https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Predstavitev monografije Evalda Flisarja

Pokrajinska in študijska knjižnica, 25.03.2023 ob 6:00  

V avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota je v četrtek, 23. marca, potekal že 74. Vanekov večer, ki ga je organizirala Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. Tokratni gost je bil prekmurski pisatelj Evald Flisar, katerega dela lahko v 40 jezikih bere pol prebivalcev sveta in sodi med »velikane slovenske literature od nastanka slovenskega jezika do danes«. Z njim se je pogovarjal pisatelj Dušan Šarotar.

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota sta gostili svetovnega popotnika, pisatelja in dramatika Evalda Flisarja, ki po svoji umetniški poti stopa že skoraj šest desetletij.

Vanekov večer je bil namenjen predstavitvi monografije Življenje in delo Evalda Flisarja, ki na več kot 1200 straneh prikazuje delček njegovega bogatega življenja njegovih knjig in odrskih del. V monografiji so zbrane fotografije z uprizoritev v nekaterih največjih gledališčih sveta, kritiški odzivi, naslovnice romanov v najrazličnejših jezikih ter vtisi literarnih gostovanj, vse skupaj pa okvirja Flisarjev življenjepis.

"Nikoli ne bom zares vedel, kdo sem, mislim, da sem več ljudi hkrati, da sem neko društvo, neka mafijska banda med sabo skregana, ki se tudi pobija med sabo, seveda v metaforičnem smislu. Ta moja notranja neusklajenost je včasih večja, včasih manjša, zdravim pa jo tako, da pišem o konfliktih, ki jih doživljam. Samo tako najdem začasno pomiritev. A kaj kmalu začnejo razbojniki v meni spet razgrajati in spet mora iz tega nastati roman ali drama. Moram jih spraviti iz sebe, na oder ali v knjigo."

- Evald Flisar

"Osem let mineva od marca 2015, ko smo ob otvoritvi razstave, prenesene iz NUK Ljubljana ob 70. obletnici našega dragega Evalda Flisarja, organizirali prav tako v okviru Vanekovih večerov pogovor s spoštovanim Evaldom o njegovi ustvarjalnosti. V čast in zadovoljstvo nam je, da si ponovno naš gost in da je današnji Vanekov večer posvečen življenju in delu Evalda Flisarja, kot je tudi naslov monografije," je povedal Marjan Šiftar. 

"Veseli nas, da smo lahko organizirali pogovor s prekmurskim pisateljem katerega dela lahko v 40 jezikih bere pol prebivalcev sveta in sodi med velikane slovenske literature, od nastanka slovenskega jezika do danes. Še prav poseben razlog našega počutja danes in v minulih dneh pa je zadovoljstvo samega spoštovanega Evalda, ki ga je izrazil v okviru dogovarjanja o današnjem večeru. Povedal je, da je samo priložnost da se prikaže pred svojimi rojaki mu veliko dražja kot nastopi po svetu," je zaključil Šiftar.

"Tujine imam več kot dovolj, na stara leta me vse bolj vleče nazaj domov v Prekmurje." - Evald Flisar

Evald Flisar, rojen v Gerlincih, je izdal svojo prvo in tudi edino pesniško zbirko leta 1966. Pred selitvijo na Dunaj in od tam v London je napisal in izdal še tri romane. V Londonu je študiral književnost in angleški jezik. Že takrat in pozneje je pisal radijske igre in kratke zgodbe za BBC. V Avstraliji, kjer je med drugim študiral psihologijo, je v Sydneyju nekaj let vozil podzemni vlak. Velja za svetovnega popotnika, saj je prepotoval 96 držav. Na svoji umetniški poti je napisal vrsto romanov, dramskih del, radijskih iger, tudi knjige za otroke in kratke proze.

Je prejemnik nagrade Prešernovega sklada in Župančičeve nagrade za življenjsko delo ter med drugim več Grimovih nagrad.

Večer sta glasbeno popestrila Dorina in Sandi Horvat.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija