https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Franjo H. Naji je predstavil svoj roman »Noč na obisku«

Pokrajinska in študijska knjižnica, 29.01.2023 ob 13:30  

V četrtek, 26. januarja 2023, je v dvorani Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, potekala predstavitev knjige »Noč na obisku« avtorja doc. dr. Husama Franja Naji.

Predstavitev knjige sta organizirala Založba Litera in Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Franjo H. Naji je predstojnik oddelka za kardiologijo na mariborskem kliničnem centru, ki se je tokrat predstavil z novim romanom »Noč na obisku«.

Metka Celec, sodelavka na mladinskem oddelku v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, pove, da v svoji najnovejši knjigi, omenjen avtor opisuje stisko družine, ki se spopada z vprašanjem evtanazije. Vprašanje evtanazije našo družbo še vedno razdvaja. Saj se ljudje enostavno ne vemo posloviti od nekoga, ki ga imamo radi, ki ga želimo ob sebi.

V pogovoru z moderatorko Gabrielo Babnik je nato avtor predstavil svoje delo in odgovoril na številna vprašanja in dileme, s katerimi se srečuje v tudi svojem poklicnem okolju. Pri tem avtor pove, da je o tej temi evtanazije premišljeval že precej časa. Tema evtanazije ni lahka tema in zdelo se mu je, da mora priti določen trenutek, da bi se je lahko lotil. Ob tem pa si je moral nabrati tudi določene izkušnje, saj le z izkušnjami postanejo določene zadeve rutinske in jih lažje opisuješ ter prikazuješ. Tako ni potem težav s plastičnim prikazom nekoga, ki je v takem stanju, kot je junak te zgodbe. Pri tem poudari, da je po njegovem mnenju glavna junakinja, protagonistka te zgodbe v bistvu žena. Saj se nanjo zgrne vse in pri tem lomi družbene norme. Pri vsem tem ji ne pomagajo ne pravni nasveti ne zdravniki, saj ji lahko le do neke mere pomagajo, ne pomaga ji ne filozofija ne etika. Tako se nima nikamor več obrniti. In ona doživi razvoj, od tega, da je izredno proti evtanaziji do tega, da jo otroka navedeta do te misli, da vseeno njihov ljubljeni preveč trpi. V ospredju zgodbe pa je njen mož Jan, ki se je ponesrečil s kolesom. Tako je pridobil okvaro vratne hrbtenice, kasneje pa med zdravljenjem pride do zapleta in do krvavitve v možgansko deblo in v komatozno stanje. Tako je mož že fizično postavljen v drugačno vlogo, čeprav ima svoj tok zgodbe in nekako potuje v fantazijski zgodbi ob sočasni realni zgodbi.

Z moderatorko sta se nato dotaknila osrednje teme evtanazije. Tukaj nato avtor iz svojega poklicnega področja pove, da imamo v Sloveniji mnogo ljudi, ki so v domovih, bolnišnicah ali doma skrbijo zanje, ki so v vegetativnem, paliativnem stanju in so velika tiha večina in teh ljudi, ne vidimo. Obstaja pa majhna večina tistih, ki se aktivno in glasno zavzemajo za evtanazijo. In tako je ta tema izredno prisotna. V pogovoru nato razkrije, da se roman začne izrazito razpršeno, beremo pravzaprav nekakšne skice prizorov iz življenja oziroma spomina posameznika. Vendar se tematsko plasti, pri čemer je evtanazija in umiranje kot središče knjige. Ta del je napisan s poznavalskim in notranjim uvidom, hkrati pa z dobršno mero avtorjeve empatije in analitičnega pristopa. V pogovoru so obiskovalci lahko še slišali o različnih plasteh romana, od spraševanja o obstoju boga do homoerotike, od ljubezni na starejša leta do razpadle družine, od finančnega vidika smrti do spraševanja ali danes sploh še znamo umirati. V knjigi je opisano intimno okolje bolnika in njegove družine. Časovno roman s tehniko prebliskov razkriva pretekle skrivnosti, ki nenadoma ne morejo biti več zamolčane in ki odpirajo globoke rane, ko pridejo na plano. Pomembno pri vsem tem pa je, da se kot družba začnemo pogovarjati o tej še vedno tabu temi.

 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija