https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: »Nadgradnja vodovodnega sistema B« bo končana do konca tega leta

09.03.2023 ob 13:28  

V Kulturni dvorani Občine Rogašovci so danes na 2. novinarski konferenci predstavniki projekta predstavili potek »Nadgradnje vodovodnega sistema B«. Z naložbo, ki jo sofinancirata država in Evropska unija iz Kohezijskega sklada, bo za nekaj več kot 52 tisoč prebivalcev dvanajstih pomurskih občin zagotovljen varen dostop do zdravstveno ustrezne pitne vode. Pri izvajanju projekta se izvajalci soočajo s težavo pri financiranju zaradi višjih cen, daljših dobavnih rokov, kot tudi prilagoditev na terenu.

Na današnji novinarski konferenci v Rogašovcih so predstavniki projekta predstavili trenutno stanje izvedenih del, predviden potek nadaljevanja in zaključek projekta »Nadgradnje vodovodnega sistema B«, ki znaša dobrih 36 milijonov evrov.

"Kot veste, gre za regijski projekt, ki obsega dvanajst pomurskih občin in v kateri je Občina Rogašovci vodilna občina. Sam začetek projekta sega v začetek lanskega leta. Z deli bi morali začeti lani spomladi, vendar se je zaradi objektivnih razlogov začetek gradnje nekoliko zamaknil, predvsem zaradi vojne v Ukrajini. Izvajalec je bil tako primoran poiskati nove nabavne vire. Dela so se vendarle začela, vendar na začetku z manjšo intenziteto, kasneje pa so s širitvijo ekip potek del pospešili. Takrat se je tudi prilagodil terminski plan, ki pa še zmeraj zagotavlja dokončanje del v predvidenem roku. Ker je projekt v veliki meri sofinanciran iz evropskih sredstev, je priprava dokumentacije za izdajo računov zahtevna, kar je tudi prav. Podvrženi smo tekočim kontrolam s strani ministrstva, ki sproti nadzira projekt. Na nekaterih trasah je že izvedenih 70 odstotkov del, drugod je izvedenih del bistveno manj. Določena dela oziroma posamezni odseki bodo končani že v prvi polovici tega leta, celoten projekt pa bo predan namenu do konca leta," je v uvodu povedal župan Občine Rogašovci Rihard Peurača.

"Na koncu projekta ekipo čaka velik izziv glede dokumentacije. V drugi polovici leta bodo posamezne občine že začele s pridobivanjem uporabnih dovoljenj, da ne bodo na koncu leta upravne enote zasute z dokumentacijo, ki je ne bi bile zmožne v roku procesirati. Projekt moramo in bomo dokončali do konca letošnjega leta, saj se zavedamo pomembnosti tega projekta, zato so vse sile vseh udeleženih v tem projektu usmerjene v zaključek del," je zaključil župan.

"Z ministrstvom pa že tudi potekajo pogovori o razliki porabljenih finančnih sredstev zaradi draginje in pa kako nam bodo lahko pomagali pokriti to razliko. Tudi občine se zavedajo, da bo tudi na našem projektu do tega prišlo. Nekatere so že za to leto namenile določena sredstva za ta namen. Tako ne pričakujemo večjih težav tudi s finančnega vidika, da projekt ne bi bil uspešno realiziran," pojasni Bojan Prosič iz Javnega podjetja VODOVOD SISTEMA B d.o.o.

"Projekt, ki se je začel preteklo pomlad, zagotavlja varno in trajno oskrbo s kakovostno pitno vodo ter omogoča varovanje vodnih virov pomurskega prebivalstva. Bistven namen projekta je hidravlična izboljšava vodovodnega sistema, nadgradnja in dograditev sistema, pri čemer je predvidena izgradnja ter rekonstrukcija primarnih, transportnih in sekundarnih cevovodov, načrtovana novogradnja 14 objektov, nadgradnja 33 obstoječih črpališč in 14 vodohramov. Na projektu trenutno dela nekaj več kot 150 ljudi. /.../ Če povzamem, je sedaj na sklopu ena izvedenih 15 tisoč metrov ter na sklopu dva 66 tisoč metrov, kar skupno predstavlja 81 tisoč metrov cevovodov," pove Kaja Kobetič iz podjetja TELEG-M d.o.o.

"Pestijo nas težave dviga cen materialov in vhodnih surovin ter daljši dobavni roki, kot predhodno dogovorjeni. V letu izvajanja projekta smo se soočili s številnimi izzivi, kjer smo morali biti izredno previdni pri načrtovanju in izvajanju projekta, zaradi težav z dobavitelji, sprememb v načrtih, nepredvidljivih okoliščinah na terenu in hkrati pri usklajevanju dela med člani skupine ljudi, ki deluje na projektu," zaključi.

"Do sedaj je izvajalec projekta uspešno izvedel približno 100 kilometrov tras, kar količinsko ne pa tudi finančno predstavlja polovico pogodbenih del. Na projektu se ves čas pojavljajo ovire, ki lahko negativno vplivajo na pravočasno izvedbo pogodbenih del, to so predvsem spremembe in prilagoditve, podražitve materialov in energentov ter dela, ki so na kritični poti, vendar jih bomo s pravočasnim usklajevanjem rešili ter ta projekt uspešno zaključili do konca leta," še doda Marko Meglen iz podjetja TELEG-M d.o.o.

Več o projektu lahko preberete tukaj.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.03.2023 ob 14:04 gost gost

      »Nadgradnja vodovodnega sistema B« bo končana do konca tega leta in takoj se bo pričela posodobitev kompletnega sistema !

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.03.2023 ob 20:32 Renee gost

        I make over 13,000 a month working part-time. I listened to different humans telling me how a good deal of cash they may make online,N255 so I was determined to locate out. Well, it turned into all actual and it absolutely modified my life. Everybody must try this job now by just using this site......... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.03.2023 ob 17:09 gost

      Mislim da ga bodo prej začeli popravljati kot ga končajo.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.03.2023 ob 17:23 pa ta vodovod gost

      se že dela od januarja 2015 leta, voda je čisto umazano rumeno sranje, ko bodo cevi meter pod zemljo popokale, bomo pa pili gnojnico in to bo čez malo, malo let.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.03.2023 ob 17:48 gost

      što de odgovarjo ?????? nihče !!!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.