https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V sklopu operacije »Začuti UTRIP območja LAS Goričko« obnovili rojstno hišo dr. Avgusta Pavla

24.03.2023 ob 15:00  

Danes, 24. marca 2023, je v Občini Cankova potekala tiskovna konferenca, na kateri sta župan Danilo Kacijan in dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorca Rakičan, predstavila projekt obnovljene rojstne hiše dr. Avgusta Pavla. Obnova je potekala v sklopu operacije »Začuti UTRIP območja LAS Goričko«, katere vodilni partner je RIS Dvorec Rakičan, partner je tudi Občina Cankova.


Namen obnove rojstne hiše dr. Avgusta Pavla je ohraniti kulturno dediščino, hkrati pa prostor ponuditi ljudem. Kot je povedal župan Občine Cankova, Danilo Kacijan, bodo prostori v obnovljeni hiši na voljo vsem občankam in občanom občine Cankova in tudi širše.

V objektu bo spominska soba dr. Avgusta Pavla, knjižnica, večnamenski prostor za druženje in prostor, ki bo namenjen društvom iz celotne občine Cankova. Na novo so uredili sanitarije, v zaključni fazi obnove pa so kletni prostori, kjer bodo uredili manjšo vinoteko ter hladilnik z izdelki lokalnih pridelovalcev. Ob hiši se nahaja tudi gospodarsko poslopje in hlev, ki ga urejajo v lastni režiji, prostor pa bo namenjen družabnim srečanjem, porokam ipd.

Program LAS Goričko je združil najrazličnejše akterji in organizacije v lokalnem okolju in, kot je dejal direktor RIS Dvorca Rakičan, dr. Robert Celec, je njim pripadla tako čast kot tudi odgovornost, da so kot vodilni partner operacije vse skupaj povezali. Poleg Občine Cankova so bili partnerji v operaciji, ki se zaključuje, še Zavod za upravljanje kulturne dediščine Grad, Župnija Kančevci, Kajak kanu klub "MURA" Krog, Prostovoljno gasilsko društvo Mačkovci, Športno društvo Moščanci, Strelsko društvo Slovan in Društvo GAJ - Vinogradniško turistično društvo Filovci.

Skupna vrednost projekta je znašala 359.645,97 evrov, od tega je bil projekt sofinanciran v višini 254.549,12 evrov, katera so se porazdelila med različne partnerje. Občina Cankova bo od tega prejela 36.152,00 evrov sredstev. Operacija »Začuti UTRIP območja LAS Goričko« je bila sofinancirana s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Otvoritev obnovljene rojstne hiše bo potekala v mesecu maju ob občinskem prazniku občine Cankova.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija