https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Marjan Mlinarič iz Lipovcev že stotič daroval kri

19.04.2023 ob 14:30  

V Enoti za transfuzijsko dejavnost (ETD) Murska Sobota je danes že stotič daroval kri Marjan Mlinarič iz Lipovcev. Za humano dejanje in zagotovo eno najplemenitejših oblik pomoči sočloveku se mu je zahvalilo vodstvo bolnišnice in enote ter predstavniki Rdečega križa Slovenije OZ Murska Sobota. 

Danes je bilo v Enoti za transfuzijsko dejavnost (ETD) Murska Sobota, ki deluje pod okriljem Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, praznično. Na stoti odvzem krvi je prišel Marjan Mlinarič iz Lipovcev. 

"Prvič sem daroval kri v četrtem letniku srednje šole in od takrat naprej redno darujem svojo kri, tudi štirikrat na leto. Najprej me je k temu dejanju pritegnilo to, da si lahko imel prosti dan, kasneje pa je postalo darovanje krvi že kar navada. Tudi moja brata sta darovalca, eden je daroval kri že več kot stokrat, drugi pa se približuje temu," je povedal Marjan Mlinarič.

Za vsakega krvodajalca 100-kratnika je v murskosoboški bolnišnici v prostorih Enote za transfuzijsko dejavnost pripravljen sprejem in pogostitev, kar je že tradicija, s tem se krvodajalcem zahvalijo za njihovo humanost in prispevek k reševanju življenj.

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. S številom krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da smo pri preskrbi s krvjo samozadostni. V Sloveniji potrebujemo v povprečju od 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Lahko se pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo.

Zelo dobro je razvita krvodajalska dejavnost tudi v murskosoboški bolnišnici. Na seznamu krvodajalcev rekorderjev, ki so kri darovali 100-krat, je od ustanovitve transfuzijske postaje pa vse do danes več deset krvodajalcev. 

"Z enim darovanjem krvi lahko pomagamo kar trem bolnikom. /.../ Število novih krvodajalcev za murskosoboško območje je 167 v preteklem letu, za Pomurje pa 350, kar je precej. V pomurski regiji imamo nadpovprečen odstotek krvodajalcev, ki darujejo kri, glede na število prebivalstva," je povedala dr. med. Danijela Uležić Paučič.

"V imenu kolektiva in 300 bolnikov, katerim ste rešili ali pa podaljšali življenje se vam zahvaljujem in vam želim še veliko dobrega na vaši življenjski poti," je še dodala pri predaji simbolnega darila.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija