https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

LEARNING LAB v okviru DREAM ROAD projekta

20.10.2022 ob 15:00  

DREAM ROAD je mednarodni projekt, ki ga v sklopu programa sodelovanja Interreg Danube Transnational Programme na čelu 15-članskega partnerskega konzorcija vodi pomurski javni zavod Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije, delež sofinanciranja znaša 1.433.843,75 evra. Partnerji projekta, ki prihajajo iz 10 držav Podonavja: Slovenije, Madžarske, Češke, Romunije, Bolgarije, Avstrije, Slovaške, Srbije, Moldavij in Ukrajine, so tako javne kot zasebne organizacije, občine, predstavniki romske skupnosti in drugi.


Pilotni LEARNING LAB, ki ga je postavil RIS Dvorec Rakičan, je bil zasnovan za potrebe lokalne romske skupnosti. Te potrebe je razjasnila pandemija –  pripadniki lokalnih romskih skupnosti so zaostajali za šolskim sistemom zaradi pomanjkanja opreme in zaradi pomanjkanja podpore staršev. Poleg tega so starejši pripadniki romske skupnosti potrebovali osnovno usposabljanje  računalniškega znanja.

Dejavnosti vseh delavnic v okviru pilotnega LEARNIN LAB-a so bile načrtovane tako, da so uporabniki lahko pridobili osnovna znanja, ki bi jim omogočila uporabo teh novo pridobljenih znanj v vsakdanjem življenju. Osnovna veščina vključuje predvsem poznavanje osnovnih programov Microsoft Office, predvsem Word, Excel in PowerPoint. Prek teh zelo osnovnih programov so podane tudi širše spretnosti za krmarjenje po okolju Windows, ter pridobivanje informacij s spleta, tiskanje itd. Namen je bil opolnomočiti uporabnike do te mere, da se strah pred negativnimi izkušnjami na področju zaposlovanja in socialne izključenosti zaradi digitalne nepismenosti izniči. Glede na to, da je problematika brezposelnosti med romsko populacijo (predvsem mlajše populacije)  visoka, so se udeleženci osredotočili na veščine, ki bi jim pomagale na delovnem mestu, začenši z iskanjem potencialnih delodajalcev, pisanje ustreznega življenjepisa ali motivacijska pisma. Na delavnicah so se  naučili pisati in oblikovati življenjepis po priporočenih standardih. To pomeni, da je delavnica zajemala dve področji – oblikovanje in pisanje življenjepisa ter vaje v programu Microsoft Word.

    Fotogalerija