https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Ljubitelji lahkega branja prejeli Karolinino bralno značko

26.03.2023 ob 6:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je potekala zaključna prireditev bralnega projekta s podelitvijo že 5. Karolinine bralne značke, ki je namenjena bralcem lahkega branja. Letos so podelili bralno značko 90 bralkam in bralcem.

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota je po končanem začrtanem ciklu na zaključni prireditvi nagradila zveste bralke in bralce lahkega branja s Karolinino bralno značko, ki jo je tokrat podelila že petič. Letos je Karolinino bralno značko osvojilo kar 90 bralk in bralcev, ob prvi podelitvi jih je bilo 28. Kar kaže na čudovit preobrat na bolje, ki pove, da zvesti bralci leposlovnih del kljub napovedim zatona knjižnic in knjig le še naraščajo. 

"Karolinina bralna značka je namenjena bralcem lahkega branja. Letos praznujemo okroglo obletnico imenovanega bralnega projekta. Veseli me, da je lahko branje našlo pot do svojih bralcev. Številni med njimi ste že več let zvesti bralnemu projektu. Bralna značka pa utrjuje tudi skupne vezi splošnih knjižnic na območju Pomurja. Vsi, ki sodelujemo v tem projektu, smo zelo ponosni in si želimo, da ostanete zvesti obiskovalci knjižnice in bralci lahkega branja. Bralno značko si zasluži vsak, ki je zavezan branju, saj je knjiga lahko najlepša zapolnitev prostega časa in ne nazadnje naša najzvestejša spremljevalka. Vsem prejemnikom 5. Karolinine bralne značke iskreno čestitam in se veselim ponovnega snidenja naslednje leto," je povedala direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Klavdija Šek Škafar. 

Ideja bralne značke je nastala zaradi želje, da omogočijo bralcem, ki težje berejo prvič dostop do kulture, informacij, literature v razumljivi obliki. K sodelovanju so povabili pisateljico Karolino Kolmanič in po njej poimenovali bralno značko, ki letos praznuje šest let, vendar zaradi covida podeljujejo šele peto. 

"Karolinina bralna značka je dejavnost, s katero se spodbuja v knjižnici branje pri osebah, ki zaradi različnih ovir potrebujejo lahko branje. Spodbuja se veselje do branja, do knjig, s tem namenom smo v VDC Murska Sobota pred nekaj leti skupaj s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota izvedli projekt bralne vezi. Ta nam je dal priložnost predstaviti lahko branje, vzpostaviti polico z lahkim berljivim gradivom, izdati knjigo o lahkem branju in uvesti bralno značko lahkega branja. V našem VDC Murska Sobota imamo nalogo nuditi programe za zagotavljanje kakovostnega življenja naših uporabnikov v odraslosti in starosti," je dejala direktorica VDC Murska Sobota Angela Benko Lang. 

"Dostop do informacij o kulturi, zakonih so osnova, da smo lahko ljudje vključeni v vsakdanje življenje. Vsakemu državljanu se mora omogočati biti vključen v dogajanje v lokalnem okolju, le tako lahko vpliva na svoje življenje. Z obiskovanjem knjižnice in branjem knjig se je našim uporabnikom knjižnica prilagodila ne glede na ovire. Ugotavljamo, da se iz leta v leto širi želja po branju med našimi uporabniki. V vsaki enoti že imamo police s knjigami in priročniki v lahkem branju. Bralci potrjujejo, da jih knjige bogatijo, da z branjem pridobivajo nova znanja. Bralna značka je za bralce motivacija, ki jih spodbuja, da berejo, tekmujejo, da so ponosni in jim nudi veliko zadovoljstva," je zaključila. 

Sledila je podelitev bralnih značk, letos devetdesetim bralkam in bralcem lahkega branja. 

Za popestritev kulturnega programa so poskrbeli učenci OŠ Beltinci. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija