https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Spominska slovesnost in predstavitev Žunčeve knjige

Murska Sobota, 25.02.2023 ob 6:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so v četrtek, 23. februarja, na spominski prireditvi v čast kulture, literarne in glasbene ustvarjalnosti, angažiranega novinarstva ter v spomin na nepozabnega častnega člana Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), akademika dr. Antona Vratušo - Vrana, predstavili knjigo Branka Žunca »Čudež stoletja, razodetje tisočletja« - Sto spominjanj na tisočletno Prekmurje.  

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota obeležila Spominski dan UŠF v okviru katerega je bila predstavljena knjiga Branka Žunca »Čudež stoletja, razodetje tisočletja« - Sto spominjanj na tisočletno Prekmurje.

21. februar rojstni dan dr. Antona Vratuše je namreč dan spomina nanj, njegovo desetletja dolgo aktivno povezanost z Vrtom spominov in tovarištva na Petanjcih, njegovim ustanoviteljem ter ustanovo. Zato je na slovesnosti najprej zazvenela Kajuhova »Bosa pojdiva, dekle obsorej«, himna ustanove in vrta. Njena tokratna izvedba je obenem poklon K. D. Kajuhu v letu, ki ga je tudi vlada razglasila za Kajuhovo leto. 

»Na različne načine so se prepletale vezi, tkali stiki, sodelovanje in tovarištvo tudi na novinarskem in publicističnem področju med Vranom, Vanekom in Brankom. Soustvarjali so skupaj z nami drugimi zgodbo ustanove in življenja vrta, našo skupno zgodbo, ki še vedno živahno živi in se razrašča. Še vedno potrjujemo misel starega modreca, ki je bila tudi vodilo Vrana "Nikoli nehati začenjati in nikoli začeti nehati",« je v pozdravnem nagovoru povedal predsednik UŠF Marjan Šiftar.

»V Dolnjih Slavečih na Goričkem se je pri Vencerovih, kot je bilo hišno ime Vratuševe domačije 21. februarja 1915 rodil radoživ in izjemno nadarjeni Tonek, ki je samorastniško rasel, dozoreval in dozorel v eno od najpomembnejših in najuglednejših osebnosti v zgodovini Prekmurja in pa tudi Slovenije,« je nagovoril zbrane še novinar in publicist Mirko Munda.

V knjigi »Čudežu stoletja, razodetju tisočletja« je Prekmurje predstavljeno skozi čas in prostor, kjer se odkrivajo dogodki iz bližnje ter dalnje preteklosti, kot jih je doživljal in razumel pripovedovalec stotih zgodb. Delo nam odpre pogled na Prekmurje in pripadnost Prekmurju ter slovenstvu skozi oči uspešnega upokojenega novinarja in Tomšičevega nagrajenca. Vestnikovi in Večerovi bralci so ga prepoznavali za žlahtnega novinarja, poslušalci Murskega vala pa si brez njega skoraj niso znali predstavljati nedeljskega radijskega programa in prav to je najboljša popotnica stotim zgodbam, ki nam jih pripoveduje Branko Žunec. Razgovor o knjigi je s pisateljem vodila Ksenija Horvat.

Prireditev je povezoval Boštjan Rous, kulturno obogatili pa Dorina Gujt, Sandi Horvat in Horvat Palko Nova. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2023 ob 7:49 Karel K. gost

      Prekmurci samo upamo lahko, da je Branko v tej svoji knjigi opisal prekmurje in tadva moža, Vratušo in Šiftarja tako, kot so se dogodki dejansko odvijali in kaj sta tadva človeka s svojim delom storila za razvoj Prekmurja. Na temelju njunega dela je Prekmurje v preteklosti za časa njunega življenja vedno bolj padalo v razvojni mrk, v revščino in vsesplošni zaostanek. Prekmurci so zaradi njunega dela morali s trebuhom za kruhom v tujino, doma pa so ostajali starejši, kot se je to dogajalo v dobi Kranjčevih stricev. Posledice njunega dela čutimo i n uživamo tudi danes, ko mladi še vedno bežijo iz Prekmurja, industrije ni, kmetijstvo je na psu, Žunčevi kolegi novinarji, kateri so zavezani obema lastni politični titoistični usmeritvi, s takšnimi knjižnimi eksperimenti in časopisnimi prispevki pa za vsako ceno hočejo prekmurce in slovensko javnost prepričati, da Prekmurci živimo v izobilju v raju. Žunec je v svoji rani mladosti baje študiral tudi bogoslužje, hotel je postati mašnik, zato ni nobeno presenečenje, da poveličuje ljudi kateri ustvarjajo na temelju neke bolne nerealne in neobstoječe ideologije. Moje knjige v kateri opisujem dogodke kot so se leta 1990, prej in pozneje dogajali vb Prekmurju nihče v Prekmurju noče objaviti, saj ni napisana po diktatu titoistič nih izbrancev: Tudi z Brankojem sva v tem času sodelovala, vendar sem na koncu ugotovil, da se je vedno le pretvarjal, ko je bilo potrebno napisati resnico, se je potuhnil in onemel, ko je bilo potrebno prevzeti odgovornost je rep stisnil med noge.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.02.2023 ob 8:40 barcelona gost

        Kot novinar ja, dober novinar. Žal dostikrat preveč naklonjen ideologiji, ki je zgodovinsko gledano za ene prinesla blagostanje in srečo, za večino pa gorje in zelo malo dobrega. Mnogi pa žal pozabljajo, da je svoje prinesel tudi čas.

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.02.2023 ob 17:14 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.02.2023 ob 9:08 Karel K. gost

      Branko je v Svoji aktivni novinarski dobi je raziskoval mnogo problematičnih gospodarskih in poliitčnih konfliktov v prtekmurju in tudi v vzhodni Sloveniji, katerim sta bila očeta oziroma povzročitelja Šiftar in Vratuša s svojo politično moralno in etično ideologijo imenovano vladavina titoističnega enoumja. S tem, ko je to svojo knjigo podaril obema kot pozitivcema v prekmurski zgodovini je izgubil svojo kredibilnost iz preteklosti. Prisilili so ga njegovi politični delodajalci iz preteklosti, kar dokazuje prisotnost titoistične novinarke Ksenje Horvat, da svojo besedo in svoj ugled iz preteklosti podari tema dvema, da se njun ugled zgodovinsko utrdi, namesto, da bi se njuna protiprekmurska država razkrinkala. Ta neki drevesni spominski park na Petanjcih pa ja ni nekakšna velika iznajdba, velik prispevek k razvoju prekmurja. Takšnih spominskih nasadov je mnogo in jih nihče ne omenja. Nemen takšnih pisanj kot je ta Brankova knjiga je, da se titoisitčni zlčočinski politični sistem opere vseh krivic za storjene krivice in zločine nad slovenskim narodom nad tistimi kateri ne razmišljamo z njihovo glavo, da se zares zgodovinsko dokaže, da je temelj slovenske samostojnosti titoizme in njegova ideologija in njegovi elitneži iz preteklosti, kateri so življenjsko prisegali na Titovo Jugoslavijo v okviru katere le lahko Slovenija preživi.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.02.2023 ob 18:15 gost gost

      O ubogi Karel K. očitno so se ti zgodile velike krivice in,nisi mogel izpostaviti vseh svojih potencialov v prejšnjem režimu. Očitno to poskuša zdaj s svojimi številnimi ,in samo tebi in tvoji ideologiji primernimi komentarji. Zadrži jih zase, ker vse, kar pisariš izvira iz tvoje domišljije in ni z ničemer utemeljeno. Obstajajo tudi druge preokupacije, če slučajno ne veš, ne samo pisarenje.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.02.2023 ob 19:32 Karel K. gost

      Nič novega, sem te pričakoval, dolgo si razmišljal in so te dolgo tvoji nadrejeni poučevali. Jaz v svojih komentarjih nikjer ne govorim o storjenih krivich meni ampak pišem o tistem, kar sem v sodelovanju z Brakom Ž. v preteklosti doživel. Okrog leta 1990 je bil član novoustanovljene pomladne stranke imenovane Demokratska stranka, katere član so bili tudi Janša, Rupel, Bavčar. Tako sva sodelovala v Murskosoboškem DEMOSU. Bil je tudi predlagan za mesto predsednika takratne skupščine s strani DEMOSA, vendar se je potem, ko je ideolog titoistov v Murski Soboti Emri povedal, da je bil tudi šrudent teologije, je odstopil od kandidature. Na začetku sva sodelovala tudi v Murskosoboški različici nove politične skupine imenovali smo jo ALKO. Sestajali smo se in izražali plane ter svoja mnenja. Kdo ve, glede na poznejše nekatere Brankojeve poteze, ali je on mislil resno ali pa je le služil nekomu, da je takratna partija bila seznanjena z dogodki v vrstah dejanskih slovenskih pomladnikov in so bili na sledi vsem, kateri smo se tu zbirali in kakšna so naša mnenja o bodoči ureditvi samostojne Slovenije. Ko je njegov sin dobil službo na zavarovalnici Triglav, se je Branko nekako potuhnil in ni bil več kritičen. Moji sinovi, kljub svoji kar solidni izobrazbi, eden je celo doktor znanosti, so si morali poiskati dom in službe v sosednjih državah, ker se nisem uklonil titoisitčni tiraniji. Torej ne nakladaj svojih titoisitčnih blaznosti, o moji domišljiji, saj pri meni pride v poštev le doživeta resnica, realnost, brez tvojih in tvojih šefov udbovskih laži, podtikanj, manipulacij, diskreditacij in kriminalizacije

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.02.2023 ob 11:08 gost

      SAMA IZOBRAŽENA __mladež !!!!!!!!!!?? tako ste rekli za levousmerjene intelektualce !!!!!!!!!!!? nikjer nikogar !!!! tole je vaša bodočnost !!!!!!!!?? samo iztrošena samofšečna starjazen na okupu

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.