https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Neuradni zmagovalci »Novih sedmih naravnih čudes sveta«

24.11.2011  

Približno leto dni nazaj smo objavili novico o možnosti glasovanja za sedem novih naravnih čudes sveta, ki je pod okriljem fundacije »New7Wonders«.  11.11.2011 ob 11:11  so objavili prve neuradne rezultate o zmagovalcih zadnjega kroga glasovanja, kjer smo lahko izbirali med 28 finalisti. Točne številke o prejetih glasovih in vrstnem redu bodo znane v začetku leta 2012.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

V prestižno druščino novih sedmih naravnih čudes neuradno spadajo:

Amazonija 

Zajema 7 milijonov km2, od tega je 5.5 milijona gozda, ki se nahaja v devetih državah. Amazonija predstavlja več kot polovico vseh deževnih gozdov sveta. Reka Amazonka, ki se vije skozi deževni gozd je največja reka na sveta, katere pretok je večji kot deset največjih rek skupaj. Kot zanimivost naj omenim, da čez celotno dolžino reke ni enega mostu.

Zaliv Halong – Vietnam

Nahaja se v provinci Quang Ninh. Za zaliv so značilni apnenčasti otoki različnih velikosti in oblik. Več otokov je tudi votlih, v nekaterih so tudi številna jezera. Tukaj lahko najdemo več kot 200 vrst rib in 450 različnih vrst školjk.

Slapovi Iguazu

Polkrožno se razteza 275 slapov na 2700 metrih dolžine. Največji je 80-metrski Devils Throat. Slapovi ležijo na meji med Brazilijo in Argentino.

Otok Jeju – Južna Koreja

130 km od južno korejske obale leži ta vulkanski otok, ki ima površino 1846 km2.

Komodo – Indonezija

Indonezijski nacionalni park Komodo vključuje tri večje otoke Komodo, Rinca in Padar, ki skupaj zavzemajo 1817 km2 površine. Nacionalni park je bil ustanovljen 1980, da bi zaščitil komodoškega zmaja. V eni izmed prihodnjih pomtur bom pobliže predstavil otok Rinka.

Podzemna reka Puerto Princessa – Filipini

Reka leži 50 kilometrov od prestolnice otoka Palawan. Je najdaljša plovna podzemna reka na svetu, ki v dolžini meri 8,2 kilometra.

Table Mountain – Južna Afrika

Mizasta gora, kot jo imenujejo  je prestala 6 milijonov let erozije in ima zelo majhno, a bogato floro in favno. Dviga se 1086 metrov nad mestom Cape town.

VIR: new7worldwonders.com

PRIPOROČAMO:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.