https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Počastili spomin na kiparja Györgya Zalo

Lendava, 18.04.2023 ob 13:14  

Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Lendava je v sodelovanju z drugimi javnimi zavodi in inštitucijami pripravila sklop dogodkov, ki slavijo spomin na kiparja Györgya Zalo. 


Ob počastitvi njegovega rojstva so položili venec pri doprsnem kipu Györgya Zale na trgu v Lendavi, ki nosi njegovo ime. Potekala je tudi otvoritev likovne razstave umetniških stvaritev učencev dvojezičnih osnovnih in dvojezične srednje šole iz Lendave, ki so sodelovali na natečaju in za svoja dela prejeli priznanja in nagrade. Razstava bo v avli gledališke in koncertne dvorane na ogled do konca meseca aprila. Ob spominskem dnevu so v Centru Banffy predstavili tudi dokumentarni film o Györgyu Zali, avtorice Anasztazie Gál.

"György Zala se je rodil 16. aprila 1858 v meščanski družini takratne Dolnje Lendave kot György Mayer. O letih, ki jih je družina preživela v Lendavi, je znanega le malo. Srednjo šolo je končal v Budimpešti, nato pa se vpisal na tehniško fakulteto, s katere pa se je kmalu prepisal na šolo za modeliranje in risanje. Želeč je postati slikar, toda Adolf Huszár ga je zvabil h kiparstvu. Postal je eden najbolj znanih, delovnih in zavzetih kiparjev na prehodu stoletja, ki je v kiparskih stvaritvah utelesil mnoge junaške, a hkrati tragične trenutke in osebnosti madžarske zgodovine.

V dolgoletni plodni in uspešni umetniški karieri sta mu pozirala tudi cesar Franc Jožef in njegova soproga Elizabeta. Bil je profesor na akademiji, prijateljeval je z umetniško, politično in družbeno elito takratne monarhije. Njegovo najbolj znano delo je milenijski spomenik na Trgu herojev v Budimpešti. Umrl je 31. julija 1937, pokopan je v Budimpešti."

Več fotografij v spodnji galeriji ...

* Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2023 ob 14:30 Magyar Bacsi gost

      Kje pa je Kasač Muha????

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2023 ob 19:39 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2023 ob 19:12 gost gost

      Opet so si tan peli hvalospeve, sami sebi.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.