanja, izhaja, da je prišlo do nesorazmernega povečanja cene toplote iz nekaterih sistemov daljinskega ogrevanja," so navedli. Razlike med sistemi v Sloveniji so po navedbah vlade iz različnih razlogov sicer zelo velike. Ključni razlog je gorivo, ki ga posamezni sistem uporablja, poleg tega pa so sistemi tehnično zelo različni in tudi različno upravljani.

Višina tarifne postavke za variabilni del cene toplote brez DDV se v objavljenih cenikih za letošnji januar giblje od 45,85 do 160 evrov na megavatno uro. Vlada je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote tako določila pri 98,70 evra na megavatno uro, velja pa za obdobje od 1. januarja do 30. aprila 2023. To velja za vse gospodinjske odjemalce; tako tiste, ki toploto iz distribucijskega sistema prevzemajo prek individualnega odjemnega mesta, kot tudi tiste, ki to počnejo prek skupnega.

Ukrep bo po navedbah vlade znižal cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja od skupno 59, kjer se distribucija toplote izvaja kot gospodarska javna služba. Največje znižanje maloprodajne cene toplote med drugim napovedujejo za sisteme v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Mariboru, Ravnah na Koroškem in Jesenicah. To so po navedbah vlade predvsem sistemi, ki kot gorivo uporabljajo zemeljski plin.

Znižanje tarifne postavke za variabilni del cene toplote mora veljati tudi za celoten letošnji januar, saj je prav v tem mesecu prišlo do večjih povišanj cen toplote, so še poudarili, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.01.2023 ob 10:16 smrkci gost

      za dvig vseh cen v tej izropani državi so krivi kapitalisti,in še bo bolj dražje ker so kapitalisti lačni kot mati idiotov.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.01.2023 ob 11:35 gost

      Tako je, kriv je Golob, ki je tipičen kapitalistični kakec.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.01.2023 ob 11:59 gost

      Jaz pa pojdem in zasejem ,dobro voljo pri ljudeh , v eni roki nosim sonce , v drugi roki zlati smeh

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.01.2023 ob 12:08 gost

      Poslanec SD Jonas Žnidaršič spi na seji . Martin Premk G, S . pa vrta po nosi in taki nam odločajo o prihodnosti . Zgube !!!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.01.2023 ob 12:43 ...... gost

      bole takši, kak desni , ka med pauzu pregledujejo računalnike levim. Če spi, vsaj nikogar ne moti, to bi moral vedeti iz lastne zkušnje. Edino ne sme smrčati.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.01.2023 ob 13:50 gost

        Malo se bolj pozanimaj, saj imaš računalnik in boš hitro našel posnetek, kaj sta poslanca delala in gledala, ko 'Fukičeve' ni bilo in ne mlati prazne slame kot MSM.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.01.2023 ob 13:00 gost

      Ja da se mu r.t spodmika z davkolpaćevalskim denarjem smrad ti in on !! 12:43

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.