https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Maratonska seja postregla z razgretimi razpravami

Murska Sobota, 28.02.2023 ob 6:00  

Soboški mestni svetniki so na 3. redni seji kljub burni razpravi sprejeli 30 milijonov težek proračun za leto 2023. 

"Pred nami je gradivo predloga proračuna za leto 2023. Kot ugotavlja večina županov po Sloveniji, so pred nami resnični izzivi in težko leto kar se odraža tudi pri sami sestavi proračuna. Draginjska kriza, povišanje plač v javnem sektorju in odprti projekti imajo velik vpliv, kljub temu pa je proračun Mestne občine Murska Sobota ambiciozno zastavljen in hkrati vzdržen," je v uvodu povedal Anželj. 

Proračun znaša 30 milijonov in 43 odstotkov sredstev je namenjenih za investicije, kar pomeni 13 milijonov za infrastrukturne projekte v mestu in primestnih naseljih. Pri tem si občina obeta skoraj 8 milijonov EU in državnih sredstev. 

"Eden največjih regijskih projektov je nadgradnja vodovoda sistema B. S tem projektom bomo pridobili 14 kilometrov novega vodovodnega omrežja. Hkrati se bo delala tudi nova cestna infrastruktura in obnova kanalizacijskega omrežja. Proračun pa je tudi socialno naravnan. Povečali smo sredstva za socialne transferje, predšolsko vzgojo in tudi druge programe, kar znaša 32 odstotkov oziroma skoraj 2,5 milijona evrov. Samo za vrtce namenjamo 3,5 milijona evrov sredstev," obrazloži župan. Predlog Odloka o proračunu - I. obravnava so svetniki kljub kritikam na koncu sprejeli. 

Svetniki so imeli na mizi tudi predlog sklepa, s katerim se določi višina cene parkirnine, čas, v katerem se plačuje, višina taks za izdajo posameznih vrst dovolilnic, abonmajev ter druge pravice in obveznosti, povezane s plačilom za parkiranje, dostavo in prevozom po občinskih cestah. Zaradi nestrinjanja nekaterih svetnikov in razhajanj v koaliciji se je župan Damjan Anželj odločil, da se ta točka obravnava na eni izmed naslednjih sej. 

Mestni svetniki so na seji obravnavali in sprejeli naslednje sklepe v priloženi obliki in vsebini: predlog Sklepa o podaji predhodnega mnenja k Strateškemu načrtu Zavoda za kulturo, turizem in Šport Murska Sobota za obdobje 2023 - 2027; predlog Sklepa o podaji prehodnega mnenja k Strategiji razvoja Pomurskega muzeja Murska Sobota 2023 - 2027 in predlog Sklepa o podaji predhodnega mnenja k Strateškemu načrtu javnega zavoda Galerija Murska Sobota za obdobje 2023 - 2027.

Pri obravnavi strateškega načrta ZKTŠ so se kresala svetniška mnenja. Mitja Horvat je povedal, da se v Gibanju Svoboda veselijo takšnih ambicioznih strateških načrtov, vendar bi si želeli videti tudi finančno plat. Z njim se je strinjal tudi Petrijan, ki je povedal, da takšnega strateškega načrta ne bo podprl, saj pričakuje racionalizacijo kadrov in stroškov. 

Mestni svet je tudi sprejel predlog Soglasja k spremembi sistemizacije delovnih mest v Vrtcu Murska Sobota za šolsko leto 2022/2023.

Soboški svetniki so obravnavali in sprejeli predlog Sklepa o izdaji soglasja za parcelacijo v okviru odstopanj od določil prostorskega akta na območju naselja Pušča. Gre za prostorski akt večjega dela naselja Pušča, za ureditev katerega je potrebno na novo določiti parcele in izvesti ustrezno parcelacijo. Posledično se bodo lahko parcele odprodale novim lastnikom. K temu bo občina pristopila, ker želi urediti gradbena dovoljenja, priključiti parcele na javno infrastrukturo, da bodo lastniki lahko tudi plačevali komunalne prispevke in ostale dajatve. 

"Strinjam se z legalizacijo teh zemljišč, da bodo lastniki lahko pridobili potrebno dokumentacijo. Predlagam pa tudi, da občina preveri pri stanovanjskem skladu možnost za izgradnjo manjših stanovanjskih objektov za mlade družine na tem območju, saj imamo za to vse pogoje," je zaključil Rudaš.

Mestni svetniki so na seji obravnavali tudi kadrovske zadeve. Župan Damjan Anželj je zasedel mesto nadomestnega člana predstavnika Mestne občine Murska Sobota v Razvojnem svetu Pomurske regije za preostanek mandatnega obdobja do konca leta 2027. V Svet zavoda Center za zdravje in razvoj Murska Sobota je bil za predstavnika zainteresiranih uporabnikov za 4 leta imenovan Marko Lenarčič. V Svet zavoda Javni zavod za opravljanje spremljajočih dejavnosti vzgoje in izobraževanja Murska Sobota so za predstavnika ustanovitelja imenovali Petra Juteršnika. Za člana Strateškega sveta Svetovalnih središč v izobraževanju odraslih za regijo Pomurje so za predstavnika občine imenovali Štefana Cigana.

Zoran Hoblaj je pri predlogih in pobudah članov mestnega sveta predlagal, da se preuči finančna zmožnost nakupa infrastrukture drsališča, ki bi ga občina dala v upravljanje komunali, saj meni, da bi bilo to mogoče za občino cenejše od najema, ki predstavlja velik strošek. Mitja Horvat je podal predlog, da bi se občinska gradiva digitalizirala. Mešiča pa je zanimalo, kdaj bo prišlo do rekonstrukcije Noršinske ulice. 

Župan je na koncu 3. redne seje mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota povedal še, da je občina prejela certifikat Mladim prijazna občina, ki pa ga bodo morali nadgrajevati, da se bo certifikat leta 2026 lahko obnovil. Seznanil pa je tudi vse, da je občina finalistka Zlatega kamna v kategoriji občina zdravja. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.02.2023 ob 8:29 gost

      Sobota napreduje in bo napredovala zato ker so ljudje v prvi vrsti tisti kerim je za razvoj. In to so izobraženi pametni mladi ljudje iz levega pola. Kajti ko so soboto vodili desni skrajneži je sobota drvela nazaj v 60 leta. Zato bravo za župana in ekipo ki je pripravljena delati za vse ne samo za še kot to delajo desni skrajneži po drugih občinah.

      18 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.02.2023 ob 9:36 gost

        Brižitka ima pod seboj 15 ljudi v ZTKŠ! Kaj ti ljudje delajo? Glede na njihov o število bi se število turistov v Soboti moralo podeseteriti, ne da tu pa tam srečaš kako "zablodelo" dušo!

        11 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.02.2023 ob 13:10 gost

        Singapur je država, ki je od osamosvojitve leta 1965 povsem onemogočila levico. Povprečna plača: 3451€. Venezuela je država, ki je uspela od leta 1998 povsem onemogočiti desnico. Povprečna plača: 15€. 😅😂🤣

        10 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.02.2023 ob 9:35 gost

      Nasmejal te je tvoj desni peder keri ti je iz državne blagajne kradel in delil oligarhom tajkunom lobistom. Od keri seveda ima zdaj korist samo on kajti lahko z jim igra golf se vozi na njihovih jahtah znijmi se dobiva na skritih dragih destinacijah kot z Madžarom orbanom na Cerknem. Kajti tam je dostopna lokacija samo za prestižne oligarhe.

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.02.2023 ob 9:49 gost

      Upokojenci in vsi ostali 1.3.2023 ob 15uri na Trg Svobode Ljubljana ,,, Za vas gre , ne za Ruparja , da ne bo pomote !!!!

      14 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.02.2023 ob 10:49 gost

      Podpirat 5 krat odsojenega in zapornika Ruparja in Janeza Janšo keri a sta upokojencem ukradla dostojno penzijo in stranko DeSUS. Kajti prav vlada Janeza Janše je znižala procent za odmero penzije 52 posto. In gdo je v tej vladi tudi takrat sedel ta isti Rupar ki zdaj nateguje upokojence z blagoslovom Janeza Janše. Keri rabi volilno bazo in to so prav upokojenci kerim je vse pokradel zdaj pa jih hoče na zahrbten način zvabiti v svoje vrste. To je isto ko ti bogatun ukrade kruh potem pa te prisili da greš k njemu za hlapca on ti pa vrže drobtinice.

      16 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.02.2023 ob 10:53 gost

      Ta isti Rupar je kradel davkoplačevalski denar se pravi tudi upokojencem. Ker so zaradi takih debilov ki so kradli z državne blagajne plačevali več v trgovinah za vse stroške in se manjšo penzijo so dobili. Zdaj ga pa pošilja vele vodja desnih ekstremistov v boj za upokojenci. Ker so upokojenci za Janeza Janšo glupi narod keri nič ne razume.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.02.2023 ob 11:12 60 let gost

      V mojem ljubem mestu živim ze veliko let. Napredovalo pa res ni nič, oprostite. Še vedno imamo za največje dogodke kramarske sejme, vse ostalo pa je, kot bi non-stop naokoli brcale kure in veliko kokodakale. Občudujem nekatere manjše kraje, tudi vasi, kjer so iz nekoč blatnih naselij pravi ljudje na pravem mestu naredili res nekaj. Ta hip pa je Sobota ena sama razkopanina, kjer bo spet urejen promet, ki ga nihče ne bo razumel. Novi časi, stare zgodbe.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.03.2023 ob 18:45 Pomurec gost

        Izgleda, da že veliiiiko let nisi prišel iz luknje, kjer živiš, da bi videl, kakšna je Sobota, ko si prišel in danes. Zbudi se in pojdi v Soboto.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.02.2023 ob 11:42 AAAAAAAAAAAAA gost

      60 let či živijš že dugo v M.Soboti bi lejko vido ka se je izredno dosta spremejnilo pa tou na boukše. Malo idi iz Sobote pa boš vido ka je v Sloveniji v vseh varašaj isto razen Ljubljane kera je puna turistov.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.02.2023 ob 13:07 gost

      tej Anželj, še malo pa bou začno spejvate

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.02.2023 ob 15:17 gost

      Levo --pomeni nizkotno ničvredno !!!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.02.2023 ob 18:17 murasombath gost

      Poraženec Horvat iz Svobode in zmagovalec Anželj ne moreta biti koalicija. Vse san vido na zadnji seji. Potem pa še skoki čez plot med člani družin koalicije pa smo tam! Živela politična ljubezen.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.