https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Predsednica države poudarila pomen miru, sožitja med narodi in mirnega reševanja sporov

Petanjci, 05.05.2023 ob 15:50  

V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je včeraj potekala slovesnost v počastitev dneva spomina in tovarištva.

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je letos izvedla že 21. Dan spomina in tovarištva. Svojo najpomembnejšo prireditev organizirajo v počastitev in ohranjanje spomina na vsa velika, zgodovinska dogajanja, ki so povezana z 9. majem. Dan spominov in tovarištva je že pred leti dobil na pobudo velikega in dolgoletnega častnega člana Ustanove akademika, dr. Antona Vratušo še dodatno, večpomensko ime "Naši zakladi".

Temi letošnje prireditve sta bili mladi v času družbenih omrežij in kultura miru, ki ji je OZN posvetil letošnje leto.

Pozdravna nagovora sta imela Marjan Šiftar, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija in Franc Horvat, župan Občine Tišina, ki je poudaril pomen ohranjanja miru in se Ustanovi dr. Šiftarjeva fundacija zahvalil za skrb za vrt, da lahko izpričuje svoje geslo: mrtvim v spomin, živim v opomin. "Geslo vrta opominja človeštvo na nesmiselnost vojn in je v tem trenutku še kako aktualno," je med drugim poudaril župan.

Šiftar je spomnil na dve zgodovinski, z Vrtom spomina in tovarištva, ter s prireditvijo povezani osebi - Karla Destovnika Kajuha in Slava Klavora. "Oba sta bila na različne načine povezana z ustanoviteljem tega našega vrta. Obema v spomin smo v vrtu posadili tudi spominski drevesi. Oba sta končala svoji življenji za iste ideale, vrednote in cilje na pragu življenja, stara dvajset let in nekaj mesecev oziroma komaj dobrih 21 let," pove Šiftar in v nadaljevanju izpostavi himno Vrta spominov in tovarištva Kajuhovo pesem "Bosa pojdiva, dekle, obsorej."

Častna gostja in slavnostna govorka na prireditvi z naslovom »Naši zakladi – Naj mir nosi tvoje ime« je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je poudarila pomen miru, sožitja med narodi, mirnega reševanja sporov, spoštovanja človekovih pravic in človekovega dostojanstva ter vladavine prava za napredek družbe in njeno soočanje z izzivi prihodnosti.

»Spomin na pomembne dogodke iz slovenske zgodovine je treba ohranjati in negovati, ob tem pa želim jasno in glasno obsoditi poskuse revidiranja slovenske zgodovine ter zlorabo teh tem v politične namene,« je dejala predsednica Pirc Musar in dodala, »zato moramo mlade ozaveščati o pomenu prehojene poti, ki je vodila v samostojnost naše države in jim hkrati položiti na srce, da je mogoče probleme reševati drugače, ne le z oboroženimi spopadi.« Dejala je, da bolj, ko bomo ljudje odprti – za druge, za obče človeške vrednote, za prihodnost – bolj se bomo znali soočati z izzivi prihodnosti.

V kulturnem programu so nastopili dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Moški pevski zbor Slava Klavora Maribor ter Anja Kutoš.

Po prireditvi je predsednica republike na povabilo ustanove posadila drevo v Vrt spominov in tovarištva, ki je simbol fundacije in je kot posebni spominski park zaščiten kulturni spomenik. 

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je dogodek organizirala v sodelovanju z ZZB za vrednote NOB Slovenije, Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Zvezo policijskih veteranskih društev Sever.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija