https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Preverite! Nov režim parkiranja v Murski Soboti

29.03.2023 ob 8:00  

S 1. junijem bo začel veljati nov režim parkiranja na območju Mestne občine Murska Sobota. Strošek sprememb prometne signalizacije je ocenjen na 30 tisoč evrov.  

Soboški mestni svetniki so včeraj na 4. seji mestnega sveta sprejeli sklep o določitvi cene parkirnine, drugih taks in parkirnih con ter pripadajočih območij na območju Mestne občine Murska Sobota, ki stopi v veljavo s 1. junijem 2023.

Cone parkiranja in cenik za uporabo parkirnih površin

CONA I je namenjena kratkotrajnemu parkiranju do maksimalno dveh ur. Za to cono ne bo mogoče uveljavljati na novo izdanih dovolilnic, ker je pomembno, da se omogoči vsem uporabnikom na tem območju enakovredne možnosti parkiranja. Prvih 30 minut bo omogočeno brezplačno parkirati z ustrezno označitvijo časa prihoda. Po preteku se bo parkirnina zaračunala po tarifi 0,50 evra za vsako začetno uro parkiranja do maksimalno dveh ur.

CONA II je območje dolgotrajnega parkiranja in predstavlja vsa ostala javna parkirišča in parkirne prostore ob cestah v asfaltirani izvedbi. Tukaj začasno brezplačno parkiranje ne bo mogoče, izjema je območje Zdravstvenega doma, kjer bo začetni čas brezplačnega parkiranja dve uri. Cena parkiranja bo 0,50 evra za vsako začetno uro parkiranja. 

CONA III so po večini parkirišča v gramozirani izvedbi (razen v SOIC). Tukaj ne bo mogoče začetno brezplačno parkiranje, cena bo 0,30 evra za vsako začetno uro parkiranja.

Na parkirišču P+R pri bolnišnici v Rakičanu bo cena 0,50 evra za vsako začetno uro.

Uvedba novega časa, v katerem se plačuje parkirnina

Nov čas, v katerem se plačuje parkirnina, bo od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure in ob sobotah od 7. do 12. ure, razen v CONI III, kjer se ob sobotah parkirnina ne bo plačevala. Ob praznikih, ki so dela prosti, in nedeljah se parkirnina ne plačuje. Ne glede na navedeno pa se na parkirišču P+R parkirnina plačuje ves čas in vse dni v tednu. 

Cene dovolilnic in abonmajev

V CONI II bo cena letne dovolilnice 370 evrov, cena mesečne pa 40 evrov, za CONO III bo letna 100 evrov in polletna dovolilnica 60 evrov. Cena abonmaja v CONI II bo znašala 100 evrov, v CONI III pa 40 evrov na letni ravni. 

Rezervirane parkirne površine za avtotaksi vozila

Cena letne takse za uporabo avtotaksi postajališč znaša 250 evrov. Do oprostitve plačila 40 odstotkov takse so upravičena vozila na električni pogon in do 20 odstotkov vozila katerih motor ustreza emisijskim zahtevam min EURO 6, vozila na stisnjeni zemeljski plin ter vozila na hibridni pogon, prav tako pa tudi vozila, ki imajo možnost prevoza invalidov v invalidskem vozičku brez presedanja. 

Vozniki električnih vozil lahko v času polnjenja vozila brezplačno parkirajo na označenih rezerviranih parkirnih prostorih za električna vozila. Cena parkiranja na postajališčih za avtodome bo znašala 10 evrov za nočitev.

Občino bo sprememba prometne signalizacije stala okoli 30 tisoč evrov, prihodni iz naslova parkirnin se bodo po pričakovanjih povečali za okoli 20 tisoč evrov na letni ravni in bodo namenjeni za tekoče vzdrževanje občinskih cest. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2023 ob 8:56 kilonja gost

      So vsaj normalne cene parkiranja, za razliko od MB in Ljubljane .

      21 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2023 ob 13:57 kilonja gost

        Kaj ti te nudi center Ljubljane ? 100 gostiln in 20 trgovin ? Jaz hodim v center mesta urejati zadeve na občino, k zdravniku , v lekarno itd..ne pa na kavo .

        23 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.03.2023 ob 9:25 gost

      To je za začetek akcija,čez nekaj časa bomo MB,LJ , ne bomo pa kot na Bledu,Bohinj.

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.03.2023 ob 6:08 gost

      Vse okoli po Murski Soboti pa vse zarašečeno tega pa ti občinari sposobni ne vidijo.Pojdite v severno obrtno cono in upam,da vam bo vse jasno očem pišem.Dva metra velike rastline rastejo,da sploh preko njih ne vidiš pa je le nakaterim vse to ok.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.