https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pozor! Za samogradnjo nezahtevnih objektov po novem obvezen nadzornik

21.03.2023 ob 14:00  

Pravkar sprejeti pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov določa izvedbena pravila igre iz prenovljenega gradbenega zakona.

S 25. marcem začne veljati novi pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov, ki so ga sprejeli na ministrstvu za naravne vire in prostor. Gre za pravilnik, na katerega se sklicuje prenovljeni gradbeni zakon in so ga projektanti težko pričakovali. Predpisuje vsebino in obrazce za dokumentacijo in vlogo za gradbeno dovoljenje in tudi prijavo začetka gradnje.

Pravilnik je pomemben tako za projektante kot graditelje, ki želijo postaviti pergolo, nadstrešek, uto, garažo, zid, ograjo in se lotiti še nekaj takih posegov, ki jih imajo samograditelji za same po sebi umevne. Pravilnik prinaša namreč tudi nekaj novosti, ki se tičejo gradnje nezahtevnih in enostavnih objektov.

Nezahtevnim objektom so namenjene priloge 6, 11 B in 13 B. Prva predpisuje dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za nezahtevni objekt, druga vsebuje obrazec za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje, tretja pa obrazec za prijavo začetka gradnje. Podatki, ki jih obrazci zahtevajo, se tičejo investitorja, parcele, priključitve na komunalno infrastrukturo, prometne ureditve, funkcionalnih površin objekta, zaščite infrastrukturnih vodov. Predpisane so tudi skice v merilu 1 : 100, in sicer tloris, prerez in pogled, v ta namen je v obrazcu že narisana mreža.

Če bo nezahtevni objekt stal v varovalnem pasu gospodarske javne infrastrukture ali varovanih območij, je treba za izdajo gradbenega dovoljenja pridobiti tudi mnenja pristojnih mnenjedajalcev. Osnova za gradnjo je tako kot prej dokazilo o pravici graditi. Če ta še ni vpisana v zemljiško knjigo, se dokazuje z overjeno kupoprodajno pogodbo oziroma drugim dokumentom, iz katerega izhaja lastninska pravica.

Na kaj morate biti pozorni, če gradite sami

Če investitor nezahtevni objekt gradi sam, mora v prijavi začetka del navesti nadzornika. Če gradnjo izvaja izvajalec, ki za to izpolnjuje vse zahteve, predpisane v 16. členu gradbenega zakona, nadzornik ni potreben. Nadzornika in izvajalca investitor sicer ne navede v zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja, temveč v prijavi začetka gradnje. Tudi prijava začetka gradnje nezahtevnega objekta je namreč obvezna. Investitor jo mora na upravno enoto vložiti najmanj osem dni pred začetkom gradnje.

Za enostavne objekte gradbeno dovoljenje sicer ni potrebno. A začetek gradnje je, podobno kot za nezahtevne objekte, treba prijaviti. Le da v tem primeru na občini, ne na upravni enoti. To se stori z obrazcem iz priloge 13 C. Tudi tu je treba poleg podatkovnega dela priložiti skice.

Novo sprejeti pravilnik naj bi odpravil napake in pomanjkljivosti prejšnjega zakona z namenom odprave nepotrebnih administrativnih ovir. Ali bo novi pravilnik res olajšal izvajanje gradbenega zakona in preprečil škodljive posege v prostor, bo pokazal čas, piše časnik Finance.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.03.2023 ob 18:53 gost

      Budale golopizdičeve levojaje! Vam kretenom je potreben metek dreka vglavo za nadzor! Banda ¡!!

      28 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.03.2023 ob 18:17 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.03.2023 ob 19:01 Tako je gost

      Red mora biti, pa kmalu spet vsi na volitve.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.03.2023 ob 20:31 sobočanec gost

        Točno tako, biti mora razvojno usmerjeno, trajnostno naravnano in transparentno, dodati je potrebno visoko dodano vrednost !

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.03.2023 ob 7:23 gost

        Itak, pred volitvami se je pa lahko vse to pocelo al kaj ti kljukec.?! Dej mel razmisli kaj pišeš. Saj se v sosednjo obcino nidmo smeli.

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.03.2023 ob 19:02 123 gost

      Kaj nam bo nadzor, itak vsak dela po svoje, odgovornosti pa nobene ker so povezani z inspekjami povezani

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.03.2023 ob 20:21 GiGi666 gost

      Glij san ščel postaviti pergolo 6×4,tej pejneze ponucan za odstrel teh golobinjekof!!!!

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.03.2023 ob 21:47 Zavajate gost

      To ni res! Vse to velja že od 1.6.2018. Novinar bi pred objavo članka moral preveriti vsa dejstva, a ni tako?

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.