https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: »V Prekmurju sta doma podjetnost in inovativnost«

Rakičan, 05.04.2023 ob 17:00  

SBC – Klub slovenskih podjetnikov je danes, 5. aprila 2023, z dogodkom »SBC pri vas« gostoval v Mestni občini Murska Sobota. Podjetniki so se v dvorcu Rakičan srečali z župani in drugimi odločevalci iz prekmurskih občin.

 

Člani upravnega odbora kluba SBC, ki združuje lastnike najuspešnejših slovenskih podjetij, so se srečali s prekmurskimi župani. Na dogodek so povabili župane 27 prekmurskih občin, podjetnike, prosvetne delavce in predstavnike podpornega gospodarskega okolja v Prekmurju.

V odsotnosti predsednika  Joca Pečečnika je zbrane pomurske županje in župane ter podjetnice in podjetnike pozdravila izvršna direktorica Katarina Karlovšek, kot gostitelj pa murskosoboški župan Damjan Anželj. Dogodek je povezoval Boštjan Romih.

Na okrogli mizi, o sodelovanju lokalnih skupnosti in podjetnikov za razvoj in več blaginje, so sodelovali: murskosoboški župan Damjan Anželj, puconski župan Uroš Kamenšek, beltinski župan Marko Virag, ter Sabina Sobočan, Varis Lendava, članica SBC, in Štefan Pavlinjek, Roto Group, član SBC. 

Strinjali so se, da sta v Prekmurju doma tako podjetnost kot inovativnost. Zapleta se na ravni lokalno okolje–država. »Želimo ustvarjati okolje, v katerem bodo podjetniki dobrodošli. Ko pa pridemo do vrha piramide, se marsikatera dobra ideja ustavi. Zaviranje se dogaja na ravni birokracije, ki omejuje umeščanje v prostor,« je izpostavil Marko Virag, župan občine Beltinci.

Župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj poudari, da Prekmurju ne manjka podjetniške iniciative. "Regija vsako leto izgubi celo generacijo mladih, ki odhajajo študirat drugam, a v določenem pogledu to ni slabo, saj tako dobijo nova znanja in izkušnje. Bolj je problem, kako jih privabiti nazaj," pove Anželj.

Podjetnica Sabina Sobočan je izpostavila težavo davkov. »Vlada mora sprejeti takšno davčno politiko, da bo talente, tudi tuje, privabila v Slovenijo,« je dejala lastnica in direktorica podjetja Varis Lendava ter članica SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.

Štefan Pavlinjek, lastnik podjetja Roto Group in član upravnega odbora SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, pa je opozoril na težavo regij, ki Sloveniji zelo manjkajo. »Regija ima namreč svoj karakter gospodarstva, vpliva lahko na zdravstvo in šolstvo, zato država ne more imeti takšnega vpliva. Regije bi pri nas zelo potrebovali,« je prepričan Pavlinjek.

Župan občine Puconci Uroš Kamenšek ugotavlja, da se podjetništvo v občini vedno bolj razvija, vedno več ljudi dela v občini. Podjetja skrbijo tudi za razvoj podeželja, na ta način ohranjajo življenje v vaseh Goričkega, kjer je težava demografija.

Janez Magyar, župan občine Lendava, je posebej izpostavil investicijo Leka, ki bo v lokalno okolje prinesla več sto zaposlitev. V Lendavi so tesno povezani s šolami in zavodom za zaposlovanje, kjer načrtno delajo v smeri izobraževanja kadra, ki bo usposobljen za delo v farmacevtskem podjetju.

Pismo za sodelovanje

Prekmurski župani in SBC so po okrogli mizi podpisali pismo o nameri za sodelovanje pri razvoju lokalnega okolja in prizadevanju za blaginjo in napredek. Pismo so podpisali župani in funkcionarji iz Mestne občine Murska Sobota, občin Beltinci, Lendava, Puconci, Apače, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje, Križevci pri Ljutomeru, Kuzma, Ljutomer, Moravske Toplice, Odranci, Radenci, Razkrižje, Rogaševci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Šalovci. Preostali pomurski župani, ki se podpisa pisma niso mogli udeležiti, bodo to uredili naknadno. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija