https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Primeri dobrih praks na področju lokalne pridelave hrane

24.06.2022 ob 10:00  

Mladinsko društvo moja Sobota gosti med 17. in 25. junijem 2022 mladinsko izmenjavo From field to plate (S polja na krožnik), kjer 49 mladih udeležencev iz sedmih evropskih držav (Slovenija, Grčija, Madžarska, Bolgarija, Litva, Poljska, Hrvaška) spoznava prednosti lokalne samooskrbe.

V sklopu mladinske izmenjave so pripravili tudi strokovno ekskurzijo, kjer so si ogledali primere dobrih praks v Prekmurju. Ogled so začeli v Murski Soboti, kjer so na dan lokalne hrane obiskali dan odprtih vrat v Zeleni točki in pridobili informacije, kako hrana s polja pride na naše krožnike. V Murski Soboti so obiskali še Našo bauto, prvo trgovino brez plastike v prekmurski prestolnici in Hranilnico prekmurskih dobrot, kjer so predvsem tuji udeleženci spoznali tradicionalno hrano naše regije.

Obiskali so tudi Krajinski park Goričko, kjer so skozi zgodbo gospe Alenke iz Posestva Mala Rosa v Stanjevcih pridobili številne informacije o pomenu lokalne hrane in domače pridelave. Na Posestvu Passero so spoznali zgodbo o pridelavi prekmurske čokolade, bučnega olja, domačih mesnin in ostalih lokalnih izdelkov, ki jih ponujajo.

Za konec so se vrnili v Mursko Soboto, natančneje v Expano, kjer so spoznali Pomurje v malem in si ogledali butično trgovino. Sprehodili so se tudi okrog Soboškega jezera do bližnjih polj, kjer so izvedli delavnico o spoznavanju invazivnih rastlinskih vrst v Sloveniji in Evropi, ki delajo največ škode prav na poljih.

Udeležencem bo dan ostal v lepem spominu, saj so poskusili novo hrano in se naučili pomena samooskrbe in lokalne hrane. Še posebej se jim je zdel poučen del, ko so spoznavali rastlinske vrste; verjamejo, da bodo nova znanja uporabili v prihodnosti.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.