https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pisane panjske končnice slovenska posebnost

02.05.2023 ob 13:10  

Poslikane panjske končnice so slovenska etnološka posebnost. Poslikane pročelne deščice panjev lepo krasijo slovenske čebelnjake že od sredine 18. stoletja.

Prve panjske končnice naj bi nastale v sredini 18. stoletja. Tedaj so jih poslikavali večinoma preprosti samouki slikarji. Za slikanje na končnice so uporabljali barve iz naravnih pigmentov in laneno olje, ki je barvam dalo večjo obstojnost. Na panjskih končnicah so se večinoma pojavljali prizori iz vsakdanjega življenja. 

Ikonografijo panjskih končnic opredeljujejo nabožni in posvetni motivi. Pri ljudskih motivih so značilni upodobitve poklicev, vsakdanjega dela in življenja, živali, nenavadni dogodki, vojaški in lovski motivi ter živali v človeških vlogah.

Poslikavanje končnic je doživelo svoj razcvet med leti 1820 in 1880, nato pa je začelo usihati. A vidimo jih lahko še danes. Številni sodobni čebelarji še vedno radi krasijo panje s poslikanimi končnicami, vendar s sodobnimi motivi in barvami. Mi smo jih občudovali v Pomurju.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.05.2023 ob 14:38 gost

      Poslikavo panjskih končnic je imela izjenmo funkcionalno vlogo , saj so ljudje med seboj razločevali čebeljnjake in lastništvo nad panji. Čebelice znajo ločevati barve in tako lažje prepoznajo svoj panj . Vsebina panjskih končnic je prepletena tako z zgodovino , legendami domišljijo in ljudskim izročilom .

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.05.2023 ob 18:30 gost

      Čebelar Bedek ima lepo narejeno ! Šel mimo in videl !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.