https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Radgonska poslanka Vera Granfol obiskala Avstralijo

12.03.2023 ob 6:00  

Poslanka DZ Vera Granfol se je te dni mudila v Avstraliji, kjer je obiskala tam živeče Slovence. Zadnji obisk slovenske delegacije in Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu je bil v Avstraliji leta 2007.

Poslano z delegacijo je v Avstraliji sprejel slovenski ambasador Marko Ham, ki jih je spremljal in skrbel za organizacijo njihovega intenzivnega obiska. Prav tako jih je sprejela tamkajšnja poslanka in ministrica za okolje in vodo Tanya Plibersek. Delegati so si med drugim ogledali vojaški muzej, kjer so položili vence pri War Memorial (mesto spominov na avstralske vojake, ki so žrtvovali svoja življenja v vojnah). Na sedežu Slovensko-avstralske gospodarske zbornice pa so jim predstavili avstralsko-slovensko sodelovanje.

Slovenske skupnosti v Avstraliji imajo dolgo zgodovino. Prvi Slovenci so se v Avstralijo začeli seliti že konec 19. stoletja in v začetku 20. stoletja. Veliko se jih je v Avstralijo preselilo po 2. sv. vojni, predvsem iz ekonomskih razlogov, precej pa se jih tja seli še danes. Slovenski izseljenci so se hitro integrirali v avstralsko družbo, vendar so ohranili tudi svojo slovensko kulturo, jezik in tradicijo. Pogum in trdoživost sta bila ključni lastnosti slovenskih izseljencev v Avstraliji. V novi domovini so se soočali s številnimi izzivi, kot so kulturne razlike, jezikovne ovire in prilagajanje na novo okolje. Vendar so kljub temu vztrajali in mnogim je uspelo ustvariti uspešno kariero in postati ugleden član avstralske družbe.

V Sydneyu, Melbournu, Adelaidi, Cannberi in še marsikje v Avstraliji živeči Slovenci so pomemben del avstralskega multikulturnega tkiva in prispevajo k raznolikosti in bogastvu avstralske družbe. Njihova prisotnost in kulturna dediščina so dragocena in pomembna za razumevanje in spoštovanje različnih kultur in narodov po svetu.

Poslanka Granfol je med drugim obiskala tudi Slovence v Marylandu. Ti so pripravili ganljivo prireditev, ki so jo povezali z njihovim obiskom. Praznovali so 20 let delovanja slovensko-avstralskega zgodovinskega arhiva HASA NSW. Prireditev se je začela v slovenski cerkvi z mašo, nadaljevala pa v kulturnem hramu, ki so ga prav tako kot cerkev zgradilo Slovenci.

Obiskali so tudi Slovence v Melbournu, ki so tam ustvarili svojo skupnost, ki ohranja slovensko kulturo, jezik in tradicijo. Ena od najbolj prepoznavnih ustanov, ki jo vodi slovenska skupnost v Melbournu, je Slovenski klub, ki organizira kulturne dogodke, kot so večeri slovenskega filma, koncerti in plesne prireditve ter skrbi za ohranjanje slovenske kulinarike. Slovenska skupnost v Melbournu tesno sodeluje s slovensko vlado in s slovenskimi organizacijami po svetu, je zapisala poslanka na svojem FB profilu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: FB Vera Granfol

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.03.2023 ob 7:25 GOST gost

      SAMO SE FURATE NE DELA NIŠČE NIČ

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.03.2023 ob 7:50 gost

      Zelo lepo da se ne gdo spomli tudi teh ljudi. Seveda vlada kera spoštuje vse ljudi in vse Slovence pa čeprav v tujini živeči. Kajti tako opevana vlada vsemogočnega Januša je skrbela samo za svoje,,, riti,,, in za tajkune, oligarhe, lobiste keri so prijatelji vsemogočnemu janušu groznemu.

      13 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.03.2023 ob 7:58 Karel K. gost

      Golobovi potrebujejo denar, da bi s svojo priliznjeno, prilepljeno bando preživeli, zato so zdaj med drugim okupirali tudi naše zdomce in izseljence, da bi jih nasamarili, da bi se morda vračali in svoj prihranjen denar njim vlagali v njihove norosti v državi, potem pa ko bi se opomogli, bi jih razlastili in nagnali kot kriminalce. Tako se je uzgodilo leta 1945 in leta 1990, ko so zdomci in izseljenci trumoma leteli v "samostojno" slovenijo in vlagali denar,potem pa so vse izgubili in so nekateri komaj ponovno za vekomaj pobegnili. To so titoisitčni kriminalci na oblasti v Sloveniji tudi po letu 1990, do zadnjega Goloba. A Goloba ne preiskujejo mednarodni preiskovalci in to celo z balkana, vendar tu igra mafijski davek veliko vlogo in je od tega odvisno, če bo ga zadosti, bo tudi Golob postal savoboden in neobsojen človek. Tako kot vsi njemu podobni v Sloveniji, kateri so bili ali so na oblasti ali pa izmenjajoče v gospodarstvu.

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.03.2023 ob 8:03 Karel K. gost

      Naj le kdo si še upaugovarjati, da v tem trenutku pod bodstvom Goloba Slovenija ni popolnoma sistemsko funkcionirajoča, kot je bila pod vodstvom Titeja. Golob je nedavno razlagal, kako bo on naredil Slovenijo za vez med vzhodom in zahodom, kot tampon cono. Tito je Jugoslavijo naredil za takšno, da je potem kasiral od zahodnih držav, da je lahko njegov režim preživel. Torej se Golob v celoti poslužuje titoističnih metod obvladovanja oblasti in gospodarjenja z državo in državljani. Prvo denar zdomcev in izseljencev, potem denar iz vzhoda in zahoda. Za njega je vse smešno, kar misli drugače kot on s svojo butasto prazno električno glavo.

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.03.2023 ob 8:32 SRAM NAJ VAS BO gost

      HODITE PO IZLETIH PA TO NA RAČUN DAVKOPLAČEVALCEV, NAMESTO DA BI SE SPRAVILI IN REŠEVALI PROBLEME V SLOVENIJI, KJER PO VAŠI ZASLUGI VSE VRAG JEMLJE. To je tako ko si do včeraj "niko in ništa" potem pa na silo postaneš poslanec, delati pa ne znaš, glavno, da si posranec pa izleti in ve ugodnosti sram naj vas bo.

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.03.2023 ob 8:42 Kuj me zanimle ke te to treba???? gost

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.03.2023 ob 10:07 GOST gost

      STARŠI SO SE MOGLI IZSELITI ZARADI RDEČIH ZDAJ HODI BANDA NA TORTICE V AVST, ARGEN, ITD, NEJ VAS SRAM ŠE V CERKEV JE ŠLA DOMA TUDI IDE BREZ VEZE SAMO TROŠITE PENEZE SVET VIDITE ZA NAŠE ŽULJE MOGOČE JE ŠLA PO AVSR, DOLARE SLOVENIJA KAMA IDEŠ

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.03.2023 ob 11:00 barcelona gost

        Ja večina je zapustila domači kraj po drugi svetovni vojni zaradi rdečih in njihovega prikritega terorja in pranja možganov vse od vrtca naprej. Ja to gospo sem enkrat videl in njeni nastop. Za mene je katastrofa. Prisesala se je h koritu in ji je fajn.

        13 7 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.03.2023 ob 11:11 ....... gost

      KAREL, TI IMAŽ NOČNE MORE NA TOVARIŠA TITA. TEBI SE BLEJE, TI 23 URE DNEVNO PREŽIVIŠ S TITOM, ENOSTAVNO NE MOREŠ BREZ NJEGA. Poglej na dedinje, če je še tam v jami, DA TI KDA KDO NE UKRADE. ALI PA GA IMAŠ ŽE SHRANJENEGA DOMA V KAKI LOPI. DAJ GA V NEKO STEKLNO VITRINO, DA BO KOT MIHAEL HADIK IN GA BOMO PRIŠLI POGLEDAT. PA ŠE SLUŽIL BOŠ Z VSTOPNINO, MED DRUGIM PA NADALJEVAL NJEGOVO DELO IN ZGODOVINO. TUDI DRŽAAVA TI BOMOGOČE PRI TEM POMAGALA, SAJ SO SAMI TVOJI NA VLADAH, OD ZAČETNIKA PETERLETA, BAVČARJA, PREKO DRNOVŠKA, JANŠE, PAHORJA, PA SPET JANŠE , VMES NIČ, PA SPET JANŠE IN DANES GOLOBA. UŽIVAJ V SVOJEM MAVZOLEJU, NE POZABI PA DODATI TOVARIŠA TITA.

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.03.2023 ob 12:48 gost

      No Experience Needed, No Boss Over Your Shoulder C… Say Goodbye To Your Old Job! Limited Number O3 Of Spots Open… Find out how HERE…………….>>join.hiring9.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.03.2023 ob 13:00 gost

      8.32. Debil zabiti kaj je že neredil vsemogočni Januš grozni v 30 letih samostojne Slovenije. 30 let je v politiki nič od nič ni naredil za Slovence edino za svojo čelavo,,,, rit,, se je brigal. Zdaj ko delajo reforme tisti ki so 8 mesecev na vladi bi njim pa ta bedak solil pamet in kaj bi on naredil. Saj je imel 30 let možnost pa ni mrdno z kurcem. Halo debili desni v vrsto in marš iz državnega zbora. Bo vsej sveži zrak v državnem zboru kajti zdaj je že vse po naftalina od enih te istih desnih buzijev.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.03.2023 ob 13:33 GOST gost

      V NAFTALINI JE SIROTICA OD TVOJE LJUBICE BUDALA LEJVA MARŠ IZ LEPE SLOVENIJE SAMO LAŽETE IN KRADETE DELAVCEM ŠTUDENTOM UPOKOJENCEM BREZDELNEŽI PO NAŠE MANJAKI

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.03.2023 ob 17:27 gost

      Gdo pa je največ pokradel prav delavcem upokojencem študentom kot vse desne vlade se pravi vsemogočni Januš grozni. Prav Januš grozni je uredil da upokojenci imajo tako niske penzije. Prav vlada Janeza Janše je študente in dijake dala na sodišče ker so zahtevali svojo pravico do šolanja. Prav vlada Januša groznega je zaprla največ podjetij v Sloveniji in delavce na cesto pošiknola. Ker je pomagala tajkunom oligarhom lobistom vsem vodilnim v fabrikaj ena velika fabrikaj od teh je bila tudi Mura. Tam je Janez Janša začel potop Pahor pa ga je končal. Toliko o vsemogočni desni golazni kera 30 let v Sloveniji ni mrdnula z,,,, kucom,,, za Slovence edino za svoje,,,, riti,,,,, so se brigal. Zdaj bodo pa tistim ki hočejo v 8 mesecih vladanja ne rediti red z reformami solijo pamet. Gnoji desni pa niso bili sposobni ene reforme speljati ker so se ukvarjali sami sabo in kako več sebi na kradejo.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      12.03.2023 ob 17:37 gost

      Najbolj je slovenijo zajebal prva vlada Slovenije. Se pravi desna pomlad kera je ukradla Slovencem sanje da bi bili vsaj približek Švici. Ampak največje krščanske stranke so vodile prvo vlado v samostojni Sloveniji. Vemo mA kake vrednote imajo vse desne stranke najprej sebi pa potem spet sebi in spet sebi itd. In to že 30 let delajo samo za svoje riti. Vse stranke je že vsemogočni uničil kere so mu za drobiž prodale svoje stranke. DeSUS, nova Slovenija, smc, SNS, krščanski demokrati, ljudska stranka. Vse je Janez grozni poslal na smetišče svojo stranko debilov pa ni nič okrapil razen najbolj norega Hojsa in počivauška si je pridobil. Pa se ta dva debila je zdaj v ta zadnjo brsnil.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      12.03.2023 ob 17:46 gost gost

      Ojoj ob 13, 3o, kakšo budalo si, dobro, ka se toga ne zavedaš. Kak of Krel, ka se njemi senja, drugi den pisari. Kak je enin fajn, glavno, ka majo čas pisariti pa šinfariti. Takše bi trbelo stirati, jih ne nucamo.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.