https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Z nemških nogometnih igrišč kupujejo odpadno umetno travo in jo reciklirajo

19.04.2023 ob 6:00  

Drugi primer trajnostnega sodelovanja med Nemčijo in Slovenijo je industrijska čistilna naprava, ki jo je Ekoling, podjetje v skupini ROTO, januarja letos vgradil eni največjih nemških mlekarn. Oba primera je omenila direktorica ROTO Slovenija Nuša Pavlinjek Slavinec na omizju o trajnostnih tehnologijah v okviru Dneva slovensko nemškega gospodarstva 2023. Na blejskem IEDC ga je organizirala Slovensko-nemška gospodarska zbornica.

 

»V Nemčiji kupujemo odpadno umetno travo, jo recikliramo, iz nje izdelane nove rezervoarje za vodo pa prodamo na Bavarskem za namakalne sisteme za nogometnih igriščih. Tako skrbimo za krožno gospodarstvo med Nemčijo in Slovenijo tudi v športu,« je na omejenem omizju dejala Nuša Pavlinjek Slavinec.

Ta primer meddržavnega krožnega gospodarstva nima le okoljskih, ampak ima tudi varčevalne učinke:

1. Travo na nogometnih igriščih je potrebno namakati.
2. Za zalivanje enega nogometnega igrišča se porabi okoli 54 m3 vode na dan.
3. Ob uporabi pitne vode je v 30 dneh sušnega obdobja 4860 eur/mesec prihranka (54 m3 x 3 € /m3 x 30 dni) .

Investicija se povrne v 2 do 4 letih

Večinoma se igrišča namakajo iz vrtin ali hidrantov. Tako pa jo Nemci lahko ponekod brezplačno namakajo z deževnico, ki se zbere na parkirnih površinah, strehah tribun in podpornih objektih ob igrišču. Po besedah Nuše Pavlinjek Slavinec se na ta način prihrani več kot 50% pitne vode. To pomeni, da je v bolj sušnih predelih Nemčije investicijo možno poplačati v 2 letih, v bolj vlažni severni Nemčiji pa v 4 letih.

Projekt tudi v največji mlekarni v Nemčiji

Nogometna igrišča pa niso edini primer sodelovanja med Nemčijo in podjetjem ROTO pri upravljanju z vodami. Še nekaj jih je. Najbolj svež primer je januarski, ko so v skupini ROTO vgradil industrijsko čistilno napravo v eni največjih severno nemških mlekarn Meierei Barmstedt.

Voda je v mlekarnah onesnažena z maščobami in suspendiranimi snovmi. Takšna voda ne sme odtekati v komunalno čistilno napravo, saj onemogoča razvoj aktivne biomase in ustrezno delovanje biološkega dela. Z vgradnjo slovenskega Ekofloata, ki ga proizvajajo v Ekolingu, ki je podjetje specializirano za industrijske vode v skupini ROTO. Z recikliranjem vode bo ta mlekarna privarčevala 80% pitne vode.
Z vgradnjo industrijske čistilne naprave, katere kapaciteta je 180 m3/h, se bo vsebnost ključnih parametrov na vtoku v kanal zmanjšala do 90%. S tem se bo bistveno znižal strošek čiščenja onesnažene vode, investicija pa se bo povrnila v 5 letih.

»V zadnjem desetletju smo v EU veliko pozornosti namenili varčnemu upravljanju z energijo oziroma energetski učinkovitosti, kar je prav. Omenjeni slovensko-nemški primeri pa so zgled, kako moramo pozornost v prihodnje posvetiti tudi upravljanju z vodami,« je na Dnevu slovensko-nemškega gospodarstva še povedala Nuša Pavlinjek Slavinec.

* Foto: arhiv Pomurec in Roto

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.04.2023 ob 6:15 lepec gost

      ......in umetne kurce za mini pišto bacsija - 8cm!!!!!

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.04.2023 ob 19:26 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.04.2023 ob 11:30 čisti zrak gost

      In nemško nesnago predelujejo in smradijo Pomurje seveda z dovoljenjem .In kje je še nesnaga od plastike .Ge so tisti za zdravo podnebje ?

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.04.2023 ob 13:25 eden gost

      Što ka onesnažuvle? sploj znaš kak se ta plastika dela? Si kdaj vido ka se iz kere tovarne vo kadij? ne pijše neumnoste!

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.04.2023 ob 14:28 ¨¨¨¨.¸.¸. gost

        eden........... Ka pa te da se širi smrad plastike po okoliških vas ? Ti si eden tistih pavlinjekovih podrepnih muh 100 %

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.04.2023 ob 18:34 nf gost

        dj preber naprimer kaj Ocean Cleanup dela s plastiko, ki jo nabira v morju. Mogoc ti bo potem bolj jasno.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.