https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Lepotice mokrotnih travnikov

25.03.2023 ob 15:15  

V mesecu marcu in aprilu lahko na vlažnih travnikih najdete čudovite škrlatnordeče cvetove zaščitenega močvirskega tulipana, znanilca pomladi.

Močvirski tulipan ali logarica prihaja iz družine lilijevk. Najdemo ga na močvirnatih in poplavljenih travnikih. V Sloveniji je zaradi krčenja habitata ogrožena in zaščitena. Osrednje območje naselitve v Sloveniji je Ljubljansko barje, Krakovski gozd in Pomurje. 

Cvetovi so do pet centimetrov veliki, navzdol obrnjeni in škrlatne barve s čudovitimi lisastimi vzorci. Cveti od konca marca do sredine aprila. Listi, ki odganjajo iz majhne čebulice, dosegajo višino 15 do 35 cm in vsebujejo strupene alkaloide. 

Močvirska logarica je ena prvih zavarovanih rastlinskih vrst pri nas, zato se ne smejo trgati, ruvati, prodajati in ponujati, kajti vse prehitro izginja. Najpogostejši razlogi za to so izsuševanje in zaraščanje zemljišč, prekomerna košnja, gnojenje travnikov in njihovo spreminjanje v njive. 

V Sloveniji je kar nekaj občin z njeno upodobitvijo v grbih, v Pomurju je to Občina Dobrovnik. 

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2023 ob 18:32 Anastasia gost

      V naravi se skriva lepota, le opaziti jo je treba. Kot je nekoc nekdo rekel: "Bolj kot z ocmi, je treba gledati s srcem!"

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2023 ob 19:20 gost

      Ta zelo redki tulipan na svetu je res unikaten so uničili kmetje z pohlepom za pridelkom. Kajti vse travnike so preorali in spremenili v njive zdaj pa jamrajo za vodnimi viri. Ker zaradi tega da so delali kmesacijo in zadelali vse jarke kje se je zbirala voda. Bedaki kmečki zdaj do pa štrajkali vse njim obdavčiti 1.000 procentov. Itak so si bogastvo nagradili z davkoplačevalskim denarjem.

      15 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2023 ob 20:54 kmet 2 gost

        dragi prijatelj, si že kdaj razmišljal z tvojo glavo ? Kaj bi brez kmeta, kaj bi jedli, asfalt ??

        7 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2023 ob 19:55 gost gost

      Točno tak 19. 20. Kmetje samo cvilojo, obdavčiti jih, pa te naj cvilijo. Iz subvencij pa si kupujejo drage avtoje, pa še in še. Takšin šteri jamra njemi treba vzeti, pa to vela za vse.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.03.2023 ob 13:12 gost

      Kmet v Sloveniji ne prideluje hrane za slovenski trg ampak ga vse izvozi. Edino iz Slovenije dobi subvencije. V Slovenijo pa uvažamo iz drugih držav za slovenske police. Zato se meni jebe za posrane ga kmeta keri je prisesani na državno blagajno kot pihavka. Dobijo subvencije vse vrstne, dobijo skoraj zastonj gorivo za gromozanske trakture in kombanje nič davka ne plačujejo itd. Zato jih obdavčiti 1.000 krat.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.03.2023 ob 13:17 gost

      V Sloveniji so kmeti samo eni veliki posestnik keri izkoriščajo državo in davkoplačevalce in se smejijo iz njih ko si kopujejo drage avteke in velike vikende na morju pa se kake velike vinograde z zelo,,,,,,, veliko vinsko kletjo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.03.2023 ob 21:09 gost

      Sami nepismeni, ki pišejo o kmetih, naslov članka pa je Močvirski tulipan. To je samo v prekmurju pa na pomurcu možno, zaostali kmečki folk, ki si ne ve prebrati niti naslova o čem je tema.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.04.2023 ob 17:27 Janez gost

      Tak kak je kmeti nikdar nej dobro slo s petimi razredi skole je gnjez pravi bugatas. Kabi radi delate pol leta pa sazlujzite telko kak eden delavec deset lejt. Sram vas naj bo ka. Staksnimi traktorami kaso vrejdni sto jezero odite na strajk veje drzava nej nora

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.