https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurski župani za čimprejšnjo gradnjo daljnovoda Murska Sobota - Lendava

16.02.2023 ob 10:30  

Svet Pomurske razvojne regije je na včerajšnji seji v Radencih sklenil, da bo vlado, pristojnega ministra in podjetje Elektro Maribor pozval, da čim prej začnejo gradnjo 110 kV daljnovoda Murska Sobota - Lendava s postavitvijo razdelilne transformatorske postaje Dobrovnik. Sedanje omrežje je namreč zastarelo in ne zadošča potrebam.

Državni prostorski načrt za daljnovod je bil izdelan že leta 2008, a ga do danes še niso zgradili. Zaradi gradnje individualnih sončnih elektrarn in urejanja številnih gospodarskih con, ki so v regijo pripeljale nove investitorje, pa je obstoječe električno omrežje prešibko. Občine med Mursko Soboto in Lendavo se zato že nekaj časa srečujejo z nihanji v električni napetosti in izpadi.

Na problematiko je na seji sveta regije, ki ga sestavlja 27 pomurskih županov, izpostavila občina Turnišče. Kot je pojasnil župan Borut Horvat, so najprej zaznali težave pri posameznih občanih, ki so želeli postaviti individualne sončne elektrarne, pa jim upravljavec omrežja soglasij več ne izdaja oziroma zmanjšuje predvideno moč sončnih elektrarn.

Poleg tega je občina leta 2019 prodala zemljišča v Gospodarski coni Turnišče investitorju, podjetju Terramar, ki je želel tam postaviti obrat za proizvodnjo električnih avtomobilov in zaposliti do 400 ljudi. V postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja je pridobil vsa potrebna soglasja, razen soglasja za priklop na električno omrežje. Elektro Maribor je namreč po Horvatovih navedbah pojasnil, da glede na obstoječo razvejanost omrežja ne more zagotoviti zadostne moči za predvideno dejavnost oziroma ponuja le 10 odstotkov zadostnih kapacitet.

Na občini Turnišče, kjer skušajo rešiti nastalo zagato, so ugotovili, da je primarno električno omrežje zastarelo in ne zadošča vsem potrebam lokalne skupnosti. Ena od možnih rešitev je prav postavitev 110 kV daljnovoda od Murske Sobote do Lendave, s čimer bi problem nezadostne moči električnega omrežja poleg občine Turnišče reševali še v sedmih drugih prekmurskih občinah. Pri tem bo pomembna tudi postavitev razdelilne transformatorske postaje Dobrovnik.

Svet regije je tako pritrdil pobudi občine Turnišče in projekt gradnje daljnovoda Murska Sobota - Lendava prepoznal kot regijski projekt državnega pomena, pomemben za nadaljnji razvoj regije. Pristojne bodo zato pozvali, naj zagotovijo čimprejšnjo gradnjo omenjenega daljnovoda in razdelilne transformatorske postaje Dobrovnik.

Ministrstvo za okolje in prostor je sicer julija lani izdalo delno gradbeno dovoljenje za daljnovod, potem ko se je v občini Moravske Toplice zapletlo z lastništvom zemljišč na načrtovani trasi.

Svet pomurske razvojne regije je na seji podprl tudi pobudo občine Radenci za postavitev solarnih uličnih svetilk v vseh pomurskih občinah. Odbor za zeleno regijo bo v mesecu dni pripravil predlog projekta za pridobitev sredstev za financiranje nakupa in postavitve 4000 luči. Občina Radenci ocenjuje, da za nakup in postavitev posamezne solarne svetilke ne bodo odšteli več kot 900 evrov, so zapisali na STA. 

Foto: Arhiv Pomurec.com, naslovna fotografija Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.02.2023 ob 14:12 gost

      Ta debeluhar ve da tako spet pride do veliko postransko donacijo. Kajti vsak projekt keri se tako izvaja največ pridobijo občinski šerifi. Isto kot z vodo vodom tam so prav župani največ skasirali. Zato se je vredno za to boriti. V občini se pa ni sposoben z boriti za eno delavno mesto. Kmet zabiti.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.02.2023 ob 16:33 gost

      Danes v Ljubljani protest gasilcev keri pa ni protest ampak izsiljevanje za večje plače kere njim pa je obljubil Janez Janša pred volitvami za glasove. S takim obnašanjem kot so ga pokazali so res bedaki brez primere. Če enkrat na leto imajo en večji požar mislijo da zdaj lahko počnejo kar njim je volja.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.02.2023 ob 20:15 gost

        O saj pa jim je UZK pomahala, tako da ne vidim problema. Prišel še Šarac in Ajanović-ova v podporo. 😅😂🤣

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.02.2023 ob 17:19 ... gost

      dva bedaka, eden iz Egipta bi naj gradila tovarno za električne avtomobile v Turnišče, vic stoletja. Dobro, da humoristi še obstajajo, pa jih nihče ne nagradi, ampak se iz kulture norčuje. Narobe svet.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.02.2023 ob 18:09 Pomurec gost

      Župan Turnišča govori velike bedarije! Kaj imajo individualne sončne elektrarne veze z omenjenim daljnovodom, NIČ! Naj se raje pobriga, da bo Elektro Maribor (na našem koncu) moderniziral transformatorske postaje in nizkonapetostna omrežja, v katere niso vlagali že leta, kljub temu, da jim plačujemo drago omrežnino vsak mesec. Žalostno, da je tak človek župan! Seveda, lastni interesi in provizije ob prihodu podjetnikov v občino.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.02.2023 ob 18:32 gost

      Koliko je zaslužil z tovarno o električnih avtomobilih. Ni pa na vidiku še nobene tovarne še manj pa avtomobilov na elektriko. Res žalostno da taki ljudje vodijo občine. Sama beda.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.02.2023 ob 20:09 gost

      Kaj pa se čaka z obnovo ceste med Gomilicami in Trnjem asfalt vam dobesedno leze v jarke ob omenjeni cesti in vi g.župan občine Turnišče in prav tako županja občine Črenšovci ker je cesta na meji med občinama kaj mo sedaj z to cesto saj prosi po prenovi že dlje časa pa upam,da spet ne boste preplastili ceste najprej eni in potem drugi kot se je to zgodilo prej,da imamo na meji občin neke vrste štukano cesto,kot da se ni dalo dogovoriti,da bi asfaltirali cesto vse v enem delu.Bi prišli za realen odgovor lp.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.02.2023 ob 21:32 Kamen gost

      V Turnišče se bojijo ka de jih ove tožil, ker je kupil mačka v žaklju 😁 Naj raje odpadke po občini spucajo 🗑️

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.02.2023 ob 17:31 ......... gost

      v Turnišču, samo da se proda, provizira in skorumpira, Razvidno, da gre za več takih projektov, o katerih ljudje ne vedo. Občinski svet pa samo "prikimači", polovica jih itak manj pismenih, mogoče celo s kako nedokončano osnovno šolo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.02.2023 ob 18:09 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Lepo sem vam povedal pred letom,dildoje delajte,babe zadovoljne,dedi pri špricaraj ,....tete(*malo sa strane" )njih zadovoljne .....Vendar,vendar,župan Törnišča je en "taknyoš",to je rit na državnem proračunu,ta županček si niti olstuva ne vej zavézati...

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.