https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Soboški župan in veleposlanik Izraela položila venec na židovskem pokopališču

26.01.2023 ob 15:50  

Pred jutrišnjim svetovnim dnevom spomina na žrtve holokavsta sta soboški župan in veleposlanik Izraela položila venec ob osrednjem spomeniku na židovskem pokopališču v Murski Soboti.

Soboški župan Damjan Anželj je danes sprejel nerezidenčnega veleposlanika Izraela v Sloveniji Zeeva Bokerja in mu predstavil občino ter regijo, obiskala pa sta tudi obeležja v spomin judovski skupnosti.

Po soboški židovski poti je gosta spremljala tudi Sara Köleš iz Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in mu predstavila zgodovino in tragičen konec nekoč številne judovske skupnosti, ki je nekoč živela v našem mestu in regiji. 

Najprej so obiskali spominsko obeležje na Lendavski ulici, na mestu nekdanje sinagoge, ki je bila porušena leta 1954, nato pa si s pomočjo VR očal, ki so obiskovalcem na voljo v Hranilnici prekmurskih dobrot na Slovenski ulici, ogledali, kako je sinagoga dejansko izgledala nekoč. 

Veleposlanik se je ustavil tudi ob kamnih spotikavcih, ki so simbolično vgrajeni pred hišami nekdanjih soboških družin Berger, Hahn in Frim v mestnem središču, in nas spominjajo na vse meščanke in meščane, ki so izgubili življenja ali prestajali najhujše oblike mučenja v holokavstu.

Sledil je ogled spominskega obeležja v obliki klopce in »pozabljenega« kovčka na železniški postaji v spomin na internacijo in kasnejše uničenje prekmurske judovske skupnosti.

Največji spomenik judovski skupnosti je ohranjen in ograjen del židovskega pokopališča. Pred jutrišnjim svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta sta župan in veleposlanik položila venec ob osrednjem spomeniku na židovskem pokopališču, ki ga je Mestna občina Murska obnovila leta 2015.

Foto: Občina M. Sobota

    Fotogalerija