https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Strokovni posvet o medvrstniškem nasilju v Ljutomeru

Ljutomer, 02.04.2023 ob 11:50  

Policijska uprava Murska Sobota in Center za socialno delo Pomurje sta 30. marca v Ljutomeru organizirala strokovni posvet na temo medvrstniškega nasilja, ki so se ga udeležili tako uslužbenci Policijske uprave Murska Sobota kot tudi predstavniki osnovnih šol in centrov za socialno delo, skupaj več kot 240 udeležencev. 

Na strokovnem posvetu o medvrstniškem nasilju v Ljutomeru se je zbralo več kot 240 predstavnikov policije, osnovnih šol, vrtcev, svetovalnih služb in centrov za socialno delo. Namen posveta je bila krepitev medsebojnega sodelovanja različnih ustanov zaradi vse bolj pereče problematike takšnega nasilja v družbi, izzivi, s katerimi se srečujejo v zadnjem obdobju, in obravnavani dogodki. 

Vsak tretji otrok že ima izkušnje z medvrstniškim nasiljem

"Vsi se svojega otroštva ne spominjajo z lepimi občutki in eden izmed razlogov za to je lahko tudi medvrstniško nasilje. Posledice, ki jih prinese takšna oblika nasilja, so prisotne pri vseh otrocih. Vpliva lahko na njihovo zaupanje, samozavest in vzpostavljanje stikov s svojimi vrstniki. Težko rečemo, da je kakšna oblika medvrstniškega nasilja hujša ali pa lažja. Dejstvo je, da raziskave pri nas kažejo, da ima že vsak tretji otrok izkušnje z medvrstniškim nasiljem. Vsak deseti otrok pa je žrtev dlje časa trajajočega medvrstniškega nasilja," je v uvodnem nagovoru povedala direktorica Centra za socialno delo Pomurja Sandra Babič.

Tako nasilje ali katerakoli druga oblika nasilja ni in nikoli ne bo družbeno sprejemljiva

"Vendarle pa se moramo zavedati, da so tudi naši otroci lahko žrtve nasilja, pa starši tega morda ne prepoznamo. Do takšnega nasilja najpogosteje prihaja ravno v šolah in obšolskih dejavnostih. Otroci zaradi stiske in sramu prepogosto o medvrstniškem nasilju ne spregovorijo. Želim si, da bi nam ta današnji posvet dal priložnost, da razrešimo tudi marsikatero dilemo, ki jo imamo sami pri sebi. Strokovnjaki, ki so danes tukaj prisotni nam bodo lahko odgovorili na naša vprašanja, da bomo znali tudi sami prepoznati in ustrezno reagirati ali vsaj v večji meri prepoznati elemente tega nasilja," je zaključila. 

Zavedati se moramo, da pomoči potrebni niso samo otroci, ki so žrtve nasilja, ampak tudi povzročitelji. Želim si, da nam bo ta današnji posvet dal potrebno znanje, da bomo lahko pomagali vsem otrokom, ki našo pomoč potrebujejo. - Sandra Babič

Neprimerno vedenje velikokrat preide v nasilje

"Velikokrat slišimo, da so naši otroci naše največje bogastvo in naša prihodnost. Otrok mora biti srečen in vesel, saj bo le tako sledil zdravemu vedenju. Pot idealnega in uspešnega pa zahteva veliko truda in navsezadnje tudi spoštovanje družbenih norm. Vedno pa ne gre vse tako, kot bi narekovali novodobni trendi ali kot bi si kot družba želeli. Pride tudi do odstopanj in eno od teh odstopanj je neprimerno vedenje. Ravno to neprimerno vedenje velikokrat preide v nasilje. Seveda se strinjamo, da vsak primer nekulturnega vedenja ni nasilje. Vendar pa moramo starši, odrasli, vzgojitelji, pristojne institucije in drugi prisluhniti," je dejal direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić.

Najpogostejši vzroki nasilja so nesprejemanje drugačnosti, koristoljubje, zavist in dokazovanje pred drugimi. Spletno nasilje, kjer se manifestirajo nespodobna vabila, žaljiva sporočila in grožnje, pa presega vse meje zdravega in kulturnega. - Damir Ivančić 

"Takoj, ko zaznamo že minimalen odklon, da nekaj ni v redu in da je lahko otrok ali mladostnik žrtev, je to signal, da moramo biti nemudoma s svojo pozornostjo aktivni. Kot opozorilo pa, da nobenega tovrstnega dogodka ne smemo pomanjševati. Preprečevanje in preiskovanje nasilnih dejanj je eno izmed prioritet policije. Medvrstniško nasilje pa ima prav posebno pozornost ravno zaradi posledic pri otrocih in mladostnikih,  ki so hude in dolgotrajne," še doda Ivančić. 

Naloge posameznih institucij pri zaznavi in obravnavi vrstniškega nasilja pa so med drugimi predstavili glavni inšpektor iz Inšpektorata RS za šolstvo in šport Simon Slokar, Katja Košir iz Filozofske fakultete UM in Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo, ki so posvet zaključili s kratko panelno razpravo.

Uspešno reševanje problematike je mogoče zagotoviti le s skupnim pristopom tako policije kot drugih državnih in nevladnih organizacij, takšni posveti pa so tudi odlična priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj. 

Več fotografi v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.04.2023 ob 13:15 gost

      Vse preveč je teoretičnega dela , dočim praktično je oddaljeno od izvedbe oziroma dogodkov !

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.04.2023 ob 13:34 gost

      Vsak začetek je težak ,,,, je pregovor , ki še kako drži . Človek težko spremeni svoje navade, začnemo v novem okolju , ki prinesejo spremembe . V odnosu katerem doživljamo nasilje so podrejene , povzročitelj nasilja jih preprečuje , da so nič vredne , da brez njih ne morejo preživeti .... Najbolj pomemno je da žrtev poišče pomoč policija .... CSD in hitrejše delo sodišča .....

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.04.2023 ob 14:29 Janči gost

      Vrnite učiteljem vsaj malo pristojnosti in moči. Zdaj ne smejo in ne upajo posredovati pri pretepu, pač pa kličejo policijo, ker starši radi tožijo in poškodbe pripišejo učiteljevemu posredovanju. Ne smejo odvzeti nevarnih predmetov, recimo nožev, ne smejo seči v učencev žep ali torbo ... Lahko pa so za vse odgovorni.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.04.2023 ob 21:39 gost

      Za samopromocije posameznikov je ta posvet super...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.04.2023 ob 6:43 blaaaaaaaaaaa gost

      bla bla bla

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.