https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Pomurju so si ogledali primere dobrih praks

Rakičan, 27.02.2023 ob 17:30  

V okviru operacije "Živa dediščina" so si na ekskurziji po Pomurju ogledali primere dobrih praks. Ustavili so se v Rakičanu, Renkovcih in v Veržeju.

V RIS Dvorcu Rakičan so predstavili aplikacijo Raziskovalec "žive dediščine," katero si lahko uporabniki že naložijo na mobilne naprave. "V aplikacijo smo vključili deset muzejskih točk, ki smo jih v okviru projekta razvili, in dodatne točke, ki smo jih identificirali kot pomembne v naši regiji," pove Natalija Cigut iz RIS Dvorca Rakičan. 

Na aplikaciji so na desetih točkah med drugim predstavljeni Pomurski muzej Murska Sobota, Grad Grad na Goričkem, dvorec Rakičan, Pomelaj, Muzej Špital in Rokodelski center DUO Veržej. Zadnja točka je v Gradu Deutschlandsberg na avstrijskem Štajerskem. Poleg informacije o teh točk so v aplikacijo vključili tudi zanimivo igro, s katero nagovarjajo predvsem družine, da pridejo in obiščejo te točke. Otroci preko aplikacije odkrivajo skrivne predmete, ki se nahajajo na vsaki lokaciji. Aplikacija je na voljo v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku. 

Vsi prisotni so si skupaj ogledali še kapelico v rakičanskem parku, katere obnova je bila izvedena v okviru operacije Živa dediščina, sofinancirana iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz proračuna Republike Slovenije (sklad EKSRP).

Skrivni predmet se nahaja tudi v kapelici, kjer je obiskovalcem na voljo razstava o zgodovini rakičanskega dvorca.

V dvorcu Rakičan je bil poleg predstavitve projektne aplikacije Raziskovalec »žive« dediščine organiziran voden ogled dvorca. 

Iz Rakičana so se zapeljali v Renkovce, kjer so si ogledali Hišo gibanice ter okusili kulinarične zaklade Pomurja združenih v edinstvenih sladicah: prekmurski in prleški gibanici.

Pot so nadaljevali do Veržeja, kjer so si ogledali Rokodelski center DUO Veržej – Center domače in umetnostne obrti ter prikaz aplikacije v praksi.

Z vzpostavitvijo koncepta Žive dediščine so na inovativen način obuditi spomin na preteklost, kar so med drugim dosegli z vključevanjem novih okolju prijaznih tehnologij in z oblikovanjem turistične ponudbe temelječe na avtentični izkušnji obiskovalca. Njihova prioriteta je skrb za ohranjanje naravnega in kulturnega okolja podeželskega območja ter sodelovanje, ki temelji na razvoju pametnih konceptov kulturnih, prostočasnih in drugih dejavnosti, ki ohranjajo podeželje živo.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.