https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomagajte žabam varno prečkati cesto

28.02.2023 ob 18:20  

V teh dneh se bodo čez ceste do bližnjih voda znova odpravile dvoživke. Žabe, ki večino časa preživijo na travnikih, vrtovih in gozdovih, se bodo v prihodnjih dneh množično selile k vodi, kjer opravljajo mrestenje. Vozniki bodite še posebej pozorni na odsekih, ki opozarjajo na prehode dvoživk.


Voda je bistvenega pomena za dvoživke, ki pri tem, da pridejo do vode, lahko opravijo tudi več kilometrov dolge poti, ki vključujejo tudi prečkanje ceste. Razvejanost cestnega omrežja, večja gostota prometa in višje hitrosti so razlogi za številne spomladanske prizore povoženih žab na cestah.

Rešitve za ohranjanje žab so lahko trajne s postavitvijo ograj in izgradnjo podhodov za žabe ali pa začasne, kot so omejitev hitrosti na določenem cestnem odseku, omejitev uporabe ceste za čas selitve ali postavitev prometne signalizacije, ki voznike opozarja na prehode dvoživk. V Sloveniji je vse več urejenih odsekov cest, kjer je že poskrbljeno za varno pot dvoživkam, kljub temu je še vedno preveč črnih točk, kjer so dvoživke žrtev prometa.

V Krajinskem parku Goričko se je akcija pričela z izkopi zemlje in postavljanjem mrež ob cesti Cankova - Kuzma na odseku mimo Ledavskega jezera v naselju Krašči in Ropoča. Ko bo delo ob tej cesti končano, se bodo varovalne mreže postavile še ob lokalni cesti na vzhodni strani jezera. Ker pa številni prehodi niso varovani, moramo v času selitve dvoživkam še vedno pomagati ljudje. Zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Goričko in sodelavci v občinah Cankova in Rogašovci, vsako leto pristopijo na pomoč pri postavljanju in zakopavanju varovalnih mrež, medtem ko prostovoljci ob večerih pomagajo dvoživke v vedrih prenašati z ene na drugo stran ceste. 

Najbolj črna točka z največ povozi so odseki cest vzdolž Ledavskega jezera. Črne točke so tudi ob drugih večjih ali manjših vodah, kot so odseki cest v Kančevcih, ob Bukovniškem jezeru in ob Hodoškem jezeru. Dvoživke s selitvijo pričnejo ob prvem toplem pomladnem dežju, po tem, ko zaide sonce. Največ jih do vode hodi do polnoči.

Vsak lahko pomaga pri ohranjanju življenj dvoživk
V času migracij se ponoči izogibajte vožnji po cestah v bližini mlak in jezer, kjer dvoživke množično prečkajo ceste oz. prilagodite hitrost vožnje na mestih, označenih z opozorilnim prometnim znakom. Lahko pa se pridružite prostovoljnim akcijam pri prenašanju dvoživk preko ceste. Akcija prenašanja dvoživk čez cesto poteka na več mestih v Pomurju. TUKAJ preverite lokacije akcij in informacije za prijavo.

Dvoživke so med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami na svetu. V Sloveniji so vse vrste dvoživk zavarovane, njihova populacija pa precej niha, kar je posledica vremenskih razmer. Kako hitro žaba prečka cesto, je odvisno od vrste žabe. Počasnejše so krastače, še posebej če pri prečkanju težje samice (zaradi jajčec) na hrbtu tovorijo še samca. Po opravljenem mrestenju se večina vrst žab (izjema je zelena žaba) vrača v svoje bivalno okolje, vendar to selitev opravljajo posamično, zato nevarnost povoženja ni tako velika kot pri množični selitvi.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.02.2023 ob 19:00 gost

      Čisto majna žabica , je iz vode gledala ,skakala in regala se na fanta kregala , rega rega kvak ,rega z brega , rega kvak .

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.