https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Državno srečanje folklornih skupin učencev s posebnimi potrebami

23.03.2023 ob 15:15  

V četrtek, 23. marca 2023, je v večnamenski športni dvorani na Osnovni šoli v Gornji Radgoni potekala prireditev Etno šola - državno srečanje folklornih skupin za učence s posebnimi potrebami.


Namen prireditve je, da se šole in učenci s posebnimi potrebami povezujejo in mrežijo, s skupnim ciljem ohranjanja in ustvarjanja kulturne dediščine. Zbrane sta nagovorila vodja Podružnične šole dr. Janka Šlebingerja Vanja Heric in ravnatelj Osnovne šole Gornja Radgona Dejan Kokol, ki je vsem nastopajočim zaželel uspešen, prijeten nastop in druženje. »Vesel sem, da vas lahko tukaj pozdravim in vidim tako vesele, žareče, nasmejane obraze, ki komaj čakajo, da se pokažejo, da nastopate in da se družite tudi z drugimi.« Ob tem je izpostavil, da gre zahvala za izvedbo prireditve Arieli Abraham, ki je idejni vodja in gonilna sila projekta.

Zbrane je nagovorila tudi radgonska županja Urška Mauko Tuš, ki je poudarila pomen folklore za ohranjanje naše tradicije: »Ljudje od nekdaj živimo v skupnosti, vsi pomembni dogodki se zgodijo znotraj le-te. /…/ Obeležiti dogodek na način, kot so to počeli naši predniki, je naša dediščina, je naše ljudsko izročilo in folklora je pravzaprav znanje ljudstva, je ljudska kultura nasploh. Danes smo tukaj zbrani iz vseh koncev naše čudovite dežele in vsaka folklorna skupina bo predstavila delček mozaika naše skupne dediščine. Naši srčni, posebni otroci in učenci, nas bodo osrečili z doživetimi izraznimi plesi, s katerimi negujejo tradicijo folklore na Slovenskem.

Uvodoma so nastopili otroci vrtca Manka Golarja Gornja Radgona.

Lansko leto je prireditev potekala na daljavo, letos pa je bilo srečanje v takšni obliki na državni ravni organizirano prvič. Udeležilo se ga je okrog 400 udeležencev iz osemnajstih osnovnih šol iz celotne Slovenije. Iz pomurske regije so se srečanja udeležile OŠ Gornja Radgona s podružnico dr. Janka Šlebingerja, OŠ Cvetka Golarja Ljutomer, OŠ IV Murska Sobota in DOŠ II Lendava. Po nastopu vseh folklornih skupin je sledilo druženje, ples in petje ob spremljavi ansambla Aktual in ogled stojnic.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija